Blog tutmaya başladığımda konu sıkıntısını ziyadesiyle çekerdim. Daha önceki blogumda düzenli yazma endişem yoktu, kafama göre takılıyordum. Blogspota geçince elimden geldiğince düzenli yazmaya çalıştım. Bazı dönemlerde uzun süreli aksamalar olsa da son sekiz aydır hayli sık yazıyorum. Dü,zenli yazmak istediğimde konu sıkıntısı çektiğimi farkettim. Oysa aklıma, mesela yolda giderken harika bir fikir geliyor, kağıt üzerinde geliştirilebilir gibi geliyordu ama yazmaya oturduğumda aklıma gelen o şahane fikrin izine bile rastlamıyordum. Ya da gece yatarken birden hoş bir fikir yakalıyor ama sabah kalktığımda onu da unutmuş oluyordum. Aklımda kalanlar ise sabaha karşı uyku ile uyanıklık arasında, kendimi tam olarak yatağı terketmeye hazır hissetmediğim anlarda yakaladığım fikirler oluyordu. Yattığım yerden yakaladığım konuyu, örnekleri, paragraf sırasını belirliyor günün bir bölümünde ise oturup yazıyordum. Bir şeyler üretmek istiyorsam kendimece daha sistemli olmam gerektiğini düşündüm ve fikir üretebilmek, ürettilerimi unutmamak için kendime aşağıdaki öğütleri geliştirdim. Bunları olabildiğince uygulamaya çalışıyorum.
Yazma ile ilgili olarak kendime öğütler:
1 - Yanında her zaman bir not defteri taşı.
2 - Listeler yap
3- Aklına gelenleri otur yaz,
5 - Bilgisyar başına çakılıp kalma,
6 - Yazmak için kendini zorlama,
7 - Aklına fikir gelmediği zaman çık dolaş,
8 - Farklı türlerde müzik dinle,
9 -Yüksek sesle şarkı söyle,
10 - Kahve iç,
11 - Daha önce gitmediğin bir yere git,
12 - Müzeleri gez,
13 - Sergilere git,
14 - Bol bol pratik yap,
15 - İnsanlara yazdıklarını okut, fikirlerini al,
16 - Yazdıkların arkadaş zannetiklerin ile arana mesafe koyduysa onları umursama,
17 - Yaratıcı fikirleri olan insanlar ile arkadaşlık et,
18 - Hep aynı şeylerden bahseden insanlardan uzak dur,
19 - Hata yap, yaptığın hataları tekrarlama,
20 - Ara ver,
21 - Bol bol dinlen,
22 - Farklı olanı dene, risk al,
23 - Sözlükten rstgele bir sayfa aç ve oku, kelimeler sana ne çağrıştırıyor? Kendini dinle,
24 - Kendini yazmak için zorlama,
25 - Çık eğlen,
26 - Yazmak istediklerinin taslağını hazırla,
27 - Başkalarının beğenisine sığınma, aş orayı, beğenilmek için yazma,
28 - Yazma sanatı ile ilgili kitaplar oku, okuduktan sonra kendi yazdıklarına bak, algılarında değişiklik oldu mu?
29 - Kitapçıları gez, bol bol kitap karıştır, kitapçıdan çıkınca not defterine bir şeyler yaz.
30 - Evdeki kitaplığın karşısına geç eskiden okuduğun kitapların sayfalarını karıştır.
31 - Aklına fikir geldi mi yer, zaman farktemez, üşenme, utanma, kalk ve not defterine yaz,
32 - Kurallara uyma,
33 - Zor olanı dene,
34 - Kendini zorlama
35 - Dinlenmiş olarak yaz,
36 - Başka birisi ile ortak proje üreti hayata geçir,
İşte bunlar zaman içinde oluşan öğütlerim, bunları dinlediğim vakit konu sıkıntısı çekmiyorum, canım da sıkılmıyor, fazla vakit de harcamama gerek kalmıyor.
Tıkandığında mutlaka oku.. Bir o eksik kalmış listede.
YanıtlaSilVladimir,
YanıtlaSilSeninle blogsal iletişimimiz koptuğu zamanlarda benzer dertleri edinmiş ve şöyle bir yazı yazmıştım: http://kagitkalemekarsi.blogspot.com/2009/12/virginiayla-bir-hafta-bitirken.html
Yazıda adı geçen kitabı sevmiştim. Senin kendine olan öğütlerinden bazılarını kitapta da bulacaksın. Belki okumuşsundur da..
okumak ve yazmak diyorum ben de kendi adıma önceliklerimde. ve bir de bakmakla kalmayıp elimden geldiğince görmek. içerde ya da dışarda farketmez öyle çok şey, ayrıntı var ki aslında görebildiğinde...
