7 Eylül 2012 Cuma

Asansör

Yenilenmiş tren hattında İzmir Banliyösünün kent sakinlerine hizmete başlamasının ilk günlerinde istasyonlarda fotoğraflar çekmeye karar vermiş ve ilk olarak evime en yakın istasyonda fotoğraf çekmeye girişmiştim. Hevesle bir sürü detayı fotoğraflarken istasyonda görevli güvenlik elemanlarından bir tanesi bana doğru yaklaşarak fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söylemiş ve bana söyledikleri mantıklı gelmişti. Demek metro/banliyö tren hatlarında fotoğraf çekilemiyordu. Güvenlik görevlisinin efendiden bir tip oluşu gayet sakin ve kibar biçimde açıklamaya kalkışması İlk anda aklım bu hale yatsa da üzerine düşündüğümde; herkese açık bir alanın dışarıdan resmini çekebilmem mümkünken içinden resim alamayışımın saçmalık olduğuna kanaat getirip, gülüp geçmiştim. Bir kaç gün sonra tren hattında klip çeken Lübnanlı bir yönetmenin elektrik çarpması sonucu öldüğünü öğrenince de bu işin bir kuralı, muralı olamayacağına, yani her bir işimize tıpatıp benzediğini canın isteyenin istediği zaman isteyeceğini yapabileceğini idrak etmiştim. 

Üzerinden yine çok geçmedi ki bazı banliyö istasyonlarındaki yürüyen merdivenlerin ve asansörlerin sürekli arızalı olduğunu fark ettim.Merdivenleri bilmiyorum ama, asansörlerin neden arızalı olduğunu kısa sürede çözdüm. Yaşlıların ve özürlülerin kullanımı için duraklarda bulunan bu asamsörlerin üzerinde ne amaçla orada bulundukları da yazılı olmasına rağmen bir çok kişnin devasa boyutlardaki motorlarını asansörle aşağıya indirip biraz ilerideki asansörle yukarıya çıkardıklarını gördüm. Cin fikirli izmirliler kıçlarını kaldırıp kenarından dolanmak yerine hazır asansörü bulmuşken hayvani araçlarını asansörden geçirmesini icat etmişler meğerse. Fotoğraf çekene dur diyen güvenlikçinin orada olduğu bi rgün denk geledi böyle bir motor akıllının teki. Güvenlikçiye sordum 
- "Bu asansörden motorumu geçirebilir miyim?"
- "Yok efendim yasak!" yanıtını verdi. 
Bunun üzerine "Peki o zaman yanımızdan geöen motorlu  beyefendiyye de mi yasak?" diye sorunca bir panikleyişi var.
- "Bak adam asansörden motor indirip bindiriyor, yasak olduğunu söyle hadi ona da" dedim.  
Adama yasak dedi ama adam onu dinlemedi aylardır alıştığı güzergahı bozmadı. 

Bu benim İzmir banliyö asansörlerini şahsi motorunu indirip bindirme aracı olarak kullananları son görüşüm olmadı. 

Aydınlığı her zaman örnek gösterilen İzmirlilerimiz Ege'nin İncisi bu güzel kentte yaşlılar ve fiziksel özürlülerin banliyö trenlerinin  asansörlerini bozmak için ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar. Bu yüzden asansörler iki gün çalışıyorsa üç gün çalışmıyor. İhtiyacı olanlar da taksi tutup gitsinler gidecekleri yerlere değil mi? 

Motorlular almış başını giderken bisiklet sahiplerinin aynı hataya düşmemesi için İzmir Belediyesi bazı bazı üst geçitlerimizde örnek bir uygulama başlattı. Asansöre bisikletle binilmesinin önüne geçmek için elinden gelen her şeyi, ama her şeyi sonuna değin yerine getiriyor.

Nasıl mı?

Ahanda işte böyle. 




Fotoğraf: Yasak Hemşerim" - D.M.

6 yorum:

  1. ne diyebilirim ki, burası Türkiye, burası İzmir :(

    YanıtlaSil
  2. motor nasıl yahu? anlamadım nereye götürüyor asansöre bindirip?

    motoru bilmem ama metroya bisiklet sokamıyoruz. bisiklet için bir yer olmalı bence. özel araban yoksa bisikleti bir yerden bir yere götürmek imkansız izmir'de. öyle işte. cefasını çektim biliyorum.

    YanıtlaSil
  3. ne kadar haklısın. bisikletle binilmez, motor serbest. ne düşüncesiz insanlarımız var. o asansörler hastalar, yaşlılar için bozulsa ne yapacaklar?

    YanıtlaSil
  4. İzmirli aydın olabilir, ama oldukça da rahattır. Tek yönlü yolda arabasını yolun ortasına bırakıp gevrek almaya giden, arkadaki kornaya basınca "bekleyeceksin kardeşim" diye dayılanan adam ancak bu memlekette bulunur.
    Belki hava alanlarındaki gibi ortaya bir çubuk yerleştirseler, ya da asansörleri ancak tekerlekli sandalye alacak kadar yapsalar, sorun çözülebilir.

    YanıtlaSil
  5. ah ah koca bir ah ne kadar düşüncesizler ben anlamıyorm bir de izmir olacak !

    YanıtlaSil
  6. istanbulda asansörle bir kat aşağıya bisikletle inen saygısız geri zekalıyı uyardığımda bana olmadık hakaretlerde bulunmuştu,epey bir tartışmıştık,toplumsal akıl tutulması...

    YanıtlaSil

Yorumlar