15 Haziran 2012 Cuma

Senbeno

İnternet servisinin azizliğinden sonra pek yazamaz oldum bloga. Bıraktığım yorumlar gereğinden uzun olmaya başlayınca fark ettim kendi sayfamdan ziyade başklarının sayfasına yazdığımı.. 

Sıcaklar da bir yandan. Ne kadar ani bastırdı değil mi? Bir kaç sene önce klimalı ortama uzun süre maruz kalıp da akşam işten çıkınca böğrüme hançer saplanır gibi olduğundan beri klimalara da veda etmemden beri sıcakta biraz daha fazla zaman geçirir oldum.

Facebook'ta denk geldiğim genel alışkanlıklara dair bir şeyler karaladım ama, tama değil gibi geldi bana. Bir de "Mutluluğun Sırrı" etiketine ekleyeceğim bir yazı var ama ona da belki ilavem olur şöyle dursun.  

Bugün kü kendi blogumu ziyaretim her ne kadar "Kelimeler" etiketi ile yazılsa da, her telden olacak sanki. Varsın öyle olsun. 

Facebook'da bir arkadaş Jack London'un sevdiğim bir öyküsünü tefriak etmeye başladı Havagazı Blogun'da "Midas'ın Müridleri" 111 yıl önce yayınlandığına inanmak güç. yazıldığı devrin o kadar ilerisini resmediyor ki, rahatlıkla seksenlerde yazıldı zannedilebilir. Pek tepki görmedi öykü. Ana sonraki bölüm daha heyecanlı. 

Geçen akşam F. Murna2nun bir filmini izledim;. "The Last Laugh". 1924 yapımı bir film olduğuna şaşırmak mümkün. Öyle kamera açıları var ki, türk sinemasında asla kullnılmadı, öyle kamera hareketleri var ki günümüzde, yeni yeni yaygınlık kazanıyor denilebilir. İki sahne dışında yazısı bile olmayan siyah beyaz, sessiz bir film. Ama öyküsü, kişileri bugün bile hayatta karşılığı olan kişiler ki, diyalog da neymiş, şimdi ne olacak diye izliyor insan. Türk sinemasında öyküsünü bu derece güzel anlatan film, henüz görmedim. Keşke esli filmleri daha çok izlese yeniliklerden beslenmeyis eçen yönetmenlerimiz. Belki daha yararlı bir şeyler öğrenirler. Ya da izleyici eski filmleri arada bir gözden geçirse, kendisine sunulan herşeyi kabullenip izlememeyi öğrenir belki. Filmi vakit geirmek için izliyoruz bu kadar lafa gerek yok değil mi?

Bugün yeni bi rkelime öğrendim: Senbeno.

Türkler islamiyeti kabul ettikten sonra dilimize önce selamın aleyküm, aleyküm selam lafları girmiş. Daha sonraları da merhaba. Ya da kısaca selam, ya da daha da kısaltılmışları;ı slm ve mrb. Bütün bunlardan önce kullandığımız kelimeymiş senbeno. Kadını erkeği selam vermek, selam almak için bu sözü kullanırmış. 

Moğolistan'da yaşayan Altay Türkleri hala daha Senbeno dermiş selam yerine. 

İlginç değil mi?





12 yorum:

  1. niyeyse ardından: sizbizonlar diyesim geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belkim de fekaladenin fevkindeki insanlara kibarlık olsun diye "sizbizonlar" demiş olabilirler. :))
      ha ha ilahi yaw :D

      Sil
  2. farkındayız yokluğunun :)

    bir noktadan sonra klima şart oluyor ama.

    filmi niye türk filmleriyle karşılaştırdın, türk yapımı mı yoksa bu the last laugh?

    senbeno'ya gelince...iyi ki kullanmıyoruz şimdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o klima nasıl çarptı anlatamam kırt diye ses geldi kaburgalarımdan ciğerime bıçaksaplanmış gibi bir ağrı girdi sonra. Ürktüm bir daha olsun istemem :) Uzun süre maruz kalmamaya çalışıyorum artık.

      Evet eski bir kelime tughaf geliyor Guguk Kuşunun dediği gibi akla bsizbizonları getiriyor..

      Yönetmen F. Murnau 'Alman, film Amerikan yapımı...

      Fakir insanların birbirlerine statü farkı koymaya çalışmasını anlatıyor. Şekilciliği hayatta nelere yol açtığını, yoksulluğun/yoksunluğun giderek büyümesi halinde neler olabileceğini gösteriyor. Holywood dan beklenmeyecek bir film. TÜrk versiyonu olsa keşke. Konuşmasız ya da diyaloglar minimumda olsa. Çok tuhaf bir çekiciliği olan bir film. Sahiciymiş gibi hewşey.

      Sil
  3. Klimasız nasıl yaşıyorsunuz yahu hele de İzmirde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışılıyor aslında :) Öte yandan İstanbul'un sıcaı daha pis.. Burası o denli rutubetli değil, mis gibi mbat alıp götürüyor nemi. :)

      Sil
  4. facebook tan çok sıkıldım bu ara bakmıyorum pek :)

    senbeno ilginçmiş evet. hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yeniyim facebook'ta bütün tiryakililkleri sırayla deniyorum. Oyuna dadanma dönemini aştım şu ara bir takım gruplara laf yetiştiriyorum :) SOnrası ne olur bilemem. Sıkılırım muhtemelen.

      Dİlimiz ne kadar ilginç değil mi?

      Sil
  5. İlginç bir kelime olmuş bu Vladimir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EVet ya ne zengin bir dilimiz var, öğren öğren sonuna varamadık :)

      Sil

Yorumlar