29 Temmuz 2012 Pazar

Zoetrope Nedir?

Zoetrope, Yunanca'da Hayat Çemberi anlamını taşıyan bir kelimedir. Sinema sanatının doğmasına ilham vermiş bir cihazın ismidir aynı zamanda. 

Mialttan önce 180 yılında Çinlilerin kullandığı bir tür fenerin üzerine oturtulan boru zoetrope cihazına ilham vermiştir. "Hayalleri görünür kılan boru" anlamına gelen çince isme sahip bu cihaz, fenerin oluşturduğu ısıya bağlı olarak borunun içindeki şekillerin yer değiştirmesi ile hareket ediyor gibi algılanmalarını sağlıyordu. 

1833 yılında ingiliz matematikçi Willam George Homer zoetrope cihazına en yakın olan cihazı icad etti. Ondan sonra bir çok ülkede aynı mantıkla çalışan birbirine benzer cihazlar ard arda icad edildi. 




Bir milin üzerine oturtulmuş, üzerinde birbirine eşit aralıklar kesilmiş dikine yarıklar olan bir silindirin içine çizilmiş birbirini takip eden hareketleri gösteren resimlerin çizildiği bir banda sahip cihazdır. Mİli döndürüp yarıklardan içeriye baktığınızda içinde hareket eden şekiller görebilirsiniz. 

1980 yılında Bill Brand isimli bir film yapımıcıs metrolarda zoetrope uygulamasını hayata geçirmiştir. Metro tünellerine çizilmiş birbirini takip eden resimler önünden geçen vagonda oturanlar tarafından izlendiğinde, metronun peşimnden koşan atları, aslanları, hareket eden doğa görüntülerini izleyebilmektedir. 





2 yorum:

  1. Anlamı ne kadar güzelmiş..
    "Hayalleri görünür kılan boru" !!

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir bilgi oldu benim için :)

    YanıtlaSil

Yorumlar