James Franco Holywood'dan çıkmış nadir çok yönlü sanatçılarından. Rol aldığı yüz küsur filme sebebiyle genellikle sinema oyuncusu olarak tanınsa da, filmlerindeki şarkıları kendisinin seslendiriyor olması, yirmi beş film senaryosu yazmış oluşu, onlarca film ve dizi filme prodüktör oluşu, otuzdan fazla uzun ve kısa metrajlı film ve birkaç TV dizisi yönetmişliği onu çok yönlü sanatçı yapmaya yetiyor. Hatta William Faulkner'ın "Döşeğimde Ölürken", "Ses ve Öfke" romanları ile Cormac McCarthy'nin "Child of God" gibi zor romanının sinemaya uyarlamış. Dahası Cormac McCarthy'nin sinemaya uyarlanmasının imkansıza yakın durduğu konusunda fikir birliği oluşmuş "Blood Meridian..." adlı hazmedilmesi güç zor romanını sinemaya uyarlama konusundaki inadı yıllardan beri sürmekte. Bu çalışmalarına bakarak sanatçının edebiyata da takın durduğunu söylemek mümkün.
2010 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı "Palo Alto" olumlu tepkiler alınca öykülerin geçtiği dünyayı kendi yazıp yönettiği bir filmine aktarmış. 2013 yılında yazdığı ilk "Anonim Aktörler" adlı romanı nihayet Nora Yayınları tarafından Türkçe olarak yayımlandı.
Anonim Aktörler sanatçının çok iyi tanıdığı bir dünyayı anlatıyor. Şöhretlerin günlük yaşamları. Franco romanını kurgularken "anonim alkoliklerin el kitabını" örnek almış. Roman söz konusu kitaptakini andıran on iki adımdan oluşuyor. Kitap kurgusal bir karakter olan Sanatçı'nın gözünden ve farklı anlatım tarzlarıyla anlatılmakta. Bir çok şöhret ve James Franco kitapta yer alan yan karakterler. Yazarın Holywood dünyasına dair gözlemleri ve kendi düşünceleri gelişigüzel biçimde sayfalara dökülmekte. Gelişigüzel diyorum, zira kitap romandan ziyade öyküler geçidini andırıyor. Birbirinden bağımsız bölümler sayfalar boyunca akıyor ancak olay örgüsü anlamında bir roman bütünlüğü oluşmuyor. Kitabı yazarının karakterinden ayırmanın zorluğu da kitabın edebi değerini düşürmekte. "Bunları James Franco" anlatıyor düşüncesinden kitap boyunca kurtulmak mümkün değil. Ayrıca öyküler zaman zaman gerçek olaylarla da karışıyor. Biyografik kurmaca ve oto biyografik metinler demek belki yazarın kimliğini okurun gözünden bir nebze gizleyebilirdi.
Yine de şu var ki anlatım hayli akıcı, anlatılanlar ilgi çekici, dış yüzüne aşina olduğumuz bir dünyaya içeriden ve tanıklık etmiş bir ünlünün deneyimlerinden yazın yolu ile beslenmek ilginç bir deneyim.
Meraklısına Linkler:
James Franco çok beğendiğim aktörlerden, en son 11.22.63 dizisinde izlemiştim, oldukça başarılıydı, hatta dizinin bir bölümünü de o yönetmiş, romanı merak ettim ama açıkçası hikayelerin birleşmemesi, olay örgüsünün olmaması beni düşündürüyor...:)
YanıtlaSilEvet yönettiği dizilerden bir tanesi de o. Hikayeler bazen birleşiyor ama genelde yakaladığı atmosfer başarılı olduğu için kendini okutuyor ben sadece teknik olarak roman demek ne kadar doğru olabilir diye düşündüm. O kadar :)
SilHollywood denince kimsenin ilgi duymaması imkansız diye düşünürüm hep:) Ben çok meraklıyımdır özellikle ünlü ve sevdiğim o efsane oyuncuların hayat hikayelerine. Franco'yu ise hiç duymamıştım ilk kez duyuyorum. Franco denince aklıma nedense hep o diktatör olan geliyor:)))Çok teşekkürler okumak isterim.
YanıtlaSilSİnemanın kalbinden yakalıyor kesinlikle. "127 Saat", "Oz", "This is the End" gibi büyük yapımlar yanında bağımsız sinema örneklerinde de boy gösteren başarılı bir aktör aslında. Tavsiye ederim herhangi bir filmini. Seth Rogan'ın arkadaş kontenjanından girdiği komedi filmleri hayli başarılı bu arada.
SilCharlie Rose'la bir röportajına denk gelmiştim. Ilk o zaman haberim olmuştu edebiyatciligindan. Kitap da aklımızda bulunsun.
YanıtlaSilHayli üretken, kitap enteresan. Öykü kitabı da umarım dilimize çevrilir.
Sil