Oturuyoruz. Bir güzel laklak, laflıyoruz uzun lafın kısası. Bir çıtırtı duydum. Aniden bahar gelmiş. Nasıl sevindim nasıl sevindim anlatamam.
Geçen cuma aniden yeni bir lokanta keşfettim. Keşif dediysem yeni açılmış bir yer değil. İzmir, Reyhan pastanesinin az ilerisinde, adında "Girit" ismi geçen bir lokanta. Ev gibi, odaları, bahçesi var. Tertemiz. Yemekler tam ege damak zevkine uygun. Sarmaşık kavurma yemeyeli nereden baksanız bir yıl olmuş. Tam zamanı zaten, Nisan'ın ilk iki haftasında buldunuz buldunuz, bulamadınız bir yıl daha beklersiniz. Yemeklerin arasında sarmaşığı görünce mest olmuşum. Ismarladım haliyle. Geldi. İlk çatalı yemeğe salladım. Gerisini hatırlamıyorum. Zevkten dört köşe olmuşum.
Efendim ne diyordum?
Yemek masasında tepeden tırnağa mest, ağzımda sarmaşığın acı lezzeti laflıyoruz, "laklaklak"-ki hiç sevmem, aniden ne olsa beğenirsiniz?
Bahar gelmiş. Hoş gelmiş.
Oh gelsin demek. Çıtırtıyla gelsin, gümbürdesin gelsin, ama gelsin. Bu gri havalardan çok sıkıldım artık. Güne karanlık başlamak iç karartıcı. Mevsim eskisi gibi yavaş yavaş değil, birden dönüyor artık..
YanıtlaSilSarmaşık mı dedin? Hani şu bildiğimiz ağaca eve falan tırmanan sarmaşık mı? O yeniyor mu ya? İlk defa duydum Vladimir ve merak ettim doğrusu :)
sevgili vladimir,
YanıtlaSilistediği kadar ot yapsın.. ne yaparsa yapsın..
adında girit olan bir lokantada (girit mutfağı idi sanırım tam ismi..) bi kadeh rakı ya da bir soğuk bira içemedikten sonra..
ne eyleyim ben?
çok üzülmüştüm ilk ve son kez yemek yerken o güzel mekanda..
Sevgili Çınar, bildiğimiz sarmaşık değil bu, koyu yeşil renkte bir ot tadı azıcık kekremsi azıcık acı, taze soğanla kavurup son anda yumurta ile karıştırıyorlar çok basit bir yemek. Alışkın olan için lezzeti mükemmel. Nİsan sonundan sonra bulmak mümkün değil çünkü odun gibi sertleşiyor. Bir yerlerde denk gelirsen denemeni kesinlikle öneririm.
YanıtlaSilYok Abi ben bu öğlen gene gitim, harika şevketi bostan yapmışlar...
Ama rakı olayında haklısın insanın burun delikleri bir rakı kokusu arıyor, genzinden o tatlı koku geçsin, rakı bardağında buz çıt diye ses çıkarsın isteniyor.. doğru ya.. Ben gene gideceğim sanırım. :)
canim deniz borulcesi istedi :)
YanıtlaSilhos gelmis o bahar.. ne iyi etmis de gelmis:))
Hımm bizim buralarda da dediğin gibi koyu renkli bir ot var. kök desek daha doğru olabilir. Buralarda zılbıt ya da hodan denir. Acaba ondan mı ki? :) O da soğanla kavrulup ocaktan almaya yakın yumurta kırılarak tatlandırılır. Ha bir de içine sucuk katarsan allaaaaa. Bir resim bulsam da göndersem. Canım istedi şimdi..
YanıtlaSilDeniz börülcesini benim de canım çekti bakın şimdi.. olsa da yesek.. Tansaş'ta görmüştüm geçen gün. Gitsem hala oradamıdır acep?
YanıtlaSilÇok sıradan bir ot bu sarmaşık emnim farklı yörelerimizde farklı isimlerle anılıyordur. Mutfağında ot ve kök kulananan yöreler değerlendiriyordur. Ama o kadar çok farklı otlar var ki sarmaşık bunların arasında ömrü en kısa olanı. Hava ısındı mı kesinlikle bulmak mümkün değil. :)
Acıktım nedense :))
Buraya gelmiyor! Gelmiyor!
YanıtlaSil:(
Belki bugün gelmiştir.
YanıtlaSilBugün çok sıcak. Aniden yaz geldi buraya. Çok erken bence. :))
yazmayın böyle yemekler alla alla canı çeken olabilir diye düşünün biraz yahu aaaa !!
YanıtlaSil7. odaya aynen katılıyorum!
YanıtlaSilİnsan bunu alakasız bir zamanda okuyabilir, Nisana kadar beklemek o kadar kolay mı zannediyorsun. :(
Şule;
YanıtlaSilSanırım ben baharın aniden gelmesini seviyorum. Gelmesini ve bir süre kalmasını :)