3 Nisan 2012 Salı

Game Change

Eğer siyasi filmlerden hoşlanıyorsanız ve geçtiğimiz aylarda ülkemizde de gösterilmiş olan “Ides of March” filmini izlediyseniz, ya da ABD iç siyasetinin, iç yüzüne biraz olsun ilgi duyuyorsanız. HBO kanalının geçen ay yayınladığı bu TV filmi tam size göre diyebilirim. Böylece bu film tanıtım yazısına en son söyleyeceğim söz ile başlamış oldum.

Amerikan seçim kampanyalarının son bir yılında olan bitenler, adaylar, adaylar arası çekişmeler son derce renkli geçer. Bu sebeple; elbette internet sayesinde elimden geldiğince olanları izlemeye çalışırım. Yalnız bundan önceki hiçbir kampanya 2008 kampanyasının son dört ayı kadar eğlenceli geçmemiştir diyebilirim. Film o dönemi anlatan iki ayrı kitaptan senaryolaştırılmış.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2008 yılı Başkanlık seçimleri için geri sayım devam ederken, B. Obama yaz aylarında adeta bir yıldız gibi parlamaya başlayınca, karşısındaki Cumhuriyetçi rakibi. John McCain siyasi strateji planlamacısı Steve Schmidt’in önerisi ile bir seçim kampanyasında ani bir değişikliğe gider. Yeni plan şudur: Başkan Yardımcılığı görevine aday gösterilmek üzere; muhafzakar, halkın sevgisini kolay kazanıp aynı Obama gibi yıldız seviyesine yükselebilecek, hızla basının gözdesi olmayı başaracak ve böylelikle Cumhuriyetçi Parti’nin oyların tırmandıracak bir kadın aday bulunacaktır. Seçim Kampanyasının beyinleri hemen internetin başına geçerek Google ve You Tube’dan tam da aradıkları gibi bir adayı kısa sürede bulurlar. Adayları o sırada Alaska Valisi görevinde olan Sarah Palin’dir. Kurdukları oyun tutmuştur, yapılan anketlerde, halkın yeni Başkan Yardımcısına hayran kaldığı bariz biçimde ortadır.  Halkın tercihinin yönü bir anda bu beş çocuklu anne adayın hatırına Cumhuriyetçi Parti’den yana kayar. 




Ancak kadında bir tuhaflık vardır, ağzını açtığında halk kendisinden etkilenmekte, ona kısa sürede güvenip, samimiyetine inansa da; SNL (Saturday Night Live) kadının zayıf yönlerini hemen yakalar. Tina Fey, yeni adayı başarı ile taklit etmektedir. Bu programın Sarah Palin parodilerinde böylesine önemli göreve talip kadının değil sorulara cevap vermek, sorulanları anlamaktan aciz olduğunun altı çizilmektedir.

Topluluk önündeki konuşmalarda ve diğer adaylarla yapılan açık tartışmalarda kadın durumu götürse de. Ekip de kadının ne kadar tıntın olduğunu anlamıştır. Partinin görevlendirdiği uzmanlar kadını ilk çıktığı teke tek TV programından kazasız belasız kurtarmış olsa da ikinci ropörtaj Katie Couric ile olacaktır. İşte tam da bu toplantıda Bayan Palin kötü biçimde çuvallar. Öyle ki ülkenin dış ilişkiler konusundaki politikalarını yürütme konusunda gereken tecrübeye sahip olup olmadığı sorulduğunda, evet yanıtını vermesi, ardından da Alaska’daki evinin balkonundan Rusya’yı ve Rusları gördüğünü, bunun da şahane bir tecrübe olduğunu ilave etmesi ile görüşmenin geri kalanı kendisi için bir kabus gibi geçer.. Artık cehaleti onu tam anlamı ile alay konusu yapmıştır. Kadın bu başarısızslığa kampanyadaki beyinlerin sebep olduğunu öne sürer ve bir kısmını kovar. Tam o sırada kadının geçmişindeki kirli çamaşırlar birer birer ortaya çıkmaya başlar. Cumhuriyetçi parti kadını sadece Google’dan aradığına pişman olmuşken kadının sinirleri bozulur ve baştan beri gizlediği uzlaşmaz, hesapçı, kinci, saldırgan, düzenbaz yönleri bir anda ortaya çıkar.

İşin garibi partinin sadık tabanı kadını bütün olumsuzluklarına rağmen sevmiştir, yaptığı konuşmalarda dier başkan adayına ölüm sloganları atılmakta, alttan altta düşmanlık körüklenmektedir.

2008 yılında Sarah Palin’in seçime kadar yaşattıkları bu filmde ustaca anlatılmış. Başroldeki üç oyuncu da işlerinin ehli. Julianne Moore bu filmde Sarah Palin’i bütün fiziksel özellikleri ve ses tonu ile başarı ile taklit etmekte. Son derece keyifle izlenen, etkileyici bir TV filmi. Siyasetin arka odalarında yapılan hesapların, basının uyutulması için neler yapıldığının ustaca hicvedilmesine şahit olmak istiyorsanız kesinlikle izlemenizi öneririm. 






Yapım Yılı: 2012
Yönetmen: Jay Roach
Senaryo: (Mark Halperin’in ve John Heileman’in 
romanlarından uyarlayan Danny Strong)

Oyuncular:
Julianne Moore
Ed Harris
Woody Harrelson

8 yorum:

  1. Palin'i google'dan bulmuşlar ha!Başka bir açıklaması olamazdı, düşününce!Tina Fey de iyiydi ha, birkaç kez denk gelmiştim:)

    Demek filmini de çektiler,iyi olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadının foyasını ilk çıkaran Tina Fey'in taklitleri oldu. Sonrasında mazisinden baya bir malzeme çıktı. Muhafazakar, sözlerine tanrının adını anmadan başlamıyor, örnek anne güya, reşit olmayan kızının ilk çocuğunu kendisi doğurmuş gibi nüfusuna geçirmiş, kızı bu sefer bir başkasından yine hamile ve henüz 16 yaşında. Bir sürü emlak skandalı, aniden zenginlemiş bir aile, petrol şirketleri ile olan al gülüm ver gülümler. Google'dan bulunan aday böyle olur her halde, tabi o zamanlar bunlar Google da yazılı değildi. :D

      Sil
  2. ilgimi çekti, inmeye başladı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım izlemekten de keyif almışsındır

      Sil
    2. dün akşam seyrettim
      ve evet son derece keyifliydi

      Sil
  3. izlemedim.
    pufff ne kadro ama.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadro yıkılıyor, TV filmi olduğunu duyunca burun kıvırdım ama bildiğim konuyu bir de bir arada izleyeyim diye izledim. İyi iş çıakrmışlari filmden pek bir farkı yok.

      Sil
  4. Güzel bir filme benziyor Vladimir. Amerikalıların kendilerini eleştirdikleri filmler hoş oluyor zaten. Vicdan temizlemesini iyi yapıyorlar.

    YanıtlaSil

Yorumlar