22 Mart 2011 Salı

Aziz Luis Rey Köprüsü

Bostancı kitabevini sıklıkla ziyaret etmeme rağmen her seferinde beni mutlu edecek bir ikinci el kitap bulmayı başarıyorum. Son ziyaretlerimden birinde seneler önce okuduğum bendeki fazla hırpalanmış, ön kapağı kopmuş sonra yerine yapıştırılmış The Bridge of San Luis Rey kitabının nüshasının yerine koyabileceğim karton kapaklı bir kopyasını bulunca çok sevindim.

Thorton Wilder ülkesinde büyük yankılar uyandıran ilk kitabı "Our Town"ın ardından 1927 yılında "The Bridge of San Luis Rey"i yazdığında henüz 30 yaşındaydı. Bu kısa romanı ile 1928 yılında Pulitzer Ödülünü kazandı.

Kitap onsekizinci yüzyıl başlarında Lima, Peru'da geçen bir olaya odaklanıyor. 12 Temmuz 1714 tarihinde öğlen saatlerinde San Luis Rey köprüsünde üzücü bir kaza gerçekleşir. İki dik tepeyi birbirine bağlayan tahta ve urganlarla yapılmış köprüyü bağlayan halatlar kopar ve o sırada üzerinde buluna 5 kişi uçuruma düşerek ölür. Olaya şahit olan bir din adamı Tanrı'nın neden böyle bir trajediye izin verdiğini anlayamaz. Altı yıl boyunca kurbanları tanıyanlar ile görüşür, kaderlerinin nasıl olup da o köprüde kesiştiğine dair formüller bulmak için uğraşır. Elde ettiği bütün bilgileri bir kitapta toplar. Ancak bu kitap yazarına hayırlı sonuçlar getirmez.

Olay örgüsü kurbanların yaşamlarına dair bilgiler aktarırken sıklıkla kaza anına döner. Kah din adamının kitabının başına gelenleri okur, kah tanıkların anlattıkları arasındaki bağlantılara takılırız. Anlatım tekniği olarak ikibinli yıllarda yazılmış bir romandan farkı yoktur. Dilimize henüz kazandırılmamış hepi topu 125 sayfalık bu minik roman time dergisi tarafından 1923-2005 yılları arasında yazılmış en iyi 100 ingilizce kitap arasında gösteriliyor. Umarım yayıncılardan birinin eşref anına gelir de günün birinde keşfeder bu kitabı. Hem okurlar kazansın hem de onlar.

Kitabı henüz dilimize kazandırılmayan bu filmin bir de 2004 yılında çevrilmiş filmi var. O da her nedense bizim diyarlara uğramadı, ne sinema yüzü gördü, ne de DVDsi rafları süsledi, ya da raflarda süründü. Oysa birsürü dandik filmin DVDsi bir çıkıyor bir kaç ay raflarda süründükten sonra sırasıyla 9.90, 4,99, 2,99 olup neredeyse bedavaya verilir hale düşüyor. Türk halkının sinemada ya da DVD pazarında neyi izleyip izlemeyeceğine karar verenlerin neşesi bilir, günahları boynuna.

Film kitabın çok iyi bir adaptasyonu, temposu biraz ağır ilerlese de ilk yarım saati aştığınızda pür dikkat kesilerek izleyeceğiniz bir film. Üstelik seyircinin ağzını sulandıran bir oyuncu kadrosu var, görüntüler, senaryo, diyaloglar ve müzik yerli yerinde. Hayal kırıklığına yer vermeyen izleyicinin beklentilerini boşa çıkarmayan güçlü bir film.


Yapım Yılı: 2004

Yönetmen: Mary McGuckian

Oyuncular:
Robert De Niro
Kathy Bates
Gabriel Byrne
Murray Abraham
Geraldine Chaplin
Harvey Keitel


2 yorum:

  1. ikinci el kitap almayı seviyorum. İstanbul'da Beyazıt, Ankara'da Olgunlar ve Denizciler caddesi... Bu kitabı okumadım ama listeme aldım:)

    YanıtlaSil
  2. ismini bile duymadığım bir "robert de niro filmi" beni hem şaşırttı hem mutlu etti. gerçi kadro dediğin gibi şahane, "robert de niro filmi" diye etiketlemek haksızlık olabilir :)
    hadi film bir yana, böyle bir kitabın türkçeye çevirilmemiş olmasına da ayrıca şaşırdım. öncelikle kitabını okumak isterdim doğrusu.

    YanıtlaSil

Yorumlar