24 Haziran 2012 Pazar

Kurumların Edepsizliği

Meşhur filmdir, bilirsiniz Kuzuların Sessziliğini fimini. İşte ben de başlıkta kuzular ne kadar sessizse, kurumlarım bazısı da o denli edepsiz olmasından garelet ederek minik bir tırtıklama ve de tribik bir zıkzıklama yaptım, gitti. Evet kurumlarda edepsizlik vardır hafif yollu çünkü kulisleri boldur. Tüzel olsun, hayal ya da gerçek olsun tüm kişilerde ve kişiliklerde, iliyüzşlülüğü, yaptığı ile dediğinin uyumsuz olması hallerini ben edepsizlik addederim arkadaş. 

Hayat insanları tartaklaya tartaklaya insanları zorla insan sarrafı yapar. Belli bir kıvama gelip jöleleştiğinizde, aynı zamanda bir nevi insan kişiliği sensörüne dönüştüğünüzü anlar ve hayattaki kaybedişlerinizin size bir tür geri dönüşünün olduğunun görür ve sevinirsiniz. Artık iki yüzlüyü, sinsiyi, şirreti, düzenbazı şıppadanak anlayacak bir his radarlarıyla donatılmışsınızdır. Hayatın size bahşettiği bu güzel zırhı kullanmayı geri tepip, enayilik eder, kişilere haddinden fazla değer verir tuzaklarına düşerseniz orası sizin bileceğiniz iş tabi. Yenilen pehlivan da güreşe doymazmış. 

Daha didişeceğiniz varmış. 

Didişin bakalım. 

Gelelim sadede: İnsanların sahteliklerini, samimiyetlillerini anlarsınız, sezersiniz de kurumlarım sahteliklerini, edepsziliklerini nasıl anlarsınız? 

Bir kurumda ekip ruhu ön plana çıktıysa; aman çok rica edeceğim dikkat! Orada kesin bir sinsilik dönüyordur. Başarı göstermiş biriyseniz başkalarının özel telefon görüşmelerine kulak kabartın. Ekip ruhunun ön palana çıktığı yerlerde sevilen insan olmak zordur. İnsanların saydığı, değer verdiği, sözünü yeri geldiğinde sakınmayan bir tipseniz hedef seçilmiş olabilirsiniz. Ardınızdan aklınızın hayalinizin alamayacağı kadar çok telefon konuşması yapılıp size dair şaialar üretiliyor ne tembelliğiniz kalıyor ne sorumsuluğunuz bitiyor, hatta saygısızlığınızdan dem vuruluyordur. Kulak kabartın, dinleyin, dediklerimin doğru olduğunu kendi kulaklarınızla işiteceksiniz. Yok eğer sinsi, sevilmeyen, dedikoduyu seven bir tipseniz; bu geri plandaki kulisleri zaten dinlemenize gerek yok, siz de zaten kulislerde ne döndüğünü bilenlerden birsisiniz demektir ki, bu yaptığınız şeyin ekip ruhuna sığmadığını da duymuşsunuzdur bir yerlerde. 

Ekip ruhu varsa kesin kulis vardır aman dikkat.

Kurumsal kimliğin ikiyüzlülüğünü ve edepsizliğini bir de daha somut biçimde şöyle anlayabilirsiniz. 

Diyelim ki çalıştığınız kurumun Facebook heaabı var, Twitter hesabı var, ya da sosyal medyada başka siteler üzerinden aktivite göstermeye çalışan bir kurumdasınız yani. Dikkat etmeniz gereken şu; kurumunuz çalışanlarının bu sitelere erişimini engelliyor mu? Bunun dışında kurum çalışanlarının sosyal medyada kendisinden bahsetmesini yasaklamış mı? Kendi at koşturduğu yerde sizin etkin olmanızın önüne engeller koyan bir kurum iki yüzlüdür arkadaş. Orada ne ekip ruhu olur, ne de samimiyet. 

Benden demesi.   



Meraklısına Linkler;

7 yorum:

  1. kuş yarışmasında da birinci oldu daha ne derdi kalır vlademir' in diyordum da vlademir de ben gibi dert arıyor kendine...:)

    ve fakat iş hayatı gerçekten çok edepsiz, adaletsiz v.s. neticede insan var arkadaş temelinde. e temelinde insan varsa huzur olur mu orda?

    ben son 1-2 yıldır işi işte bırakmayı öğrendim şükür, e tabi işim de buna uygun. Allah kolaylık versin...

    YanıtlaSil
  2. Hayatımda iki yarışmada birinci oldum her yerde anlatırım ben bunu artık :)) Kuş yarışması ikincisi oldu...
    İyi bi ryarışmacı değğilimdir ama, çeken gidengillerdenim genelde :)

    İş hayatının ne menem bir şey olduğunu çabuk çakmıştım, insanları değiştiremeyeceğimi de kolay anlamıştım. Takıntım depreşmeden ben iş iile konuşmayı attım bir kenara. Artık eski işim olduğun için komiklik olsun diye daha anlatacak bir kaç şeyim var.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Deniz,
    küçük hediyelerimi bugün gönderdim.Beğenmen ve güzel günlerde kullanman dileğiyle.
    Mail adresimi kapattığım için yorumhanene yazdım.
    Eline ulaştığında bana bildirebilir misin?

    YanıtlaSil
  4. İş ilanlarını doğru okuma kılavuzuma göre:

    esnek çalışma saatleri: biz ne zaman istersek ancak o zaman mesain biter, pazar günü de çağırabiliriz,ama ücreti yok, demek

    ekip ruhu: balon, ilanda kurumsal görünelim diye yazdık,çünkü elemanlarımız birbirine düşman ne hikmetse, çözemedik, demek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika..Bunların bir de değerlendirme belgesine ne yazılır aslında ne denmek istenmektedir versiyonu vardı onu anımsattı bana :)

      Sil
  5. Vardı öyle bir şey,bir yerde okumuştum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yazdıkların gibi onnlarda da bi doğruluk payı vardı :)

      Sil

Yorumlar