2 Haziran 2012 Cumartesi

Prometheus

Sonunda aylardır beklediğim film geldi ve izledim. "Alien" serisini, hatta serinin ucuna zorla iliştirilmiş Predator & Alien kapışmaları dahil olmak üzere  tamamını izledim. Her zaman en beğendiğim James Cameron'un yaptığı "Aliens" ve Ridley Scott'un yçnettiği ilk Alien filmi olacak. David Fincher'ın çektiği de en kötü Alien filmi olarak kalmaya devam edecek.


Serinin dönüp dolaşıp ilk yönetmeninin eline teslim edilmiş olması daha en başından "Alien" meraklılarının  ağzına bir parmak bal çalmıştı zaten. Kanada'da süren film çekimlerine dair dışarıya bilgi sızmaması da merakı kamçılamıştı iyice. Filmin ilk fragmanından bile beklemeye değdiği anlaşılıyordu. Ridley Scott kimi ropörtajlarında bunun bir Alien filmi olmadığının altını defalarca çizmiş olsa da, ilk filmin  öncesine gidileceğine dair ipuçları kulaktan kulağa yayılmıştı. 



Film ilk filmin öncesine gidiyor. 2093 yılında bir grup bilim adamının meşhur kötü şirket Weylan Industries için evrenin bir ucuna doğru yola koyuldukları uzay yolculuğundayız. Erich Von Daniken'in yıllarca satış rekorları kırmış Tanrıların Arabaları'nı andıran bir gerekçe ile yola dökülmüşler.  Bu bilim adamlarından bir tanesi  Dr. Shaw ve haçını boynundan çıkarmamaya özen göstermesinin altının defalarca çizilmeşi hayli itici durmuş.  Yaratılan atmosfer, efektler son derece başarılı. Yine de 3D olması aslında filme pek hizmet etmiyor. Prometheus; bizi bazı teferruat için ilk filmin öncesine götürüp, bazı uçları birbirine bağlar gibi yapıyor. 



En rahatsız eden yönü filmin kahramanlık kokan, epik müziği. Diğer yanda baş karakterin olmadığı bir macera filmi dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Alien serisine yabancı birisi için anlam ifade etmeyecek çok sayıda sahne var. Fassbender, David rolünde inanılmaz başarılı, baş karakter olmamasına rağmen göründüğü sahnelerde herkesten sahne çalıyor. Ameliyat sahnesinde; makinenin cinsiyet ayrımı yapması manasız bir detay, Dr. Shaw ile Kaptan Janek'in filmin sonuna doğru yaptıkları derin konuşma tempoyu hayli düşüren gereksiz sahneler. Ancak yine de tümüne bakıldığında serinin içinde en iyi üçüncü Alien filmi olabilecek bir yere şimdiden kurulduğunu söylemeliyim. Film bir başka devam filmini zorunlu kıkan bir noktada sonra eriyor. 

Giger'in kendi yaratmış olduğu dünyaya ihanet eder nitelikteki dizaynları filmi izlerken akla soru işaretleri getiriyor. Ancak ressamın dünyasına yabancı olmayanları yadırgamayacağı, tablolarına çok benzeyen yeni yaratık tipleri, ölüm şekilleri filme yedirilmiş. Yine de yaratığın canlıların gövdesinden minnacık bir sürüngen olarak çıkmasına şimdiye kadar ki bütün filmlerde şahit olmuşken artık yetişkin yaratıkların çıkıyor olması tuhaf. 

Yine de tümüne bakıldığında oldukça başarılı bir bilim kurgu filmi. Ben bunu daha bir kaç kez izlerim. 




Prometheus - 2012

Yönetmen: Ridley Scott

Senaryo: John Spaihts, Damon Lindelof
Oyuncular:
Noomi Rapace
Michael Fassbender
Charlize Theron
Idris Elba
Guy Pearce
Logan Marshall Green
Sean Harris
Rafe Spall
Emun Elliot
Benedict Wong
Kate Dickie
Patrick Wİllson

Müzik: Marc Streitenfeld

10 yorum:

  1. bende çok merak ediyordum.
    spolier olmadan konuyu değinmeniz başarılı.
    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim :)

      Aslında film yazılarıma mümkün mertebe spoiler katmamaya çalışıyorum, bunda da biraz abarmak filmin tüm keyfini kaçırabilirdi :)

      Sil
  2. Bugün gidilecek seyredilecek olur da beğenilirse bir post yazılacak :) Çok merakla bekledim fragmanlardan beri.

    YanıtlaSil
  3. Bu arada ben tüm pc oyunlarını da oynadım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkincisini oynamayı denemiştim ama feci ilerlemiş bir astigmatım var.. :)

      Sil
  4. Bu bir yorum değil yardım çağrısıdır. Ulaşabildiğiniz kaynaklara iletilmesi dileğiyle;
    http://yeterbeyaa.org/dokuman/34-imza-kampanyasi

    YanıtlaSil
  5. bu akşam 19.15 istinye :)
    sonra dönüp geleceğimdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlenimleri merak ediyorum?

      Sil
    2. beklediğim tadı alamadım
      senaryo yer yer havada kaldı
      kaldırın elleri giriyoruz son bölümü güldürdü
      sıkılmadım seyrederken, ama tatmin de olmadım

      Sil

Yorumlar