25 Haziran 2014 Çarşamba

Dublör

Martin Scorcese'nin yönettiği Taxi Driver 1976 yılının en ses getiren filmlerindendi. Şiddete eğilimi giderek artan, ilişkilerinde uyum sorunu yaşayan ve akıl sağlığını yitirmekte olan bir taksi şoförünün bir çocuk fahişeyi zor hayattan kurtarma amacı ile kalkıştığı kıyımı finaline taşıyan bu filmden iki yıldız çıktı: Robert de Niro ve Jodie Foster.

Foster film çekildiğinde 14 yaşındaydı. Beş yaşından beri televizyon dizilerinde ve sinema filmlerinde yer alıyordu ancak bu film ile yıldızı parladı. Şaşırtıcı bir oyuncu ve yönetmen olarak sanat hayatını sürdürmekte. Başlıktaki ifadeye döneceğim şimdi müsadenizle, Taxi Driver Jodie Foster'ın Martin Scorcese ile ikinci filmiydi, (İlki Alice doesn't Live Here Anymore) bu filmde çocuk bir fahişeyi canlandıracaktı ve çıplak sahneleri vardı. Ona çok benzeyen bir dublör bulmak gerekiyordu. Ancak bunun için ne fazla vakit kaybetmeye, ne de uzaklara gitmeye gerek yoktu. Zira sanat alemindeki adı Jodie olan genç kızın ona çok benzeyen bir de ablası vardı: Connie (Constance Elizabeth) Foster. Connie Jodie'ye aynı yıl iki filmde dublörlük yaptı. İkinci filmin adı The Litlle Girl Who Lives Down the Lane idi.

Aşağıda Foster kardeşleri soyunma odalarında, Taxi Driver filminden bir sahnenin çekimi öncesinde beklerken görüyorsunuz. Acaba hangisi Jodie, Hangisi Connie?


6 yorum:

  1. Sağdaki Jodie sanırım:) Çok sevdiğim oyunculardan biridir. Dublörü inanılmaz benziyor.Sinema kulübünde yeni sezonda taxi driver'ı da izleyelim :)

    YanıtlaSil
  2. Bence de sağdaki Jodie. Zaten soldaki daha uzun boylu yapılı filan. Jodie Foster'la ilgili bildiğim bir diğer konu da sular seller gibi Fransızca konuşuyor olması. Bizim okulun Los Angeles "şubesinde" okumuş. Ama ben duydum fransızcasını. Biraz aksanlı. Biz daha güzel konuşuyoruz ehe ehe ehe :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Fransızca konuştuğunu 2004 ylına kadar bilmiyordum. O sene izlediğim en güzel filmlerden biri yönetmen Jean-Pierre Jeunet ile oyuncu Audrey Tautou'nun ikinci işbirliği olan "Un long dimanche de fiançailles" idi. Aynı Le fabuleux destin d'Amélie Poulain filmindeki gibi muazzam bir görsellik ile izleyeni çarpıyordu. Ama beni asıl çarpan sürpriz ise filmin ortalarında beliren ELoide Gardes karakteri oldu. "Jodie Foster'mı bu?" diye donakalmıştım. Merakım jenerikte giderildi. Evet, oymuş. :)

      O dili çok severim ama sırf inadımdan ikinci öğrendiğin di Almanca oldu :) Gençlik hatası. Sonra İtalyanca'ya sardırdım, derdimi anlatacak kadar edindim. Fransızca içimde uktedir. Arada çat pat bir şeyler anlayabildim mi seviniyorum :) Ne güzel Fransızca biliyorsun, gıpta ediyorum sana.

      Sil
  3. Evet sağdaki Jodie. Yedi yaş büyük ablası biraz daha iri, Jodie nin gülüşü kendne has bir de.

    YanıtlaSil
  4. cevapları okudum ama okumadan önce ben de sağdaki dedmiştim :)

    YanıtlaSil

Yorumlar