YanıtlaSilbu yazı benim için yararlı oldu, zira 1 ay falan oldu yazmaya başlayalı :)
YanıtlaSil6 ve 24 numaraları maddelerin aynı anlamı taşıması, daha kalıcı olması için mi?
YanıtlaSilGece uyumadan önce gelen bir şeyi muhakkak kalkıp not ediyorum, unuttuğum için gün boyu aklıma takılıyor çünkü.
her ne olursa olsun , yazmak içinden gelmedi mi , hiç birşey çıkmıyor :)
YanıtlaSilbu öneriler çok faydalı olacak Vladimir.sağol.41 kere maşallah çok güzel yazıyorsun.
YanıtlaSililhamın bol olsun.
Avram;
YanıtlaSilYok aslında iki maddede değindim, kitapçıda ve evdeki kitaplıktan kitap çekip karıştırmayı okumak manasında söylemiştim. Okumak en çok ilhamı veren aslında.
Karōshi;
YanıtlaSilYazıyı az önce okudum. Çok ilginç yöntemler önermiş. Bir mekanı izlemek ve notlar almak ilgin. olacak. Hatta bunu yaparken bazı kısıtlamalar da getirenilirim kendime mesela bazı kelimeleri kullanmamak, yerin adını belirtmmemek gibi.
En kısa zamanda edinip okuyacağım bu kitabı. Teşekkürler.
Beenmaya;
YanıtlaSilAslında yazmak biriktirmeye dayalı o yüzden toplamak için herkes kendisi için bir takım yöntemler geliştirebilir.
Мистер J;
YanıtlaSilAslında çok da ciddiye alma burdaki öğütleri, yazmak bir birikim işi herkes farklı da biriktirebilir.. Sonuçta kıçıkırık bir bloggerım işte. Fazla bir öenmim yok, vakit öldürmek için burada yazılar yazıyorum.
Bir şeyler yazmak ve bitirmek başa bela. Ondan sonrası daha zor.. Bitirmek başlamanın yarısı etmiyor bunu kesinlikle öğrendim. Bir çember var o çemberi kırıp içine adım atabilmek için eş ahbap dost kontenjanından ya da enişte dayı baldız yeğen bağlarından beslenmen gerekiyor. Yani profesyonelleşmek için gerekn torpilin yoksa başlama bile :p
Nerden nereye uçtum di mi. tamam sustum :)
BuRCu;
YanıtlaSilEvet kesinlikle.. Çünkü yazacağı yazacağım diye zorladıkça bir şey çıkmadığı gibi nsan tıkanabiliyor da.
LEYLA'nın KAHVE DÜKKANI;
YanıtlaSilKesinlikle.. Tıkandı mı gelmiyor. Benim burda yazdıklarım biriktirme yöntemleri genellikle. Biriktirelim, biriktirelim, bir gün tıkanıklık geçince yazacaklarımız olur en azından :)
kamikaze;
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Vakit geçiriyoruz işte :)
Yok yok kıçı kırık blogger değilsin.. bundan emin olabilirsin.. kaç yıldır okuyorum seni.. tabi ben kimim ki ayrıca ama o kadar da bilelim:) herkes yazmıyor en azından.. ve herkes okumuyor da.. kendine haksızlık etme.. hiçbirimiz etmeyelim hatta. Son bir şey daha diyeceğim ve sonra gideceğim.. en yakın arkadaşlarımdan biri onlarca romanı olan bir yazar oldu ve bunu torpilsiz başardı.. gözümle tanık oldum.. hala umut var demek ki.. ?? sevgiler arkadaşım
YanıtlaSilDanel Jones'un kitabında anllattığı Virginia Woolf gibi ve Ali Ural'ın dediği gibi; bol bol kalem alıştırması yapmak. Tabii önce okumak,bıkmadan usanmadan okumak...
YanıtlaSilAma şahsen ben gelemem öyle disiplinli çalışmalara :)
Karōshi;
YanıtlaSilSağol arkadaşım moral verdin bana. Aslında artık yazmak için daha bol vaktim var ve bu vakti değerlendiriyorum. Artık sağa sola yazdıklarımı yollamayı düşünmeye başladım. Bakalım kısmet
N.Narda;
YanıtlaSilTabi ki bunları yapmak için bir de bol zaman gerekiyor :)
Ben bazen donup kalıyorum. O zamanlarda ne okuyabiliyor ne de yazabiliyorum. Aslında belki de benim için tek kural var o da şu: hayata karşı coşkunu ve merakını hep ayakta tut. O gidince insanın içinden herşey tuzla buz. Bırak aklına yeni fikirler gelmesini etrafındaki en yakın şeyleri bile göremez oluyorsun.
YanıtlaSil