9 Mayıs 2013 Perşembe

The Andromeda Strain

Seneler önce evimizdeki kitaplıkta bulmuştum The Andromeda Strain'i. O zamanlar ortaokul öğrencisiydim. Bir solukta okumuştum yakın gelecekte olabilirliği hayli yüksek olan romanın içeriğini. Michael Crichton isimli yazarı böylelikle tanımıştım.

The Andromeda Strain Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ufak, tatnınmamış hayli sıradan bir kasabaya düşen bir uyduyu anlatıyor. Uydu beraberinde Dünya üzerinde bilinmeyen bir mikroskobik canlıyı da beraberinde getirmiştir. Bir saat içinde iki kişi hariç kasabanın nüfusu ölür. Sağ kalanlar bir bebek bir de yaşlı bir alkoliktir. Yerleşim alanı derhal karantinaya alınır ve yer altındaki bir labaratuvarda dış dünyadan yüzdeyüz izole edilecek bir bilim ekibi ölümlerin sebebini ve hatta mümkünse bu tehdidin aşısını bulmak üzere görevlendirirlir. Dış dünya ile bağlantı sıfırdır sadece sebebi ve aşıyı bulacaklardır. Dışarıya çıkıncaya kadar bağlantıları yoktur. Virüs, mikrop, bakteri, her neyse labaratuvar ortamında serbest kalacak olursa tüm tesis atom bombasına dönüşerek bir kaç dakika içinde kendisini imha edecektir.

Konu bu olunca kitabı bir solukta bitirmeme şaşırmamalı. 



Çok beğendiğim bu kitabın filmini bir kaç sene evvel izledim. Yönetmeni Robert Wise 1942'den itibaren önemli filmler içinde yer almış. Farklı türlerde üretmiş çalışkan bir yönetmen en tanınmış filmleri şunlar: Rooftops, Star Trek: The Motion Picture, The Sound of Music, West Side Story, The Day the Earth Stood Still.

1971 yapımı The Andromeda Strain'dealışılmadık işler yapıyor Bay Wise. Şimdiki Holywood filmlerinde göremeyeceğiniz cehennemi andıran bir sahne ile açılıyor film. Ardından Özel kıyafetleri içindeki araştırma ekibi giriyor kasabaya. Terkkedilmiş görünümlü bu yerde, ölmüş insan bedenlerini gözler usul usul farkediyor. Sokaklardaki ölü insanlar, benzinlikte bisikleti üzerindeki çocuk bedenine kadar her şey sıradan. Filmi inandırıcı kılan, dehşeti elle dokunulacak denli sahici kılan da i şte kasabadaki ölülerin yaşlarına bakılmaksızın her yerde karşımıza çıkması. Sanki bir patamda lavın altında kalmış Pompei gibi insanlar gündelik yaşamın içinde iken aniden, yoklar. 





Film uyarlandığı öyküye sadık. Ancak görsellik kitabı okuyan bir kişinin hayal edebileceğinden daha fazla üzerimde çalışılmış. Bu hali ile kitabı bir adım daha ileriye taşıyor. 

2008 yılında TV için yapılan uyarlam aise tamamen hayal kırıklığı. 1971 yapımı bu film kesinlikle iyi bir bilm kurgu filmi.


 
The Andromeda Strain - 1971 - ABD
Yönetmen: Robert Wise
Senaryo: Michale Cgricton'un romanından Nelson Gidding

Oyuncular:
Arthur Hill
David Wayne
James Olson
Kate Reid
Paula Kelly

Meraklısına Linkler:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar