22 Haziran 2012 Cuma

Mike Oldfield - Discovery

Mike Oldfield ismi zihnimin bir kenarına, The Exorcist filmini izleyebilmeyi tutkulu biçimde beklerken yazıldı.Bu filmin müziğini yapan kişinin Mike Oldfield olduğu söyleniyordu. Sonradan bunun yanlış bir bilgi olduğunu anlayacaktım. Söz konusu filmin kapanış sahnesinde başlayıp, filmin künyesine perdede akarken çalan müzik ona aitti. Dahası bu melodi film için yazılmamış,sanatçının Tubular Bells ismi ile, 17 yaşında iken bütün şarkılarını folj müziğinden esinlenip yazdığı ve bütün enstrümanlarıını kendisinin çaldığı efsanevi albümün açılış kısmından ibaretti. Tekinsiz biçimde birbirini tekrar ederek büyüyen bir melodiydi ve Oldfield daha sonraki albümlerinin her birine gizlice bu ilk albümünde motifleri hep koydu. Bu da yetmedi, adam devan albümleri de çıkarttı, hepsi ilk albümündeki melodilerin farklı varyasyonlar ile çalınmasıydı, Tubular Bells II ve Tubular Bells III'ten sonra 2005 yılında 17 yaşındayken kaydettiği albümün aynısını, aynı çalgıları kullanarak ancak bugünün kayıt olanakları ile kendi başına kaydetti. Melodi o kadar akıld akalıcı idi ki hala daha ismi The Exorcist filmi ile birlikte anılmakta. Albümün tribute versiyonları ve klasik müziğe uyarlanmış biçimleri satışa sunuldu. Dario Argento Suspiria filminin müzikleri için Goblins grubuna teklif götürdüğünde grubun film için çıkardığı esas tema şarkısı bile Tubular Bells albümünün açılış şarkısına o kadar çok benziyordu ki. Ama o filmin de etkili olmasında Goblins grubunun bir çocuk şarkısı gibi başlayan korkutucu müziğinin katkısı çok fazladır. 

Benim Mike Oldfield ile asıl tanışmam 1984 yılında Virgin Records'dan çıkardığı Discovery albümü ile oldu. Hep enstrümental müzik yapan Oldifeld, bir önceki albümüne aldığı vokalli pop şarkılarından bir tanesinin tüm dünyada satış rekorlarına ulaşması üzerine plak şirketi tarafından tamamen pop şarkılardan oluşan bir albüm yapmaya ikna edilir. Ortaya Discovery çıkar. Kapanış şarkısı haricinde hepsi pop şarkılarıdır. Ancak albümde boş şarkı yoktur. Açılış şarkısından başlayarak dinleyiciyi alır ve kimi şarkıları çaktırmadan diğer şarkıya dönüşür, muazzam ve benzersz gitar sololarında albümün kime ait olduğunu dinleyici kesinlikle anlar. 

Ben bu albümü defalarca dinledim ilk aldığımda ve ardından iflah olmayan bir Mike Oldifeld hayranı oldum. Geçmişte çıkmış bütün albümlerini, singlelarını topladığım gibi yeni çıkan her kaydını, remiks kayıtları da dahil olmak üzere edinmeye çalıştım. Sadece meraklılarının sahip olduğu konser kayıtlarına, piyasaya çıkmamış şarkılarına, demolarına da internet sayesinde erişebildimi. Ama Discovert'i arasıra yerinden çıkarır, CD çalara yerleştirip batan sona bir dinlerim. Albümden en sevdiğim şarkılar ise To France, Poison Arrows, Crystal Gazing, Tricks of the Light, Talk About Your Life'tır.



Mike Oldfiled - Discovery
Virgin Records- 1984

Şarkı Listesi;

Şarkı isimlerine tıklayaral layıtların bazılarına erişmek mümkündür. 

3 yorum:

  1. oldfield. çook severim. tubular tebi en önemlisi.
    bak şimdi ağzıma doladın. moonlight shadow.
    :)

    YanıtlaSil
  2. Yılların eskitemeyeceği bir şarkı Moonlight Shadow... :)

    YanıtlaSil
  3. deluxe baskısı çıkmış

    YanıtlaSil

Yorumlar