1 Ocak 2016 Cuma

Brooklyn

Eilis 1950'lerin başında annesi ve kız kardeşi Rose ile birlikte yaşadığı İrlanda'nın küçük bir kasabasından ayrılır ve bir rahibin iş bulduğu Amerika Birleşik Devletleri'ne göç eder. Yabancısı olduğu bir ülke, insanlar arası farklı dinamiklere alışması zaman alacaktır, bir yandan da sevdiklerine duyduğu hasret giderek büyümektedir. İçindeki özlemi bastırmayı ve yeni bir hayat kurmayı ona zaman öğretecektir. Büyük yeni ülkeye alışırken yaşam anavatanında da sürmektedir ve hayatın herkes için acı tatlı sürprizleri vardır. Bir seçim yapması gerektiğinde Eilis'in kararı ne olacaktır.


Yönetmen John Crowley'i Boy A isimli sade ama sert ve akıldan kolay çıkmayan filminden anımsıyoruz. Saoirse Ronan ise gişe garantisi olan genç aktristlerden. The Lovely Bones, Hanna, The Host gibi büyük bütçeli filmlerdeki baş rollerin altında ezilmediği gibi bir çok filmde başarılı roller canlandırdı. İrlandalı bir aileden doğan ABD doğumlu oyuncu bu film için doğru bir seçim. Ronan'ın yüzü yunan heykellerini andıran bir yapıya sahip, vuran ışığı Adeta içine alıyor ve gölge olması gereken yerlere ışık gibi saçıyor. Sadece duruşu ile sahne çalabilen oyunculardan. 


Film üç ana bölümden oluşuyor ve üçündeki renk kullanımı kahramanın duygusal dünyasını kavramamıza yarıyor. İrlanda'da başlayan ilk bölümde mat renkler ve yeşilin tonları hakim, hüzün ve çaresizliği anımsatıyor. Amerika'ya varıştan itibaren renkler canlılık kazanmaya başlıyor, sıcak renklerin türlü tonları kahramanı adeta kucaklıyor. Filmin üçüncü bölümünde ise canlı ama rüyayı andıran renkler Eilis'in kararsız ruh halini izleyiciye geçiriyor. 



Çok sade bir öyküsü olan filmin müziği efsanevi Michael Brooks'un imzasını taşıyor. Müzikal yapı alttan alta ve filmin üç farklı renk paletine uyan biçimde motiflenerek ilerliyor. Üç dört cümle ile özetlenebilecek Brooklyn, öyküsünden ziyade dönemin ruhunu dinamik bir sinema dili ile günümüze aktarışıyla seyircisini cezbediyor. Geçen yıl izlediğim en iyi filmlerden biri olmasa bile temiz bir çalışma diyebilirim. 

Brooklyn - 2015

Yönetmen: 
John Crowley

Senaryo: 
Colm Tóibín'in romanından Nick Hornby

Oyuncular: 
Saoirse Ronan, 
Jim Broadbent, 
Domhnall Gleeson, 
Julie Walters, 
Emory Cohen

Görüntü Yönetmeni: 
Yves Bélanger

Kurgu: 
Jake Roberts

Müzik: 
Michael Brooks

Meraklısına Linkler:

3 yorum:

  1. Film tanıtımı için teşekkürler :) Seneler sonra tekrar yazılarını okumak çok güzel.

    YanıtlaSil
  2. İngilizce bir şiir kitabı yazmaya ilham veren bir söz :) Seneler sonra tekrar yazılarını okumak çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin. Bir kaç blogum oldu açtım kapattım, sildim; ama burayı bir türlü bırakamadım nedense. Çok teşekkürler.

      Sil

Yorumlar