4 Kasım 2016 Cuma

On Beş Kitap

Hatırlıyorum eskiden mimler olurdu, sorulanların yanıtlaması bitince aynı soru bir diğer blog yazarına pas edilirdi, zincir uzar giderdi. Yorum Atölyesi'nde gördüm, üzerime aldım. Topa kendiliğimden girdiğim için ben başkasına pas atmıyorum. 

Aklımda en uzun süre yer tutan on beş kitap şöyleymiş: 

  1 - Geniş Geniş Bir Deniz - Jean Rhys
  2 - Büyücü - John Fowles
  3 - Lolita - Vladimir Nabokov
  4 - Vahşi Dedektifler - Roberto Bolaño
  5 - Düzeltmeler - Jonathan Franzen
  6 - Kan Zirvesi ya da Batıda Gecenin Kızıllığı - Cormac McCarthy
  7 - Zemberek Kuşunun Güncesi - Haruki Murakami
  8 - San Luis Rey Köprüsü - Thorton Wilder
  9 - Beş NUmaralı Mezbaha - Kurt Vonnegut
10 - Tanrı'ya Bakıyorlardı - Zora Neale Hurston
11 - Madde 22 - Joseph Heller
12 - Terazi - Don De Lillo
13 - Çelik Bilye - Jerzy Kosinski
14 - Yalnız Bir Avcıdır Yürek - Carson McCullers
15 - Anna Karenina - L. Tolstoy




5 yorum:

  1. Anna Karenina'nın filmini, yıllar önce de dizisini, bir de tiyatrosunu izledim o yüzden kitabını hala almadım ama çok severim ben de. Sonu keşke öyle acıklı olmasaydı. San Louis Ray Köprüsü'nü merak ettim. Genellikle köprülü filmler güzel oluyor gibi bir izlenim var bende. Kwai Köprüsü, Waterloo Köprüsü...

    YanıtlaSil
  2. Anna Karenina'yı okumalısınız. Olay örgüsü dışında yazarın trajik biçimde sonra eren yaşamının izleri de taşrada geçen bölümlerde çok güzel aktarılmakta. Yıllarca insanın aklından çıkmayan bir ekin biçme bölümü vardır.

    Tuhaftır listemdeki kitapların yedisi sinemaya uyarlanmış. Biri de yıllardır uyarlanmaya çalışılıyor Hames Franco tarafından. :) San Luis Rey Köprüsü de uyarlananlardan. Robert de Niro başrolde, Kathy Bates var sonra ve daha bir çok ünlü isim. İptidai bir köprünün parçalandığı anda üzerinden geçmekte oldıkları çin köprü ile bri uçurumdan yuvarlanmış beş yolcunun kaderlerini sorgulayan bir din adamının yaşadıkları ile ilgili. Kilisenin bu girişime karşı duruşu. Kaderin sorgulanmasına izin vermeyen bir kiliseye karşı tek baına ayakta durma çabasındaki bir din adamının bu birbirinden ayrı beş yolcunun hayatını sorguladıkça kesişen izler bulması enteresan bir öykü. Seneler önce yapılmış ok kötü bir çevirisi var "Köprüden düşenler" adı ile. Pulitzer ödüllü kısa ancak güçlü bir yapıt.

    YanıtlaSil
  3. sevgili vladimir, senin 15 in benim için çok önemli. 1,4, 5,11,12 okumadıklarım. hemen not aldım. şu sıralar ilçemizin kütüphanesinden alıyorum kitaplar. bakalım bunlar var mı. aslında filmde de top 15 yapsan , onu da merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Benim de içimden geldi. Yaptım. hatta mimledim bile :p

    YanıtlaSil
  5. Ben biraz geciktim listene bakmak için kusura bakma. Katıldığın çok iyi olmuş, adını duymadığım kitaplar var listende, araştıracağım bunları. :))
    Büyücü, Lolita ve Anna Karenina'yı merak ediyorum ama fırsat bulup okuyamadım. :)

    YanıtlaSil

Yorumlar