13 Mart 2013 Çarşamba

Hindistan'da Neler Oluyor?

Hindistan son yıllarda çok ciddi atılımlar yaptı. Öyle ahım şahım çağ atlamadılar, keşifler icatlar, dış dünya ile ilişkilerde ileri düzeyi falan da yakalamadılar, komşular ile sıfır sorun iddiasına dadanıp savaşıp eşiğine de girmediler. Hindistan'da olan biten atılım gayet sakin, mütevazi; insana değer verildiğini gösteren ve aynı zamanda çok da hayati şeyler. Neler mi mesela;

Çoğumuzun pis diye burun kıvırdığı bu ülkede yollar yenileniyor, asfaltlanıyor. Bunu yaparken atık plastik torbaları kullanıyorlar. Kimyasal bir işlemden geçirdikten sonra elde ettikleri katranımsı maddeyi mıcır ile karıştırıp yollarını bir güzel tanir ediyorlar, ya da yeniden yapıyorlar.

İkinci olarak evlerdeki atıklar yerel çöp merkezlerinde ya da apartmanlarda, sitelerde kurulan atık dönüşüm noktalarında dönüşüme uğratılıyor. Organik atıkların hepsi özel çöp kovalarında biriktirilip hemen oracıkta bio gaz elde ediliyor. Elde edilen gaz o apartmanın, sitenin ya da mahallenin sakinlerinin kullanımına sunuluyor. Halk da bunu yemek pişirmekte su ısıtmakta kullanıyor.

gelelim işlem geçirip gaz elde edildikten sonra kalan atıklara, bunlar da komposta dönüşüyor ve mahalli araçlarla toplanarak şehir dışına götürülüyor. Zirai alanlardaki toprağın zenginleştirilmesinde kullanılıyor.

Nasıl, Hindistan 'da olanlar iyi mi?

Yormayalım kafamızı bunlarla, kaldırım taşı döşemeye devam... Maksat eş, ahbap, dost, çoluk, çocuk sebeplensin.




4 yorum:

  1. Taş tam gediğine, tabii anlayana!

    YanıtlaSil
  2. Bunları duyamayız bile,haber değeri olmaz çünkü..
    Don Kişot kalmışsa birkaç tane,söyler bunları..
    İnsanlığı hep birlikte öldürelim,hala can çekişiyor !!

    YanıtlaSil
  3. İlginç gerçekten, ben de geçen gün haberlerde ülkemizde atık araba lastiklerinden neler yapıldığını izledim, güzeldi, araba lastiklerini ufalayıp yine araba paspası veya spor aletlerinin altına döşenen yumuşak döşemelerden falan yapıyorlarmış..:)

    YanıtlaSil
  4. Değişik bir ülke orası. Pek çok konuda kendi pratik çözümleri var, mükemmel olmasa da iş bitirici. Bu işi de güzel yapmışlar.

    YanıtlaSil

Yorumlar