28 Eylül 2013 Cumartesi

Savaşın Yüzlerde Bıraktığı İzler

"Kardeşini öldüren bir genci yargıladılar dün. Bugün, annesini sevmiş birisini. Biri boğularak, kanı akıtılmadan soyluca öldü, diğeri yakıldı. Bir kediyi dövdüler ince söğüt dallarıyla... Seyrettik. Yarın savaştan askerler dönecek, öldürmenin verdiği gururun değiştirdiği yüzleriyle...

Böyle diyor Levent Yılmaz, "Söylemek" isimli şiirinin üçüncü bölümünde. 

Foto-muhabir Lalage Snow sekiz aylık bir süreç zarfında, Afganistan'da göreve gönderilmiş İngiliz askerlerinden bir kısmının yüzlerini gitmeden önce, görev sırasında ve ülkelerine döndüklerinde fotoğraflamış. "We are not dead" isimli fotoğraf serisinden bir kaç örnek aşağıda yer alıyor. Sütunlar farklı kişilere ait, ilk satırdakiler ülkelerindeyken çekilmiş, ikinciler operasyon sırasında, sonuncu satırlar ise ülkelerine döndüklerinden bir süre sonra. Savaşın insanın kalbinde bıraktığı izleri görmek henüz mümkün değilse de yüzlerde, gözlerde yol açtığı değişime tanıklık etmek mümkün. 



Meraklısına Linkler:

1 yorum:

  1. Rojin isimli kitabını okuyorum Mehmet Eroğlu'nun, çok çarpıcı gözlemler var orada da, yukarıda fotoğraflarla anlatılanlar orada yazıyla dile getirilmiş.

    YanıtlaSil

Yorumlar