30 Temmuz 2012 Pazartesi

Kader Diyelim

Sinema sanatının eski ve yeni, iyi örneklerini izlemeyi sevdiğim kadar saçma örneklerini de izlemekten ayrı bir keyif aldığımı daha önce de söylemiştim. Alfred Hitchcok ise filmlerine dair detayları neredeyse ezbere bildiğim bir kaç yönetmenden biridir. DVD'ler yaygınlaşmadan önce bu yönetmenin videolarını umutsuzca toplamaya kalkışmıştım. Neyse ki DVD'leri sayesinde bütün resmi kayıtları, TV programının bütün sezonları dahil olmak üzere elimde mevcut. Erişemediğim iki filmi ise seneler önce Alman film stüdyolarında kotardığı iki filmi eş zamanlı olarak bir de Alman oyuncular ile çektiği ve büyük bir ihtimalle İkinci Dünya Savaşı esnasında yönetmenin milliyetinden ötürü Alman hükümeti tarafından imha ettirildiği düşünülen iki film. Bu iki filmin bir yerlerde muhafaza edildiğini ve günün birinde ortaya çıkıvereceğini umuyorum. 

Psycho ve The Birds yönetmenin en tanına iki filmi. Pscyho, Gus Van Sant tarafından 1998 yılında orijinaline kare kare sadık kalınarak ve ilk filmin çevrildiği mekanlarda, yollarda bu sefer renkli olarak yeniden çekilmişti.  Bu meğerse PScho filminin ilk yeniden çevrimi değilmiş. 1995 yılında Mehmet Alemdar'ın yapımcılığınıi yönetmenliğini yapıp katil rolünde göründüğü "Kader Diyelim" ismli film bildiğimiz "Sapık"ismi ile bilinen Hitchcock filmin yeniden çevrimi değil miymiş.

Film öğle tatillerinde otelde sevgilisi ile beraber olan bir kadının, bir öğleden sonra patronunun kasasındaki paraları alıp yollara koyulması ile başlıyor. Yolunu kaybeden kadın gece vakti tekinsiz bir otele giriyor. Otel sahibi otelinde kendisi kadar irkiltici bir tip. Kendi odasına çekilip, duş alan kadını duvardaki delikten önce gizlice dikizliyor, derken kadın duşta bıçaklanarak öldürülüyor. Bildiğin Sapık'ın ta kendisi işte. Yalnız bu filmin, asıl filmden en büyük farkı, ölen kadının sevgilisinin Vahdet Vural olmasında yatıyor.  Vahdet Bey malumunuz aranesk fantazi tüürnde eserler seslendiren bir yıldız aynı zamanda, aktör olarak içinde bulunduğu filmlere sesi ile renk vermesi adetten. Böyle olunca da filmin olur olmaz sahnelerinde aniden şarkılar söyleyip, belki de canı sıkılmakta olan seyirciyi bir miktar eğlendiriveriyor. Zaten filmin ismi de onun meşhur eserlerinden biri olan "Kader Diyekim Gitsin" adlı ölümsüz eserinden esinlenerek oluşturulmuş. 

Filmiden kısa bir kolajın olduğu listede, izleyenler şöyle yorumlarda bulunmuş. (Küfürleri alıntılamadım)


Gerilim filmlerinden hoşlanıyor, şarkılı türkülü filmlerde kendinizden bir şeyle bulabiliyorsanız, hiç kaçırmayın aşağıda resmin altında verdiğim linke bir göz atın derim. 


- Üçüncü hatun güzelmiş. 
- Lan korku filminde bile arabesk söyküyonuz..
- Ulen kadın ne güzel razı olmuştu ne öldürüyon?
- Erkek erkeğe sevişmek de ne?
- 10 saniye befes tutamıyonuz mu? 
- Normalde yorumlara bakarım izlemeden önce bu defa okumayacağım tuttu. Görmez olaydım. 
- Kıllı abimizin kalkarken fırsattan istifade sağ göğsü avuçlaması ve akabinde kadının "Elledi"yi gözleriyle; etraftaki yönetmene ve ekibine anlatmaya çalışması.. Kıllı da olsa fırsatçılık. 
- Erkekler donla dışarıya çıkıyor hep nedense?
- Tek dişi olmayan canavar bu olsa gerek.
- Nalet gelsin senin gibi kadına, o tel dişini yaptırmayan yönetmene de...
- Kağıt üzerinde matematik hesabını bu kadar uzun zoomlamak neden?
- Ne yaptınız ya? Hitman bile bu kadar hızlı boğamıyor. 
- "Hava da sıcak" deyip evin tavanını göstermesi?
- "Come on in"tabii, ama "Şu an otelimiz tadilatta, sizi pansiyon kısmına alayım, orada daha rahat edersiniz" Ben bu çeviriye laf edemem artık. Adamlar ingilizceyi bitirmiş, dört cümleyi üç kelime ile anlattı.
- Üç saniyede nefessizlikten ölmek???
- Yönetmen abimiz kendi çapında Psycho filminin bir coverını yapmış, emeğe saygı. Ama özellikle 4:18'de başlayan "Kader Diyelim Gitsin" isimli eseri fimle birleştirdiği için ayrı tebrik ediyoruz kendisini. 
- Bıçakta kan olmaması... Sonuna kadar izlemişim onu fark ettim şimdi. 
- Son kurbanın yatağına uzanmış, alt alta toplama yapıyor oluşu çok ince düşünülmüş bir detay gibi geldi bana. 
- Dişinin arasını, gözlerini karasını...
- Lan şerefsiz sapık! kadına "seviş benimle" dedin, kadın da hiç tepki göstermedi ve razı oldu. Ne diye öldürüp mundar ettin malı?
- Türk sinemasının kapkara yazısına kader diyelim gitsin!
- İlk abladaki kaşlar Allah vergisi. İkinci ablanın diş perisiyle arasında sorun çıkmış galiba. 
- Altyazı Avrupa ve Amerika'daki gösterimleri için heralde..
- Bu karıları görsem ben direk intihar ederdim, katile gerek yok. Nerden buldularsa... 
- İngilizce altyazı olmasa dediklerini anlamayacaktım.
- Alfred Hitchcock'un kemikleri sızlar be.
- Böyle bir filme de arabesk şarkı koymuşlar ya helal olsun!
- Tek dişi kalmış canavarı öldüremedi, öldüremez..



Meraklısına Linkler:

1 yorum:

  1. Avatarımda Psycho resmini taşıyan biri olarak çok şaşırdım şu an :) Böyle bir Türk filmi olduğunu bilmiyordum öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil

Yorumlar