27 Ocak 2012 Cuma

Gazete Karalamaca

Bu aralar evde atılmak üzere kenara ayrılmış basılı materyale sardırdım. Deiğişik bir resim tekniği üzerinde uğraşıyorumç Artık gazetelerin ve derg,ilerin sayfalarını karıştırdığımda, sayfanın şu kenarıındaki yazıdan nasıl bir gölge çıkar, öbür köşedeki paragrafı ne kadar ilginç bir yazı karakteri ile hazırlamışlar diye düşünür ve ileride kullanırım diye acımadan makası geçirir oldum. Eski gazetelerle böylesine haşır neşir olunca seneler önce, üniversite yıllarında tadandığımız bir oyun geldi aklıma. Şiir karalamaca ya da gazete karalamaca. İşin doğrusu gazeteden beğendiğiniz kelimelere dokunmadan birbrini takip eden bir kaç paragraftaki diğer kelimeleri karalayarak şiiir yaratma oyunudur bu. "Gazeteden Şiir Karalamaca" ismi daha uygun olacak sanırım. 

Kuralı çok basit, birbirni takip eden dört, beş paragrafı seçerek, kelimeleri okunmayacak biçimde karalamaya başlıyorsunuz. Daha sonra geriye kalan kelimeleri sıralarını değiştirmeksizin okuyorsunuz. Bazen güzel şiirler çıkabiliyor, çıkmasa da vakit öldürmek için hoş bir yöntem. Elde ettiğiniz cümleler olmadık bir konuda başka bir esin perisine hoş geldin diyebilir. Kim bilir, denemek lazım. Evdeki scanner efendinin gönlüni eder etmezkendi karaladığım şiirlerden örnekleri buraya koymaya karar verdim.   


12 yorum:

  1. Valla merakla bekliyoruz.:):)

    YanıtlaSil
  2. Ben de merak ettim, bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
  3. eh, bekliyoruz o zaman biz de :)

    YanıtlaSil
  4. Deja vu;

    Scannerla boğuiuyorum, müsadeetse hemen.

    YanıtlaSil
  5. Eren;

    Sacenner ile olmadı. Telefon ile artık..

    YanıtlaSil
  6. Çınar;

    ELi kulağında :)

    YanıtlaSil
  7. N. Narda;

    Resmini çektim, gönderdim :)

    YanıtlaSil
  8. benim de gazetelerden büyük puntolu tümceler kesip birleştirmek gibi bir hastalığım var ki, hiç geçmiyor :)) kelime değil ama tümce..
    radikalin kitap eklerine bayılıyorum bu yüzden.. başlıkları çok şaaane oluyor :)

    YanıtlaSil
  9. 7. Oda;

    Bu başlıklar tek başlarına çok ilginç olduğu kadar hepsini bir aray toplayıp peşpeşe göz gezdirmek de farklı bir heyecan olacaktır bence

    YanıtlaSil
  10. hımmm rastgeleymiş. bi çeşit bulmaca çözmek gibi oluyo sanırım. kendin düşündüğün bi oyun olması hoş.
    :)

    YanıtlaSil

Yorumlar