29 Ocak 2015 Perşembe

Bir Konu, Üç Anons: Ya da Kentli Ciddiyeti Özledi Aziz'im

Acil yetişmem gerektiği için İzban'ı seçtim. Peron her zaman olduğundan kalabalıktı. On gün öncesine kadar gerçekle ilgisi olmasa da en azından bir takım rakamlar göstermişliği olan göstergeler artık birer kehanet levhasına dönüşmüştü ve şunu gösteriyordu:
"Tren on dakikada bir gelir".

Kalabalık epeydir tren geçmediği için tedirgin bir suskunluk içindeydi. Ben de şunlarla bir, bir on dakika kadar, peronunu bir kıyısına ilişip susayım dedim.

Bekledim, bekledim. 

Kelimelerin yarısını kusan, geri kalanını içine atan bir erkek sesi ananons yaptı; 

"Teknik bir arızadan ötürü, tren gecikmiştir."

İnsanlar sustu, ben bekledim. Yeni gelenler beleyenlere ne olduğunu soruyordu. Soru sorulamayacak bir bölüme ilerledim.Zira aklım gecikmemem gereken yerde konuşacaklarıma takılıydı.  

Beş dakika kadar sonra insanın kulaklarını burkan bir kadın feryadı anons yaptı:

"Yolcularımızdan birinin sağlık probemi yüzünden Cumaovası yönüne gidecek olan tren gecikmiştir"

Şuncacık perona sığamayacak kadar kalabalıktık artık. Olsun,beklemeye devam ettik.

Aynı kadın bekleyenlere yeni bir tren geçmesine yetecek kadar gelen bir süre sonra yine feverean etti.

"Yolcularımızdan birinin sağlık problemi yüzünden Cumaovası yönüne gidecek olan tren seferi iptal edilmiştir. Yeni tren Menemen'den hareket etmiştir." 

Yerseniz makamında bir tarafından uydurulan ve dahası birbiri ile çelişen anonslar; (hani on dakikadır tren geçiyordu demiyorum, geçen 20 dakikaya rapmen) 
Çalıştırılması akla hayale getirilmeyen göstergeler, 
Bunlara ve bir alay zevzekçe dayatılan uygulamalara rağmen iki üç haftadır kentli ile alay edercesine, sağa sola yapıştırılmış "bilin bakalım bu kentin sorunları kimi tırmalamıyor?" minvalindeki sorular listesi, 
Bu kalitesiz hizmetin bedelinin 2,25 TL'ye zıplatılmış olması, 
falan, filan. 

Bunların hiçbiri beni o anda şuradan şuraya yetiştiremezdi o yüzden acelesi olanın taksiye binmesinin gerekliliği öğretisi geldi aklıma. Derhal ikiledim oradan. 

Trene de hastaya da ne olduğunu bilmiyorum, ama bu kenti yönetenlerin bu kentin insanına zırnık saygısı kalmadığını ve asla da düzelmeyeceklarini artık çok iyi biliyordum. 
 ,
Olmazlarını posterlerden Okuduk bari bir olurunu söyle be Aziz!

Taksiye binip de gideceğim yere yetiştiğimi sanan varsa yanılır, Zira soğuktu ve yağmur çiseliyordu diyeyim gerisini siz hayal edin.

Bu fotoğrafı göstergelerin bir takım rakamlar gösterdiği yağmurlu bir günde çekmiştim. Tren 23 dakika sonra gelecek diyor. Ama beş dakika sonra gelmişti. 2 artı 3 eşittir 5 



4 yorum:

  1. Kurumsal olarak vatandaşı enayi yerine koymak, kanserli hücre misali bizim ülkede! Bir başladı mı dur durak bilmiyor. Kamu için de özel kurum/kuruluşlar için de değişmiyor bu uygulama ne yazık...

    YanıtlaSil
  2. İzmir bu işin malesef hayli fazla suyunu çıkardı son altı aydır rezalet diz boyu.

    YanıtlaSil
  3. Yaşadığım ülkede tren çok sık kullanılıyor, tüm sistem tıkır tıkır işliyor hatta haftanın belli günü aynı saatte aynı vagona binerseniz aynı insanlarla seyahat ediyorsunuz, hatta aynı kitabı bile okuduğum biri var ki kendimi paralel evrende seyretme hissine kapılı ürküyorum.. Burdaki problemler başka ama, trenin önüne atlayarak intihar çok moda burada, o gecikmelere neden olduğu gibi bir de insanı düşüncelere gark ediyor.. Başka bir derdimiz yok tren ile. Ha bir de ücret bahsettiğiniz hat için tek yön 2,5 euro burda. Öğrenciye 6 aylık aşırı indirimli bir bilet var 146 euro. Yani..

    YanıtlaSil
  4. Bu kentte yaşayanların en büyük sorunu derilerinin içine sinmiş atalalet. Tek başarına şikayet etme, protesto etme, uğradığı haksızlığa itiraz etme, çevreisnde bir saçmalık oldu ise arkadaşı kırılmasın diye onun yaptığı haksızlığa suskun durma alışkanlığı var. Hep beraber sokaklar açıkıp, birlikte vakit geçirme amaçlı eğlenceli protestolar yapmaya daha yatkınlar. Protesto sonrası rakı balık; bira, patates bolca muhabbet. İzmirlinin suskunluğunu gırtlaklarına binerek sonuna kadar sömürüyor yerel yönetimler. Bir tek itiraz çıkmıyor. Ulaşım sistemi bu şehirde yöneticilerin ilgisizliği, bilgisizliği ve cehalet, yüzünden olabilecek en berbat seviyede. Mutlaka tıkıt tıkıt işleyen sistlemlerin de kendine göre sorunarı vardır. Ancak İstanbul'da1.07TL ye gittiğim yolu burada 2.25'e gitmeyi bana açıklayamazlar.

    YanıtlaSil

Yorumlar