9 Eylül 2014 Salı

Gladyatörün Hışmı

Bu, ne son yılların popüler TV dizisi Spartaküs türevlerindekine benzeyen bir gladyatör, ne de hışmı bildiğin gladyatör hışmı: düpedüz Sanat Güneşi olarak adlandırılagelmiş sanatçının bir sanhe kostümünün adı. Madem sahne kostümü, o halde denizin içinde işi ne suali geldi aklıma gördüğümde anda. Gladyatör madem, bu duruş hiç de gladyatör duruşu değil diye itiraz ederken buldum kendimi hemen ardından. 

Hışım sanırım asanın ucunda debelenen kaplumbağayı hedeflemiş olmalı ki hayvancağız kıvranıyor. Peki ya yan tarafta duran Kleopatra kılıklı genç kadın neyin peşinde? En ufak bir yanlış duruşta gladyatörün hışmına uğrayıp gün yüzü görmedik kelimelerle paylanma ihtimalini tartıyor olmalı, belki de bu yüzden istifi bozulmalardan ırak. Sanat dünyamız her daim tuhaflıklara gebe, kitsch demek hafif kalır zira görüntü erişkin aklına zayiat verdiren cinsinden.


4 yorum:

  1. Çok acaip. Ama o kadar eşsiz ki sanat olarak nitelendiresim geliyor. Denizin içinde bale adımlarıyla ilerleyen, neredeyse tütü giymiş bir Sezar. Yanında da kleopatra. Ve ortalarında sudan yarı beline kadar yükselmiş bir dev kaplumbağa. Hayal gücü müdür bu? Ayık kafayla mı tasarlanmıştır? Çok acaip.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayık mı bilemem ama tesir altında bir kafanın işi olmalı. Kitsch fotoğraflar üretmek için aylarca masa başında hazırlanan fotoğrafçıların eserleri buradaki etkiyi yaratamıyor. Kuytu bir plajda elde olanlarla tamamen spontane üretilmişlik veriyor belki de bu eşsizlik halini.

      Sil
  2. Gladyatör kostümü değil bale tütüsü gibi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duruş da natürel bir balerin duruşu olmuş zaten :)

      Sil

Yorumlar