29 Mayıs 2012 Salı

Yeşilçam Hatırası

Geçen hafta sevgili Leylak Dalı çok güzel bir mim göndermiş. Birinci elden mimleri daha fazla seviyorum. Kafaya koyarsam belki bir gün ben de bir mim uydurabilirim. Ama dur bakalım. 

Mim'in kuralı şu. Evdeki kitaplığın karşısına geçiliyor, soldaki en üst sıradan başlayarak sayılıyor. Yaşınızı gösteren kitaba gelinince çekip alınıyor, yaşınızı gösteren sayfa açılıp ilk paragrafı yazılıyor. (yaşımızı yazmak zorunda değiliz elbette) Paragraf çok uzunsa, beş satır yeterli.  .  


Leylak Dalı'nın mimini görünce, tamam bu mimi hemen cevaplarım dedim. Kalktım çalışma masamın yanındaki kitaplığı en üst sırasındaki sinema kitaplarından saymaya başladım. Yaşıma denk gelen sayıda durdum. Mesut Kara'nın 2007 yılında yayınlanmış, Yeşilçam Hatırası kitabını çektim aldım. Yaşımın sayfasını açtım. Ne göreyim? Sadri Alışık. Mim i yazmak için Super salak internet hizmeti aldığım fibercinin bakımlarını tamamlamasını bekledim. , 

Mesut Kara'nın Yeşilçam Hatırası 256 sayfalık bir kitap. Adından belli olduğu gibi Yeşilçam üzerine. Eski Türk filmlerinde sıkça görülen, ancak unutulmaya yüz tutmuş; kamera önü ve arkasındaki sinema emekçilerinin yanı sıra bir kaç da daha popüler kişinin hayatlarına dair enteresan teferruat; rol aldıkları, nadir bulunan filmlerin afişlerinin renkli fotoğrafları,   içeren nostaljik duyguları kabartan bir sinema kitabı.

Yaşımı gösteren sayfada Sadri Alışık'a dair enteresan detayları görünce ben tek paragraf sınırını aşmaya karar verdim. Kısacık bir paragraf ve ardından unutulmaz oyuncunun naaif bir şiirini alıntılamadan geçmeyeceğim. Şunlar yazılı kitabın o sayfasında; 

"Sadri Alışık'ın Sadrettin Alışık olarak öyküsü de 5 Mart 1925 yılında, bu günün dünyasından çok farklı bir İstanbul'da, bahçesinde çiçeklerin ve meyve ağaçlarının olduğu, Paşabahçe'deki üç katlı ahşap evde başlar. Nüfus kağıdındaki adı Sadrettin olmasına rağmen annesi Saffet Hanım da, kaptan olan babası Rafet Bey de, diğer kalabalık aile bireyleri de onu hep Sadri diye çağırırlar."

"Sadri Alışık 'Biyografi' adlı şiirinde yaşamöyküsünü şu dizelerle anlatır

Paşabahçe'de doğmuşum
Sayı bilmişim sünnet olmuşum
Koynumda pabuçlarım
Uyanık uykular uyumuşum arife geceleri
Kamalı Bekir, Çamur Ahmet bir de Süleyman
Ayak yapıp çift kaleler kurmuşum
Cigaraya başlamışım
Tertemiz yataklarda pis rüyalar görmüşüm


Tepelerde uçurtma
Sokakta şarkı
Karakollarda sabah
Ekmek karnesi, çay fişi
İhtilaller görmüşüm
Kâh kafa tutmuşum taşlara
Kâh canevimden vurulmuşum
Hanümanlar yıkmışım
Üçüncü Selim, Mustafa Çavuş ve Baküs

Erik narı çiçek açmış şarkılar
Yitik baharlarında gönlümün
Ve kıpkırmızı bir Granada akşamı
İspanya'ya şatolar kurmuşum
Oklar üşüştürüp gemiler batırmışım Karadeniz'de
Sancaktepe Hadımköy'de nöbetlere kalkmışım

Daracık daracık sokaklara girmişim
Ya dostlar tutup sofralar vermişim
Ya ev bark kurup anasını satmışım
Avarelik mavarelik etmişim

En sonunda
Oyuncu olmuşum olabildiğimce...

Bu güzel mimi isim belirtmeksizin yanıtlamak isteyen herkese gönderiyorum. 


Meraklısına Linkler; 

7 yorum:

  1. Aman ne güzel; hem kitap, hem kitabın kapağı, hem Sadri Alışık. Sadri Alışık benim için de çok özeldir, ne mutlu ki onu ilk gençlik yıllarımda sahnede izlemiştim.
    Tuhaftır ki bir kişi dışında bu mimi yapan herkese çok sevdiği veya hayatında özel bir önem verdiği kitaplar çıktı. Ben de mimi planlayan kişi olarak sevindim buna.
    Çok teşekkür ediyorum mimi cevapladığın ve Sadri alışığın o güzel şiirini yazdığın için...

    YanıtlaSil
  2. aaaa ne hoş bir mim ve ne hoş bir yazı olmuş:) ben de kendimi mimliyorum..

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir mim :) Bizleri de mimlesene Vlad :)

    YanıtlaSil
  4. Yeşilçam deyince benim için akan sular durur.trans hali başlar...hele ki Ayhan Işık-Belgin Doruk ve Sadri Alışık üçlüsü...çocukluğum kimsenin bilmediği bir sırrı biliyormuşum hissi ile Ayhan Işık ın ölmediğine ve bir gün gelip üçünün birlikte tekrar film yapacağına inanmakla geçti:)yaratıcı mim için Nurşen ablaya,bu güzel değerlendirme için de sana çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Sadri Alışık....
    Sıradışı bir adam
    Özlemişim
    Ah güzel İstanbul'u
    seyredip çocukluğa
    ışınlanma zamanı gelmiş demek

    YanıtlaSil
  6. Bayıldım ama şiire. Kendi sesinden dinlemeyi hayal ettim de...

    YanıtlaSil
  7. cok guzel bır mım olmus:)

    YanıtlaSil

Yorumlar