13 Mayıs 2012 Pazar

Uzak Hayaller

Anton Çehov, Vanya Dayı’yı Rusya’nın çalkantılı bir döneminde kaleme almıştır. Tezat yıllarıdır bunlar. Bir yanda yoksulluk ve açlık; diğer yanda zenginlik ve şatafat vardır. İnsanlar bu durumdan hayli rahatsız olsalar da bir çıkış yolu arama konusunda atalet içinedir. Umutsuz durumdadırlar, umutsuzluk onları giderek büyüyen bir karamsarlığın içine sürüklemektedir.

Çehov oyunlarındaki karakterler yaşamlarından hoşnut olmayan, sürekli bunalan, ancak ne istediklerini tam olarak adlandıramayan kişilerdir. Mutsuzdurlar. Dahası birbirleri ile iletişimsizlik içindedirler. Başka türlü bir yaşamın hayallerini kursalar da, o yeni yaşama adım atacak güce sahip değildirler. 

Bir şey yapmadan beklerler, hayatın onları çektiği yöne savrulurlar. Eylemsizlikleri yüzünden; özlemleri, gerçekleşmeyecek düşler olarak kalır. 

Oyundaki karakterlerden Mihail Lvoviç Astrov’un hayalleri Afrika’ya dairdir. Duvarda asılı eski bir Afrika haritasının önünde, dünyanın neredeyse öbür ucundaki hayallerine dalar. Ancak hayallerini gerçekleştirmemek için bir mazereti olmalıdır. Oyunun sonlarına doğru haritaya bakar ve şöyle der;

Kim bilir şimdi Afrika sıcaktan nasıl kavruluyordur?

Uzaklardaki, bilinmeyen ve üstelik çok sıcak bir kıta için; sevmese de alışık olduğu düzeni tehlikeye atmak işine gelmektedir. Haritadaki hiç gerçekleşmeyecek hayallerinin kıtasını kederli bakışlarla süzer. 




5 yorum:

  1. Etrafımdaki mutsuzların tam olarak mutsuzluk nedeni eylemsizlik.
    analiz tamam, farkındalık tamam, sebep-sonuç ilişkisi mükemmel, aksiyon planı tamam, aksiyon sıfır..
    Evet tam olarak durum budur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, bir şeyler yapmazsa olan bitene razı gelmek en doğrusu galiba, Yoksa daha da mutsuz olma riski var. :)

      Sil
  2. Sayın Vladimir gerçi hiç bloğuma gelmiyorsunuz ama sizi geçemiyeceğim..:):):)Miminiz var bende İsmi "Silmeden"..Belki enteresan gelebilir..

    YanıtlaSil
  3. Çehov'un hayatını okuyacağım şimdi. Kendisini, kendi eylemsizliğini mi yazmış merak ettim.Sen niye bunu yazdın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgin. birisi, tiyatro eserleri çok etkileyici. Bir de neden kısa öykü yazdığı çok enteresan.

      Ben bunu niye yazdım. Böyle her yere götürdüğüm bir not defterim var, hoş defteri unutursam telefona da not ediyorum aklıma gelenleri birer cümle ile. Notumda Çehov tiyatro karakterleri ile ilgili bir şey yaz demişim. BU çıktı, bir de Martı^dan birni azdım o daha sonra çıkacak, hatta elim ermişken bir de Marquez karakterinden bir şeyler yazdım. Aklımda yer eden. Bunu yazma sebebim, bizim insanlarımızn çoğu böyle aslında, şartlarını sevmeyen değiştirmek içinde eylemi olmayan...

      Sil

Yorumlar