22 Şubat 2013 Cuma

Geniş Geniş Bir Deniz




Aldanmanın olduğu aşklar anlatılır bu romanda. Sevgililer birbirlerini aldatır da, kişiyi en güzel kendi kendisi aldatır elbette. Aşık insan karşısındakini yüceltir, görmeyi istediği her şeyin sevdiği kişide cisimleştiği sanrısına kapılır. Aşkın getirdiği çok özel bir göz aldanmasıdır bu. Peki aşk bittiğinde, geriye kalan nedir? Geriye kalanla nasıl yüzleşecektir insan? Kitapta bunlar sorgulanır. 








Antoinette Karayiplerde doğmuş bir beyaz kadındır. Aile bireylerini kaybedince önce teyzesi ile sonra da tek başına kalır. Karayiplerde, karaderililer; orada doğan beyazlara Creole derler. Creoleler karaderililere karafatma der. Ada sakinlerinin derilerinin renkleri sosyal yaşamda dinmeyen bir gerginliği iki aksi istikamette çeken yay gibidir. İşte tam bunun orta yerinde yapayalnız kalan Antoinette’i karaderililer, “beyaz karafatma” olarak adlandırırlar. Antoinette ise yalnızlığını dindirmek için kendisine taktıkları ada da, tenlerin rengine de bakmaz, sarılacak bir beden arar. Geçmişinde yaşadığı büyük yangın girmektedir sürekli rüyalarına. Hakkındaki söylentiler almış yürümüşken Mr. Rochester çıkar karşısına, Antoinette’e aşık olur. Evlilik planları yaparken, adam söylentileri duyar, Antoinette bunları inkar etmez. Ancak çılgınlıklar yapmaya, öfke patlamaları aşama başlamıştır. Rochester onu aldığı gibi İngiltere’ye kendi malikanesine götürür, tavan arasına kapatır. Bertha ismini verir ona, geçmişine ait ne varsa unutmasını emreder. Başına gece gündüz nöbet tutması için Grace Poole adında iri kıyım bir hizmetçi diker. 

Romanın ilk bölümü Antoinette’in ağzından başlar, İkinci bölümde Rochester’in bakış açısı da devre gider. Zaman zaman çocuk Antoinette sözü alır. Kadının hafızası bulandıkça romanın anlatıcısının kim olduğu iyice karışır, son çereğinde ise devreye Grace isimli bakıcı da girer ve tam anlamıyla bir kabusa döner tüm anlatı. Paragrafı Rochester anlatmaya başlar, Grace tamamlar. 

Roman arısından itibaren, bir çok yerinde Jane Eyre’e bağlanır, bu haliyle diğer kitabı tamamlayan bir yönü de vardır. 



Meraklısına Linkler:



1 yorum:

  1. Ve Jane Eyre okumamalarımızı tamamen değiştiren bir kitaptır. Antoinette'in hikayesine okuduktan sonra, Bertha'yı Jane'in tasvir ettiğinden çok farklı görürüz.

    YanıtlaSil

Yorumlar