6 Ocak 2013 Pazar

Olmayan Filmlerden Kareler

(Film Kareleri Serisinden, No:13)

Cindy Sherman her tür klişeyi fotoğraflamayı seçmiş bir fotoğraf sanatçısı, model ve film yönetmeni. Klişeler serisini bitirdiğinde 69 fotoğraftan oluşan "film kareleri" serisine başlıyor. Seriyi oluşturan fotoğrafların isimleri yok, her biri ayrı bir numaraya sahip. Sherman Bu seride daha önce hiç çekilmemiş filmlerden sahneleri canlandırıyor. Yarattığı mizansenin ortasına geçip model olarak poz veriyor. Bu fotoğrafların hiçbirisinde erkek model yer almıyor. Sahneleri yaratırken kimi zaman arka plana yansıttığı görüntüleri kullanıyor. 1979 yılında filmlere dair klişeleri de tüketince, bu seriyi sona erdirmiş olsa da hala onun ölümsüzleştirdiği film karelerinden esinlenip olmayan film karelerini hayata geçirenler veya onun karelerini birebir farklı modeller ile resimleyenler var. 

Bu hayali film karelerini izleyenler kendi zihinlerinde oluşan farklı imgesel çağrışımların ayırdına varmaya başlıyor. 


Meraklısına Linkler:

5 yorum:

  1. çok güzel bi çalışma, çok ilham verici. görmemi sağladığın için çok sağol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogculuk bu işte hepimiz birbirimizle alışveriş içindeyiz. Keyifli de oluyor. Bence de ilham verici, google görsellerde bütün film kareleri bulunabiliyor. :)

      Sil
  2. Ben olan filmlerden tekrar üretmiş sanıyordum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klişeleri tükettiğinde, mevcut filmlerden karelerden duvara yansıttığı görüntülerin önünde pozlar vermiş.
      Kendisine ait sitesinde anlattığına göre de daha sonra kendi yarattığı ortam içinde pozlar vermiş.

      Cumartesi günkü sunumda, bu pozları neden çektiğini kimse bilmiyordu demişti ama, kadının en başından niyeti belli zaten. Klişeleri tüketmek. Fİlmlere dair klişe tükenince (1979 sanırım) 69 resimden sonra bu seriyi bitirmiş. :)

      Sil
  3. Çok ilham verici fotoğraflar, özellikle senin için öyle olmalı?:)

    YanıtlaSil

Yorumlar