30 Haziran 2014 Pazartesi

Kamera Arkası: The Deer Hunter

Filmin Konusu:
Film Pennysilvania'da fabrika işçisi üç yakın arkadaşa odaklanır. Üçü de savaşmaya, Vietnam'a gideceklerdir. Yola koyulmadan kısa bir süre önce, Steven bebek bekleyen Angela ile evlenir. Düğün bir nevi veda partisi olacaktır. Aradan çok zaman, çokça da korku geçer. Üç arkadaş artık Vietkongların elinde, esir kampındadırlar. Kampı idare edenlerin gündelik eğlencelerinden biri de esirlere rus ruleti oynatmaktır. 


Kamera Arkası:
Film 70'lerin ortalarında proje aşamasına geldiğinde Vietnam konusu Hollwood'daki önemli stüdyolar için hâla büyük bir tabuydu. Bu yüzden filmin finanse edilmesi bir İngiliz firması olan EMI tarafından üstlenildi. Universal filmin tamamlanmasına yakın bir dönemde devreye girdi.

Film için ilk anlaşılan kişi Robert De Niro oldu. Oyuncu rolüne adapte olmak için çelik fabrikasında çalışan işçilerle ahbaplık etmeye başladı. Kendine kısaca Bob dedirtiyordu, beraber o kadar vakit geçrimelerine rağmen işçiler oyuncuyu tanıyamadı. Ancak içlerinden sadece bir tanesi, Chuck Aspergen, doğal hali ile De Niro'yu  o kadar etkiledi ki onu yönetmen Michael Cİminı ile tanıştırdı. Böylece kısa bir rol olsa da , filmdeki ikinci oyuncu belli olmuştu. 


Yönetmen John  Cazale'nin kanser olduğunu stüdyodan gizliyordu. Durum ortaya çıkınca oyuncunun kadrodan çıkarılmasını istediler. Bunu üzerine Mery Streep "o yoksa ben de yokum" diyerek tavrını koydu. Bu sefer sigorta sigorta sorunu çıkmıştı, hiçbir şirket ölmek üzere olan oyuncuyu sigortalamak istemiyordu. Film şirketine sigorta garantisini De Niro yasal olarak verdi. Bu pürüzler giderilince çekimler başlamış ancak John Cazale hayli zayıf düşmüştü. Bu yüzden evvela onun yer aldığı sahneler tamamlandı.

Çekimlerde asla stüdyo ortamı kullanılmadı, çekim öncesi öncü ekip filmdeki kullanılacak yerleri bulmak için 250.000 km'den fazla yol gitmişlerdi.

Meryl Streep'in filmdeki repliklerinin çok büyük bölümü doğaçlamaydı.

Filmde bebeğin babsının kim olduğu asla konu edilmese de yönetmen Cimino 2003 yılında senaryoda yer almasa da öykü oluşturulurken bebeğin babasının Nick olduğundan hareket ettiklerini açıkladı.
  
Evlenme sahneleri yazın çekildi. Fildeki rahip, kilise korosu ve davetliler oyuncu değildi. Tek sorun olayın sonbaharda ve ağaç nüfusunun yoğun olduğu bir alanda geçiyor olmasıydı. Kameranın görüş alanına giren tüm yapraklar toplandı, sonbahar renklerine boyanarak çoğu yerlere atılırken bir kısmı da ağaç dallarına yapıştırıldı.  

Michale Cimino detaylara fazlasıyla önem veriyordu. Erkek karakterlerin cüzdanlarında çocukken birlikte çekildikleri bir fotoğraftan tutun da filmdeki isimleri ile düzenlenmiş ehliyetlerine kadar teferruat ile donanmışlardı. Fİlmin savaş ile ilgili bölümlerine gelindiğinde oyunculara çekim olmadığı zamanlarda döneme ait haber kayıtarı izlettirildi. 



Vietnam sahneleri Tayland'da çekildi. Film ekibi ve oyuncular rus ruleti sahnelerinin de çekildiği depoda konakladılar.  

Kafes sahnesinde John Savage'ın "Michael, burada fareler var!" diye çığlık çığlığa bağırdığı duyulur. Seslendiği filmdeki Mİchale karakteri değil yönetmenin ta kendisidir. Beni buradan çıkarın diye gerçekten feryad etmektedir.   

Yönetmen rus ruleti sahnesinde oyuncuları gerçekten tokatlatmıştır. Seri biçimde yedikleri tokatlardan sonra sahnenin gücü oyuncuların gerçek tepkileri yüzünden hayli rahatsız edici hale bürünmüştür  

Yine Cimino, çekimlerden önce Cristopher Walken'ı ikna ederek bir sahnede De Niro'nun canlandırdığı Michael karakterinin yüzüne tükürmesini istemiştir. De Niro'nun buna tepkisinin ne olduğunu filmde gözlemlemek mümkün.

Robert De Niro bu filmdeki rolünün kendisini fiziksel olarak en çok zorlamış rolü olduğunu, ayrıca Steve karakterini hastanede ziyaret ettiği sahneyi canladırışının da kendisini duygusal olarak en çok etkilemiş sahne olduğunu 2003 yılındaki bir söyleşisinde dile getirmiştir.
Filmin çekimi 6 ay sürmüş, ses miksajı da altı ay almıştır. Çekim aşamasında besteci Stanley Myers da bulundurulmuş ve yönetmen ondan besteyi yaparken ortamda bulunan seslerin tonlarından hareket etmesini istemiştir.

Film Berlin Film Festivali'nde ilk gösterildiğinde Sovyetler Birliğini temsilen gelenlerin tepkisini çekmiş, rus ruleti sahnesini protesto için salonu terketmiş, sonrasında da jüri üyelerinden ikisi görevlerinden çekilmiştir.

Vietnam konusuna yabancı olmayanlar filmdeki gibi rus ruleti işkencesine dair herhangi bir tanıklık ya da bilgi olmadığı ifade etmişler bunun üzerine Cimino böyle bir filmin sansasyon yaratacak bir sahneye ihtiyacı olduğunu ve aksine iddialarınd a ispat edilemeyeceğini söylemiştir.

Filmin gösterime girmesinden sonraki bir yıl içinde ABD'de rus ruleti oynayan 28 ABD vatandaşı oyunu sağ tamamlayamamıştır.




Filmin Künyesi:
The Deer Hunter - 1978

Yönetmen: Michael Cimino

Öykü: 
Michael Cimino, 
Deric Washburn, 
Louis Garfinkle, 
Quinn K. Redeker

Senaryo: Deric Washburn

Oyuncular: 
Robert De Niro, 
John Cazale, 
Cristopher Walken, 
John Savage,  
George Dzundza, 
Chuck Aspergen, 
Meryl Streep.

Müzik: Stanley Myers


2 yorum:

  1. Çok güzel yazmışsın.Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. çok etkileyici ve bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumlar