12 Şubat 2012 Pazar

Yazarın Kurguları

Morgan Robertson, 30.9.1861 - 15.4.1915 tarihleri arasında yaşamış amerikalı bir yazar, kısa öyküleri ve romanları var. 

En tanına kitabı ise "Futility",  "The Wreck of the Titan" ismi ile de tanınıyor. 1898 yılında yayınlanan bu kitap devasa bir ingiliz yolcu gemisinin sonuncu seferini anlatıyor. Titan ismindeki bu geminin bir mühendislik harikası olduğu ve bu yüzden asla batmayacağı düşünülüyor, bu yüzden çok az sayıda kurtarma sandalına sahip. Ancak gemi Kuzey Atlantik sularında seyrederken bir buzula çarparak yara alıyor ve  imkansızlığı öngörülen gerçekleşiyor. Gemi batıyor. 

Titanic'in ilk ve son seferinden tam ondört yıl önce bu romanın yayınlanmış olması ve hayal ürünü olan geminin ve gerçek geminin isimlerinin ve sonlarını benzerlikleri hayli ürkütücü tesadüfler.



Morgan Robertson'un 1905 yılında yazdığı bir "Submarine Destroyer" isimli romanda da denizlatıların suyun yüzeyindekileri görmesine yarayan bir gözlem aracından söz ediliyor, ki o tarihlerde henüz periskop icad edilmemiş. Yazar daha sonra periskobun prototipini ilk önce kendisinin bulduğunu ileri sürerek patentini almaya kalkışmış olsa da, patent bürosu bu isteği geri çeviriyor.

Titanic'in batmasından iki yıl sonra, 1914'te Futility isimli kitabın yeni bir baskısı yapılıyor. Kitapta romandan sonra bir de "Beyınd the Spectrum" isimli kısa bir öykü yer alıyor. Konusu Japon İmparatorluğunun Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş ilan etmemiş olmasına rağmen Filipinler ve Hawaii'deki amerikan donanmasına uçaklar ile saldırmasını, bu saldırılardan sonra San Fransisco'ya bir baskın planlamasını anlatıyor. Japonlar ultraviyole ışınları kullanan bir silahla Amerikan askerlerinin görme gücünü azaltarak saldırılar esnasında onları çaresiz bırakıyor. Her ne kadar o bilim kurgu öyküsünü andırsa da, 1942 yılında Pearl Harbor baskını öyküyü bir anlamda gerçek kılıyor.

Yazdıklarında gelecekte olabilecekleri yakalayabilen yazarlara değişik bir saygı ve ilgi duyuyorum. Elbette bu tür yazarların başında çocukluk ve ilk gençlik yıllarımda romanlarını büyük keyif alarak okuduğum Jules Verne gelmektedir. 



2 yorum:

  1. medyumik ozellikleri oldugunu dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bunun öngörüsü Jules Verne ile karşılaştırılamaz bence! İnsan resmen ürküyor.
    Sanırım gelecekte zamanda yolculuk gerçekleşecek, ve bu tip insanların da bilimsel bir açıklaması olacak.
    En azından ben öyle umuyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlar