10 Nisan 2011 Pazar

Milliyet Sanat Dergisi

Miliyet Sanat Dergisi 1972 yılından beri sinema, tiyatro, müzik, edebiyat, sergiler ile ilgili yazıları ile yayın hayatını sürdüren bir dergi. Sanat yaşamı ile ilgili gündemi takip etmek için ideal. Bu dergideki mevcudiyetini sorguladığım tek kimse bir müzik eleştirmeni. Müzik ile ilgili olması gereken yazılarına kişisel duygularını çok fazla karıştırıp bir çok sanatçıya haksızlık ettiğini düşünüyorum. Bu denli bariz biçimde taraflı olmak bir müzik eleştirmeni için kusur kabul edilmeli aslında. Seneler önce bir gazetede yazdığı yazıdan sonra taraflı tutumunda değişim gözleyemedim malesef. Bir de Ece Aksoy'un her ay yazdığı hikayeleri fazla zorlamayla yazılmış, sipariş kokan ve bu yüzden okunması güç öyküler olarak görüyorum. Bu ikisi dışındaki bütün yazılar sürükleyici, bilgilendirici ve genellikle hayli keyif verici.

Dergi son yıllarda sinema severlere sürprizli DVDler veriyor. Eskiden izlediğim ya da adını duyup izleyemediğim, DVD satan dükkanlarda pahalı olduğunu gördüğüm için satın almakta tereddüt gösterdiğim filmleri her ay okurlarına hediye ediyor. Sinemaya ilgisi olanların izlemekten kazançlı çıkacağı bir dergi. Bu güne kadar verdiği filmlerden bazılarının isimleri şöyle;

Rashomon,
Hiroşima Sevgilim,
Teneke Trampet,
Europa,
Salgın,
Narayama'nın Türküsü,
Şeytana Karşı,
Kurdun Günü,
La Luna,
Selam Bombay,
Klimanjaro'nun Karları,
Ölüm Provası,
Salome,
Alın Yazısı,
Yay,
İpler,
Kara Kedi, Ak Kedi,
Kayıp Aranıyor Debra Winger,
Şeytanın Öpücüğü,
Dünya Haritası,
Gümüş Şehir,
Yan Odadan Melodiler,

Nerede ise iki yıldır sinemaya ilgi duyanları keyiflendirecek hoş bir koleksiyonu çaktırmadan dağıtmış olması aslında takdir edilmeli.

Seneler önce ilk şiirimin yayınlandığı dergi, hatta o şiirleri bir de kitapta toplamışlardı: Genç Şairler Antolojisi. Kitaplığın arka sıralarından birinde tozlanmaya terkedilmiş duruyor. Böyle de bir hoşluğu var benim için.

53 adet dergi kapağını bir araya koyunca böyle bir şey çıkıyor ugun mozaik programı kullanıldığında.

2 yorum:

  1. senden öğreneceğim ne çok şey var daha.. Milliyet sanat hiç alıp incelemediğim bir dergi. artık dergilerle daha da haşır neşir oluyorken bundan böyle :) alınacak dergiler listeme en baştan girdi artık. dvd için söylediklerin de üstüne hediye gibi :)

    YanıtlaSil
  2. bende halam sayesinde almaya başladım Milliyet Sanat dergisini.dergi dopdolu.verdikleri dvd'ler de arşivlik cinsinden.keşke daha önce almaya başlasaydım.senin bu yazını görünce de sevindim.bence herkes okumalı.

    YanıtlaSil

Yorumlar