1 Şubat 2013 Cuma

Hafıza Kaybı

Bazen ufak süreli hafıza kayıpları yaşıyoruz. Söz gelimi dilimizin ucuna kadar gelen bir eski ahbabın, bir sinema yıldızının ismi, daha düne kadar nakaratını mırıldandığımız şarkının ismini anımsayamıyoruz şekli şemali aklımıza düştüğü dakika. Eskiden olsa gecenin bir vakti aklımıza düşen kelimenin peşine düşer uykusuz kalma pahasına da olsa kafayı yorar anımsardık. Artık internet sayesinde elzem boşlukları anında doldurma şansımız var. Ancak kolay hatırlanan isimler zorlaya, düşüne bulduklarımız kadar da akılda kalıcı değiller. Google Efendi'nin elinin değdiği yerler yalan oluyor kısa süre sonra. Yani geçici bir hafıza tazelemesi oluyor, böyle yapay olanı. Gece yarılarına kadar kafaya takılıp, yastıklarda sağa sola dönerken hafızamızın derinliklerinden tutulup çıkartılanlar ise bir daha kolay kolay karışmıyor kayıplara. 

Serde arşivcilik var...

Yıllardır eski fotoğrafları tarayıcıdan geçirip, bulabildiklerimin tarihlerini not düşerek, arkasında bir not düşülü olan fotoğrafların ise arka yüzlerini de tarayarak bir güzel sıra sıra "fotoğraflar" arşivime toparlamıştım. Eskinin mektuplarını, kartpostallarını önlü arkalı taramış, "belgeler"ime katmış, yayıntı olmasın diye asıllarını atmıştım. Beğendiğim filmlerin orjinallerini topluyorum da, orijinaline erişemediğim bazılarının da kopyalarını "filmler" arşivime atıyordum. KOlay erişemediğim kitapların da "pdf" biçimlilerine sahip olduğum için mutluydum. Biraz abartılı bir müzizk arşivim var elimin altında farkındaydım, CDler, 45likler, LPler ve kasetler. Onları da yıllardır dijital ortama ağır aksak da olsa aktarmayı başarmıştım. "Yabancı Müzik"  arşivim "sanatçı/grup-albüm yılı -albüm isimlerinden" oluşan bir biçimde yazılı, yani alfabetik sırada "Türk Pop Müziği" arşivim ise 1960'tan başlayarak yıl sırasına dizili, içlerinde "sanatçı ismi - albüm senesi-albüm adı" yazılmış biçimde yıllara göre alfabetik sırada saklı idi. 45'liklerimin ve kasetlerimin aktarılması beni en çok oyalayanlardı. CDler tabii ki en kolay olanıydı. Onların çoğunu da PC ortamın aaktardıktan sonra ya sevdiklerime hediye etmiş, ya da internet sitelerinde satmıştım. Müzik arşivimde her bir albümün tüm bilgileri; ön arka iç kapak resimleri, bir de eğer bulabildiysem albüme dair eleştiri yazıları dahil olmak üzere yer alıyordu. Canım istediğinde istediğim filmi izliyor, müziği dinliyor, fotoğraf albümümden ise geçmişe arada sırada göz atıyordum. Evde yayıntı yapan ne varsa minnacık bir kutucuğun içine sığabilmişti sonuna. 

Her şey çok güzeldi yani..

Taaaaa ki kısa bir süre öncesine kadar.

Sonra bir sabah kalktım. Bilgisayarımı açtım bir de ne göremiyeyim? Baktım ki harici belleğim yok. Sonrası bir sürü tırı vırı, verilerimi an itibariyle kurtaramıyoruz. 

Yani harici belleği sardım ve de sarmaladım, bir kenara kaldırdım. 

Yani verilerin kurtarılmasını basit biçimde ve fahiş olmayan fiyatlara mümkün olabildiği bir teknolojiyi beklemeye koyuldum.

Yani uzun lafın kısası: "Hafızamı kaybettim. Hükümsüzdür!"


Fotoğraf: Dış Hafızamın Temsili Görüntüsü

19 yorum:

  1. Geçmişler olsun. Büyük bir kayıp olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Üzücü oldu sahiden de :( İnsan bu şeylerin kalıcı olabileceği yanılgısına düşüyor malesef.

      Sil
  2. Yazinin daha baslarinda, "ya kaybolursa? ya cokerse? ya su olursa bu olursa" diye gerilmistim bile - nitekim en korktugum sey basiniza gelmis. Cok gecmis olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, çok gıcık bir şey çaresiz kalmak bu konuda

      Sil
  3. Bir dönem ben kendmi kaybetmiş ardından da ''Hükümsüzdür'' ilanı vermiştim.
    Senin hatıralarla ilgili arşivini kaybetmiş olmanda gerçekten geci olmuş.
    Amma velakin zamane olumlu düşünme manyaklığının penceresinden bakarsak:
    Yeri doldurulabilenecek, yerine yenileri getirilebilenecek bir kayıp olarak bakılabilinir belki? Kimbilir belki de hafiflik hissi getirecektir bu kaybediş?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumlu yanından bakıyorum, sonuçta içinde bir şey yanmadı, ileride belki yerine yenisini de koyabilirim... Giden CDleri de indirebilirim belki bir yerlerden..

      Sil
  4. Tuppence'ye katılıyorum...Fakat harici disk bu çökmemeli bozulmamalı hadi bilgisayarı anlıyoruz artık ona alıştık ama...Çok üzüldüm sanırım en çok fotoğraflara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef üzücü :( satışı yaparken uyarmalılar, ya kutuya ya kullanım kılavuzuna tahmini ömrü şu kadardır diye not düşülse en azından o süreden beş altı ay evvel yenisini alır oraya taşırız depoladıklarımızı :(

      Sil
  5. :((çok geçmiş olsun.Umarım en kısa zamanda hallolur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. oldu bi saçmalık işte :(

      Sil
  6. Geçmiş olsun yaa :( İnşaallah kurtarabilirsin belleği.

    YanıtlaSil
  7. kötü olmuş...
    geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
  8. Bende de iste hep bu korku var, dijital ortama nedense guvenmiyorum. Haksiz olmadigimi gosterdin. Ama cok uzuldum umarim kurtarirsin :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada bazı kişilerin bu gibi problemler yaşadığını duyup da, benim gibi tedbir almamak da nedir yani. :( Onlar yanlış kullanmışlardır, düşürmüşlerdir, şudur , budur gibi kendimce bana olmaz havasındaydım bir de. İşte oluyor herkese hem de durduk yerde..
      İnşallah kurtulur bilmiyorum artık

      Sil
  9. Offf çok üzüldüm ama bir yolu bulunur elbet, bilgisayar nörolojisi, nöroşirürjisi bilen birine danışmalı.. Bu arada kocam arşivleri için 1 değil 2 yedek hafıza aldı diye dalga geçip duruyordum,söz bundan sonra geçmiycem. Alman adamın bi bildiği varmış işte..

    YanıtlaSil

Yorumlar