7 Mart 2017 Salı

Feud: Bette & Joan

Geçtiğimiz yıllarda, Joan Crawford ile Bette Davis arasında içlerinden birinin ölümü ile bile sona ermemiş köklü husumetten ve bu dinmeyen düşmanlığa rağmen kariyerlerinin tepetaklak inişe geçtiği dönemde iki yıldızın "Whatever Hapened to Baby Jane?" filminde bir araya getirilmesinin yarattığı fırtınalardan ve filmin yapımcıları tarafından bile öngörülememiş süksesinden bu blogda bahsetmiştik. Feud adlı dizi film, Joan Crawford ve Bette Davis'in "Bebek Jane'e ne oldu?" filminin çekim süreci ve sonrasında yaşadıklarını 60'lı yıllarda Hollywood'da kadın yıldız olmak alt teması etrafında inceden anlatan bir dizi film. İlk bölümü başlayıncaya kadar hayal kırıklığı ihtimalini içimde taşımama rağmen daha ilk dakikalarında endişeye mahal olmadığı ortaya çıktı. Tabii ki bunda dizinin yapımcıları arasında Nip/Tuck, Glee, Americab Horror Story, Scream Queens, American Crime Story gibi dizilerin de arkasındaki isim olan Ryan Murphy'nin önemli payı var. Birinci, ikinci ve beşinci bölümlerin yönetmenliğini yaptığı gibi senaryo çalışmalarında da yer almış. 



67 yaşındaki Jessica Lange 57 yaşındaki Joan Crawford'u, ona daha önce "Mommie Deraest" filminde hayat vermiş olan Mia Farrow'dan daha özenli canlandırırken; 70 yaşındaki Susan Sarandon fiziksel benzerliğin ardına sığınmaksızın başarılı bir vücut dili kullanımı ile 54'ündeki Bette Davis'i canlandırıyor. Üstelik Davis'e özgü tonlamaları çok kolay bir iş yapar gibi doğallıkla verebiliyor. Rakibesine asla sahne adı ile hitab etmeyen, ona sürekli asıl adı Lucille ile seslenip, alameti farikası olan vatkaları ile sürekli dalga geçen Bette Davis'in bölmün sonlarına doğru Bebek Jane'e dönüşümü Sarandon'un o ana kadar ki abartısızlıı sayesinde inanılır kılınmakta. Günümüzün iki önemli yıldızının başrollerini üstlendiği dizideki yan rollerde de onlardan geri kalmayacak yıldızlar var: 
Kathy Bates
Katherine Zeta Jones
Sarah Paulson
Judy Davis
Alfred Molina
Stanley Tucci


İnce bir mizah diline sahip senaryosu, başarılı oyunculuklar ve özenli dönem çalışması ilk bölümde dikkati çeken kuvvetli unsurlar. Böyle olunca da Hollywood'da kameraya yansımayanların öyküsü diye de adlandırabileceğimiz sekiz bölümlük dizi 2017 senesinin sürpriz çalışmalarından. 



Kamera arkasında olan bitene ilgi duyan herkese bu diziyi öneririm. Eminim ki diziyi izleyecek olanlar farklı bir korku filmi denemesi olan "Whatever Happened to Baby Jane?"e ve söz konusu filmin gördüğü ilgi üzerine kotarılmış "Hush, Hush Sweet Charlotte"a da kayıtsız kalmayacaklardır.


Meraklısına Linkler:

2 yorum:

  1. Aaa ben bunu kaçırmışım!!! Eski filmlere bayılırım, mutlaka izlemek isterim bu diziyi. Ama afişe baktım oyuncular onca makyaja rağmen benzememişler e kolay değil tabii, ikisinin de çok kendine özgü yüzleri vardı:(( Olivia de Havilland'ı da ençok severim..çok teşekkürler:) emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Karakterleri inanılır kılmış oyuncular, kesinlikle tavsiye edeceğim bir mini dizi.

    YanıtlaSil

Yorumlar