Havaların ısınması yazın müjdecisi. Hayli soğuk ve uzun bir kıştan sonra bu sene yazın sıcağından belki yakınmayız. Kim bilir? Yazın hayat daha kolay, yiyecekler bile daha lezzetli. Vladimir de mutfak meselelerine ucundan kıyısından bulaşıyor elbette. Bugün sizlere lezzetli ve çok basit ve üstelik Türk damak zevkine hayli yakın bir İspanyol yemeği tarifi vermek istiyorum: Pisto Manchego. Sebze Güveci anlamına geliyor. Bu yemek sıcak olarak ızgara et, köfte ya da tavuk yanında servis edilebildiği gibi soğuk olarak tek başına da tüketilebilir. İspanya'da yanında sahanda yumurta ile bile servis ediliyor. O derece yaygın. İsmi alengirli gelse de, bu leziz yemek her Türk mutfağında en sık kullanılan malzemeler ile yapılıyor.
Pisto Manchogı için gereken malzemeler:
1 Çay bardağı Zeytinyağı
1 Orta büyüklükte soğan
4 Orta büyüklükte kabak.
2 Orta büyüklükte patates
3 Orta büyüklükte domates
1 Diş sarmısak
2 Bir tatlı kaşığı biber salçası
Çeyrek demet Maydanoz
Arzuya göre tuz
Hazırlanışı:
Soğanların kabuğu soyulup önce ikiye bölünüp, yarım halkalar halinde dilimleniyor. Kabakların sap kısmı temizlenip uzunlamasına dörde, daha sonra küp küp kesiliyor. Patatesler soyulup sekiz iri parça halinde dilimleniyor. Domateslerin kabukları soyulup, her biri sekiz eşit dilim haline getiriliyor. Sarmısağı ve maydanozu ince ince kıyıyoruz.
Pişirilişi:
Yağı yemeği pişireceğiniz kapta kızdırıp soğan dilimlerini içine atıyor yumuşayıncaya kadar (pembeleşmesin) çeviriyorsunuz. Soğanlar tamam olunca üzerine salçayı dökü biraz karıştırıyor ve hemen doğradığımız sebzeleri atıyoruz. Sebzeler suyunu saldığında sarmısağı, tuzumuzu ve maydonozları ilave edip kağağını kapatarak yaklaşık yarım saat kadar pişiriyoruz. Arzu eden içine kırmızı pul biber de atabilir, sarmısak miktarı ile oynanarak lezzetinde ufak değişiklikler yapabilir.
Hazırlaması son derece pratik ve inanılmaz lezzetli bir yaz yemeği. Umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun. .
Bunu kesinlikle deneyeceğim. Süpper tınlıyor... Teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederim, umarım beğenirsiniz. :)
Silçok güzel görünüyor. çeşit çeşit sebzeli ve zeytinyağlı olması çok canımı çektirdi. ekmeği banasım geldi. ellerine sağlık vladimir, bunu deniycem, belki yanına bulgur pilavı da yaparım:)
YanıtlaSilyaz renkli ve güzel, sebzeleri meyveleri gibi, çok da özledik.
Bulgur Pilavı, hatta şöyle bir de cacık. Şahane olur valla. Yazı özledik gerçekten.
SilSenin blogundan bekleyeceğim en son şeydi yemek tarifi.. :)
YanıtlaSilAma güzeldi.. ;)
:) Valla ilk yazdığımda ben de kendimden beklemiyordum ama napayım açlık işte adamı mecbur bırakıyor mutfaktan içeri giriyorsun bir gün :D
SilAma kimse korkmasın abarıp kurabiyeler, börekler, dolmalar bloguma... olmaz asla :)
Efenim mimsel mevzular sizi bekler..Çok reca ediciğim :):)
YanıtlaSilVaktiyle yerinde tadılmış hoş yemektir . Adıyaman yöresinde de TIRŞIK denen bir yemeğe kaşılık gelir aslında. O yemekte bu şekilde sebzelerden oluşur . Bir manavın vaktiyle , elinde kalan son sebzelerle bu yemeği yapması ile ortaya çıktığı söylenir. Arkadaşlarım öyle demişlerdi en azından .Bol acılısı makbuldür tabi haliyle .
YanıtlaSilTesadüf diye buna denir,Adıyaman'a uçcaz birkaç günlüğüne,sorarız etraftan Tırşık'ı :))
SilHa İspanya pistosu ha Adıyaman tırşığı :))
Yemek nefis görünüyor! Bulgur pilavının yanına ben de cacık eklemek istiyorum;)
YanıtlaSilAslında Pisto Manchego, "Mancha usulü pisto" anlamına geliyor. Pisto, bu yemeğe verilen isim. Mancha da bildiğimiz, Don Kişot'un memleketi işte!