25 Ekim 2013 Cuma

Carrie'nin Derdi

Carrie, Stephen King'in ilk çok satan kitaplarından. 1974 yılında yayımlanmasının ardından Brian De Palma yönetiminde sinemaya uyarlanmış, lise yıllarımızın akla ziyan filmlerinden olmuştu. 2013'te yeniden çevrildi. Başlıca rollerde ilkinde olduğu gibi iki iyi oyuncu var: Julianne Moore ve Chlöe Moretz... 
Lisedeki silik öğrencilerden Carrie, telekinetik güçleri olduğunu farkeder. 
Tanıtım filminden şu cümle geçer "Ya günün birinde herşeyi değiştirebilecek güce sahip olduğunu farkedersen?" 
İşte herşeyi değiştirebilecek güç bu filmin anahtarı. 
Din ile kafayı bozmuş, bağnazlık çıtasını gıdım indirmemekte kararlı annesinin baskılarından ve okulda kendisi ile alay eden tiplerden kafayı sıyırmış debelenen zavallı, ezik Carrie dizginleri kendince eline almaya kalkışınca olan olur. Bir lise dolusu insan ona ettiklerinin bedelini hayatları ile öderler. 
Politik doğruluk ile kafayı sıyırmış amerikalıların eğretilemelerinden biri bu film. 
Ezik, alay konusu, silik öğrencilerin babalarının silahını alıp kendisini kötü hissetmesine sebep olmuş çocuklardan, öğretmenlerden, büyüklerinden intikam alma çabaları son yıllarda ABD'de gündemden inmeyen olaylardan. Her yıl benzeri bir facia yaşanıyor. Hal böyle iken bu film eziklerin hayatlarının gidişatına dur demek için kendi silahlarını kuşanan ve ileride kuşanacak olanlara yapılmış bir güzelleme gibi duruyor. 
Filmi izleyecek olanlar, ekranda olan bitene kendilerini kaptırmadan evvel, lütfen akıllarından Columbine Lisesi'nden başlayarak tüm çocuk katliamlarını geçirsinler. 




2 yorum:

  1. Stephen King'in çok sevdiğim bir romanı Carrie, ben John Travolta'lı sinema uyarlamasını seyretmiştim ama bu verisyonu da merak ettim:)

    YanıtlaSil
  2. J.T.'nın ilk rolüdür sinemada üstelik. Brian De palma'nın yönetmen olarak harika buluşları vardır ki daha sonr abir çok filmde tekrarlana, tekrarlana klişe haline gelmiştir. Benim bu filme karşı oluşumun sebebi ezik insanların içlerinde yaşadıkları toplıumdan intikam alma hallerini halşı gösteren bakış açısı ile işlenmiş olmaları. Carrie'ye yapılan eziyetlere acır izleyici de, Carrie'nin yol açtığı ölümlere o derece üzülmez, film bu şekilde manipüle etmektedir insanları. :(

    YanıtlaSil

Yorumlar