15 Temmuz 2014 Salı

Kime Niyet Kime Kısmet

Truman Capote Breakfast at Tiffany's adlı novellayı yazarken aklında arkadaşı Marilyn Monroe vardı. Bir gün filme çekilirse Holy Golightly rolünde onun oynamasını istiyordu. Nitekim rol ilk ona teklif edilir. Monroe evet diyecek gibi olur, ama oyuncu koçluğunu yapmakta olan Lee Strasberg; para için erkeklerle birlikte olan kadın rolü oynamasının kariyerini zedeleyeceğini fısıldayınca kulağına... rolü geri çevirir. Rol Audrey Hepburn'e gider. Capote hafiften içerler. Monroe'nun red ettiği rol, Hepburn'a en iyi kadın oyuncu dalında Oscar adaylığı getirir, şöhreti ise alır başını, yürür...  

Bu olay bizdeki "Otuz beş yaş" şarkısının öyküsünü anımsatır bana. Yeşil Giresunlu, Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur şiirinin  yabancı bir şarkınıın melodisi üzerine cuk diye oturduğunun fark eder bir gün ve liste başı bir şarkı olacağını öngörür. Henüz genç bir kız olan Nilüfer'in okuduğu demo bandını koltuğunun altına kıstırdığı gibi doğru Ajda Pekkan'ın kapısını çalar. Ajda şarkıyı dinler. Ardından susar bir müddet. Konuştuğunda ağzından şu sözler dökülür: 
"Çok beğendim, ama bunu okursam hayranlarım beni 35 yaşında zannederler sonra" der. 
Bunun üzerine şarkıyı o zamanlar 28 yaşında olan Hümeyra okur. Şarkı patlar. 35 seneyi bile devirir. Kime niyet kime kısmet işte.

Aşağıdaki karelerde Breakfast at Tüffany's (1961) filmi için Audrey Hepburn ile yapılan deneme çekiminden anlar görüyorsunuz.  


1 yorum:

  1. Sevdiğim bir filmdir,ara ara açar seyrederim:) Erkek başrol, yıllar sonra tv dizisi A Team'da albay Hannibal rolünde karşıma çıkmıştı:)

    YanıtlaSil

Yorumlar