11 Mart 2013 Pazartesi

Dünyanın En.....


Dünyadaki ülke sayısı şu an itibariyle 196. Her bir çok benzerliği ve birbirinden farklı özellikleri var. Ama öyle ülkeler var ki, bazı özellikleri ile öne çıkıyor.

En çok zaman dilimine sahip ülke: Fransa
Atlaslarda Fransa olarak bildiğimiz alanın dışında, deniz aşırı bölgeleri de sayarsak Fransa, 12 zaman diliminde toprağı olduğunu ileri süren bir ülke. Onu 11 Zaman dilimi ile ABD, 9 zaman dilimi ile Rusya takip ediyor.

Dalgaların altında kalmaya en büyük aday ülke: Maldivler
Küresel ısınmaya dair belirtilere bakacak olursanız işin sonunun nereye varacağı belli, deniz seviyesi giderek daha hızla yükselmeye devam edecek. Bundan en çok korkması gereken ülke ise Maldivler. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1,8 metre olan yani dünyanın en düşük rakımlı ülkesinden bahsediyor olunca haksız da sayılmazlar.

Dünyanın en şişman nüfusuna sahip ülke: Nauru
Nüfusunun %95’ini aşırı kilolu insanların oluşturduğu bir ülke Nauru. Açık ara ile dünyanın en şişman nüfusuna sahip. Batı dünyasının en zararlı gıda ürünlerini ithal etmeye başlaması, fast food zincirlerinin aırı rağbet görmesi sonucu bu ülkede obezite neredeyse salgın hastalık gibi hızla tırmanışa geçmiş. Sonucu ortada. (Aynı zamanda dünyanın en küçük ada ülkesi)

Yolları Mercan ülke; Guam
Guam’da doğal kum yok. Ama mercan bollu var. Böyle olunca urt dışından kum ithal etmek erine, karayollarını asfalt ile mercan kırıklarından oluşan bir karışım ile yapmışlar.

Kişi başına 350 koyunun yetiştiği diyar, Falkland Adaları
İnsan nüfusu 3.000 civarında olan adada tespit edilebilen koyun nüfusu 500.000 i çoktan aştı. Toplam ihracat içinde yünün ezici payına şaşırmamak lazım.

Bağımısızlığını en önce ilan etmiş ülke, Mısır
Bağımıszlığın tanımına dair detayları bir kenara bırakacak olursak, Mısır Milattan Önce 3100 dolalarındaki şlk hanedanı zamanında ülke olarak bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir.

En çok göle sahip ülke, Kanada
Yüzölçümünün %9’unu kaplayan üç milyondan fazla göl ile Kanada’a göller ülkesi demek yanlış olmaz. Dünya üzerindeki göllerin %60’ı bu ülkenin sınırları içinde er alıyor.

Komşuluk etmenin en zor olduğu ülke, Moğolistan.
Bir mil kare 4 kişinin düştüğü Moğolistan nüfus yoğunluğu en az ülke. Burada çat kapı komşuluk etmek hayali güç meselelerden.  

En çok tankı olan ülke, Rusya
Garip bir özellik ancak 21.000 adet tanka sahip ordusu ile sayıca rakipsiz. Ancak bu tankların büyük kısmı eszki teknolojiye sahip.

Nehri olmayan ülke, Suudi Arabistan
Suudi Arabistan gibi bir ülkede en azından bir akarsuyun olmayışı tuhaf değil mi? Bu ülke içme suyunu arıtma tesislerinde ve yer altı kaynaklarından elde etme çalışıyor.

Dünyanın en genç nüfusuna sahip ülke, Nijerya.
Bu ülke nüfusunun %49’u onbeş yaş altında.

Çeşitliliği bol ülke, Hindistan
Ekonomik, kültürel, iklimsel anlamda olsun, ırk, dil, din çeştililiği olsun en zengin ülke Hindistan.

Nüfus kaybı en hızlı ülke, Ukrayna
Yıllık nüfus erimesi %8, bu hızla giderse Ukrayna’nın nüfusu 2050 yılında şimdikinden %30 daha az olacak.

Vatandaşlarının büyük çoğunluğu yurt dışında olan ülke, Malta
İlk başta ekonomide yaşadığı sıkıntılar sırasında vatandaşları başka ülkelerde çalışmaya başladı. Göç o kadar hızlı gelişti ki şu anda yurt dışında aşayan Maltalı sayısı adada yaşayanlardan çok daha fazla. 

(Devam edecek....)


Burası Nauru'dur.

3 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş...Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. İlgiyle okudum,Moğolistan'da yaşasam mı dedim :)
    Nauru'yu da öğrenmiş oldum :)

    YanıtlaSil
  3. Demek Nauru'daki obez sayısı ABD'den çok. Burası Amerikalılar tarafından mı "uygarlaştırılmış" acaba?

    YanıtlaSil

Yorumlar