28 Temmuz 2012 Cumartesi

Mishima: Dört Bölümde Bir Hayat

Japon edebiyatının II. Dünya Savaşı sonrasında yetiştirdiği en önemli edebiyatçılarından Yukio Mishima; birbirinden farklı tarzda kaleme alınmış eserlerinin yanı sıra, narsist özelliklere sahip, enteresan  kişiliği ile de tanınır. En önemli eseri olan Bereket Denizi Dörtlüsünün son satırını yazıp romanlarını yayıncısına gönderdiği gün Japonların geleneklerine yüz çevirmeye devam etmeleri halinde ülkenin daha da çok yozlaşacağına dikkat çekmek için, Japon tarihinin unutulmaz günlerinden bir tanesini yaşatır. Eylemin sonunda harakiri ismi ile bilinen ancak gerçek adı Seppuku olan yöntemi kullanarak intihar eder. 



American Zoetrope, Francis Ford Coppola'nın kendi ve genç sinema yönetmenlerinin rüyalarının gerçekleştirmek için kurmuş olduğu bir film şirketidir. YJean Luc Godard, Akiro Kurosawa gibi yönetmenlerle de filmler yapmışlardır. Kotardıkları filmlerden dört tanesi Amerikan Film Emstitüsü tarafından en iyi 100 amerikan filmi arasına alınmıştır. Ne yazık ki bu şirketin filmlerinin önemli bölümü ülkemizdeki sinema seyircisine zamanında ulaşmamıştır. DVD'lere erişimin kolaylaşması ile meraklısı arayıp bulmaktadır. 



Mishima: A Lif in Four Chapters; Paul Schrader'in senayryosunu kardeşi Leonard Schrader ile birlikte yazdığı, yapımcılığı Coppola ve Geroge Lucas'ın birlikte yaptığı bir film. Yönetmen Paul Schrader en iyi senaryo çalışmasının Taxi Driver ve yönettiği filmler arasında en beğendiğinin de bu film olduğunu belirtiyor. 


Film Yukio Mishima'nın son kitabını tamamladığı günü anlatıyor. Yazar 25 Kasım 1970 günü kendi özel ordusundan olan, en güvendiği dört kişiyi yanına alarak; Japon Silahlı Kuvvetleri en üst kademesinde yer alan Genrali'ni Komutanlık binasına girerek rehin alıyor. Film bu tarihi anı canlandırırken, yazarın hayatını geriye dönüşlerle ve "Bereket Denizi Dörtlemesi" iöçinde yer alan ilk üç kitaptan anları canlandırıp, yazarın yaşamı ile iç içe anlatıyor. "Bahar Karları", "Şafak Tapınağı" ve "Kaçak Atlar" isimli kitapların yanı sıra, yazarın yaşamını aktarabilmek için otobiyografik özellikler taşıyan yapıtı "Bir Maskenin İtirafları" isimli kitabından da yararlanılmış. 


Düş ile gerçeğin birbirine karışımını andıran; siyah beyaz anlarla renkli görüntülerin birbirini takip ettiği, dramatik anların stilize dekorlar önünde canlandırıldığı, kitapları okumuş olanları da yazar hakkında bilgiye sahip olmayanları bile etkileycek duygusal yoğunluğa sahip bir film çıkmış ortaya. 



Japon oyuncuların rol aldığı filmde sadece anlatıcı olarak zaman zaman Roy Scheider'in sesi duyuluyor. Döört adet filme çekilmesi zor romanın ruhunu yakalayıp, yazarın biyografisi ile birleştirmeyi denemek ve başarılı, inandırıcı bir sonuç elde etmek cesaret edilmesi güç bir proje. Ancak sonuç çok başarılı. Çevrildiği yıl cannes Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterilmiş. İşin ilginç yanı yazarın cinsel kimliğine değinen sahneler yüzünden Japonya'da asla gösterim şansı bulamamış. Sağcı görüşe sahip gruplar yazarın bu şekilde bilinmesini istemedikleri için filmin gösterimine mani olmuşlar. 



Mishima'yı okumaktan keyif almış herkes bu filmi izlemeli. 



Mishima: A Life in Four Chapters - 1985
Yönetmen: Paul Schrader
Senaryo: Paul Schrader, Leonard Schrader
Mishima rolünde: Ken Ogata
Müzik: Philip Glass
Yapımcı: George Lucas, F.Ford Coppola.






Meraklısına Linkler;



2 yorum:

  1. Bir Maskeni İtirafları, özellikle okunmalı.
    Meraklısına duyuru, Bereket Denizi dörtlemesinin 2.,3. ve 4. kitapları Can Yayınları ve D&R'nin kampanyasında 5 TL'ye alınabilir. İlk kitabı normal fiyatıyla almalısınız ancak. Neyse.
    Mişima, ilginç bir karakter. Gerçekten ilginç. Severim ben.

    YanıtlaSil
  2. Filmden kareler anlatıyor herşeyi, listeme ekledim, izlemek için sabırsızlanıyorum:)

    YanıtlaSil

Yorumlar