12 Mart 2013 Salı

...Birinci Ülkeleri

Mini mini ülke; Monaco
Üzölçümü en küçük ülke 0,17 mil kare ile Vatikan olmakla birlikte, yaşan bir şehir olmadığı, doğal bir nüfusu bulunmadığı için, yüzölçümü olarak Vatikan’dan büyük olmakla birlikte (0,8 Mil kare) Monako dünyanın en küçük ülkesi. New York’taki Central Parktan küçük.

Neredeyse tamamı ormanla kaplı ülke; Surinam
Topraklarının %91’i ormanla kaplı bir ülke.

Neredeyse hiç ağacı olman ülke; Haiti
Surinam’ın tersine neredeyse kel bir ülke. Ormanları o kadar hızlı biçimde yok etmişler ki sonuç çarpıcı. Uydu görüntüsüne baktığınız anda komşusu Dominik Cumhuriyeti ile sınırların nerede başlayıp bittiğini fark edebilirsiniz.

En çok dilin konuşulduğu ülke; Papua Yeni Gine
Resmi dili İnglizce olmasına rağmen, nüfusunun % 2’e yakın kısmı bu dili konuşabiliyor. Geri kalan nüfus toplam 820 farklı dil ve lehçe ile iletişim kurabiliyor.

En eğitimli nüfusa sahip ülke; Kanada
Nüfusunun %50’sine nitelikli üniversite eğitimi vermei başarmış bir ülke olduğu için Kanada. Bu ülkeyi nüfusunun %45ine verdiği üniversite eğitimi ile İsrail ve %44 ile Japonya takip ediyor.

Çorak ülke; Libya
Bu ülkenin yüzölçümünün % 99’u çöl ve tarım apılamaz çorak alanlardan oluşuyor. Dünyanın en kuru ülkelerinden biri, bir damla yağmurun düşmeden onlarca yıl geçiyor.

Dünyanın en savaşan ülkesi; Somali
Her ne kadar Suriye şu anda liderliği zorlasa da Irak işgalinden sonra bu konudaki liderlik Somali’nin.

Dünya oksijeninin büyük bölümünü üreten ülke; Rusya
Yalnızca Sibirya’daki ormanlar dünyadaki karbon dioksitin %25’ini oksijene çeviriyor.

Dünyanın en büyük haşhaş üreticisi; Afganistan
Dünya uyuşturucu piyasasına giren hammaddenin %95’i bu ülkede üretiliyor, ABD tarafından 10 sene boyunca işgal altında tutulmuş olmak bile bu ülkenin pazar payını küçültmeye yetmedi.

Hapisteki insan sayısı en fazla olan ülke; ABD  
Nüfusunu demir parmaklıkların arkasına atma konusunda dünyanın rakipsiz lideri Amerika Birleşik Devletleri. 2,2 milyon kişi hapishanede. Çin’in nüfusu bu ülkeden kat be kat fazla olmakla birlikte 1,5 milyon kişiyi hapsetmiş, bu dalda ikinci. Rusya ise 870 bin kişi ile 3. sırada. 



Aslında dünden beri ne kadar çok şeyi anlatıyor değil mi ülkelerin sahip olduğu özellikler...

Sınırın bir tarafı Haiti, diğer Tarafı Dominik Cumhuriyeti

2 yorum:

Yorumlar