13 Eylül 2012 Perşembe

Benim Güzel Amiga'm

İlk Bilgisayarım bir Amiga500 idi. RAM'ini söylesem gülersiniz; 512 Kbyte idi. Bir nüfus sayımında bir akraba evinde mahsur kalıp da Operation Stealth isimli Amiga oyununa sardırınca, ne yapıp ne edip PC alıp o oyunu bitirmeyi kafama koymuştum. Oyun oynamak için bilgisayar almak da ilginçtir hani.
 
Amiga oyunları şimdiki PC oyunları gibi değildi, harika oyunları vardı. Gerçi disketlerden oynanaıp doğru düzgün oyunlar da 5, 6 disketlik yer tutunca oyunun en heyecanlı yerinde diskett değiştirmek külfetine katlanmak gerekiyordu. Operation Stealt, Lemmings ve Dune taktığım ve bitirdiğim oyunlardı. Geçen gün "Mavikalemdekiler" bir filmi izlemeden o filmle ilgili kitap okuduğunu anlatıyordu. O konuda okumuş olmak bence o filmden alınacak zevki arttırır. Ben de AMiga'da Nightbreed isimli bir oyunu oynamış, seneler sonra kitabını okumuş ve en sonunda da oyuna kaynak olan filmini izlemiştim. Oyun oynamak için PC satın almak ve filmi izlemeden filmin oyununu okumak. Bu satırların sahibi baya bir tekinsizmiş eskiden mirim.
 
Dune'da da önce kitabı okumuş, sonra oyununu oynamış ve ardından David Lynch'in ucubesinden bir şeyler anlamıştım. Oyun kitaba fazlasıyla sadıktı, her detayını satır satır izlemiştim, böylece film anlaşılır hale gelmişti.
 
Amiga oyunlarının en önemli özelliği müzİkleriydi,Hayran bırakır, d,nlettirirdi herbiri kendisini. Turrican2 denen bir oyuna da epey sardırmış hayli uykusuz kalmıştım mesela. Oyunlara doyunca o minnacık hafızasına rağmen mükemmel ses olanakları olan PC ile müzik yapmaya başladım. İnanır mısınız şimdili PC lerde öyle kolay kullanılabilen, pratik ama sonuçları hayli profesyonel olan müzik programları yok. Bir kere Sountracker denilen bir programı çalıştırınca koca PC bir klavyeye dönüşür yüklediğiniz sample ın sesleri dökülürdü klavyenizden. 16 kanalı kullanarak müzşk yapmak. Her bir kanala farklı enstrüman kullanarak şarkılar yazmak mümkündü. Hepsini birden çalınca çıkan sonuç şaşırtacaka kadar başarılıydı. Müzik ile uüğraşmaya başlayınca RAM i arttıtıp 1 Mbytea yükselttiğimi anımsıyorum. Bir de capture card alarak kendi samplelarımı kasetlerden CDlerden yapmaya başlamıştım.
 
Gecelerce uykusuz kalır bildiğim şarkıları ĞC ye uyarlamaya çalışır, benzettiğim zaman da çok mutlu olurdum.
 
Ah keşke PC lerde AMiga'nın müzik programları kadar başarılı programlara erişebilsem.
 
 
 

5 yorum:

  1. Aaaah ne güzel yıllardı onlar. Benim de ilk bilgisayarım Commodore 64'tü, oyunlar kasetteydi (evet kaset, sevgili yeni nesil!). winter games diye bir oyun vardı, yüklemesi yarım saati alırdı, ekranda enine kırmızı çizgiler gidip gelir, kendine göre bir ritm tuttururdu yükleme işlemi. artık nasıl ezberlemişsem o elektronik ritmleri, yüklemenin sonunun geldiğini belli bir ritmden anlar, ekranın başına koşardım.. hey gidi günler hey.. (bu arada kitabını okuduğum zaman filmini izlememe huyum var, antikayım evet ama beynimdeki filmi kaybetmek istemiyorum napiim..)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Commodore64 de ilginçti, kasede çekilirdi oyunlar, bir şeyler de kasede kaydedilirdi. vıjjj vıjj sesler çıkardı sanki. Benim yoktu ama biliyorum..
      Kitabını okuduktan sonra izlemeyi ben de sevmem,ama arada istisnalar yaparım. Mesela Roman Polanski bir uyarlama yaptıysa hiç kaçırılmamalı, kitaptan bile daha iyi olabilir onun anlattıkları.. AMa genelinde sevmiyorum çünkü... filmin işine yarayan yerleri alıp hatta filme uygun biçimde değiştirip kitabı okuyanı hayal kırıklığına uğratıyorlar. Ama yine de bazı uyarlamalar iyi oluyor, Hayal kırıklığı bende de oluyor bir oyuncu seçiyorlar benim kafamda okurken canlandırdığım görüntü ile alakası olmaması kötü oluyor.

      Sil
  2. ilk bilgisayarı 2007 de aldığımdan böyle olaylara giremedim. atari vardı bizde ve ben 2006 yılında bi atari almıştım :))

    yav vladimir ben sana resim bakacaktım fırsatım olmadı :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzikle uğraşanlar için Amiga inanılmaz bir olanaktı. PC de bir takım loop programları, kesip biçme cihazları ile bir şeyler yapılıyor ama amiganın klavyesinin müzik aletine dönüşüyor olması işleri çok kolaylaştırıyordu.

      Çok sayıda resim geldi, başka zaman paslaşırız, önemli değil. Şunu bitireyim kafamdaki yeni blog oyunu projesinde senden yardım mutlaka istiyorum ama.

      Sil
    2. tamam elimden geleni yaparım. dengesiz zamanlardayım ya, gel git akıl ama geçti en olmadı 1-2 güne geçer :))

      ederim yardım ne demek.

      Sil

Yorumlar