4 Mayıs 2012 Cuma

Ey Şûh-i Sertab

Sertab Erener yeni bir albüm çıkarmış; "Ey Şûh-i Sertab". Türk Sanat Müziği albümü. Albümü babasına ithaf etmiş. Babasının sevdiği şarkılardan seçmiş eserleri. Kartonetin içinde yazılanlar son keyifle okunur nitelikte. Neden bu albüm, neden bu şarkılar, bu güzel ses nereden geliyor, gibi soruların yanıtlarının yanı sıra her şarkının bestecisine dair zarif notlar ve albümde kullanılan otantik sazlara ilişkin notlar var. Bu müzik türüne gönüllerini ve yıllarını vermiş şöhret sahibi kimselerin kalkışamayacağı ve şimdiye kadar da kalkışmadığı  vefakar bir çalışma. Müzik ön plana alınmış, şarkılar yazıldığı dönemlerdeki asıllarına uygun biçimde çalınıp yorumlanmış. 80'li yıllardan beri anormal biçimde alıp yürümüş Türk Sanat Müziğini sentezliyoruz aptallığına ve piyasacılığına düşülmemiş dürüst bir çalışma. 

Türk Sanat Müziği Sanatçılarının para musluklarını açmaya yönelik albümlere dümen kırmaları artık olağan gelirken,  onlardan değil de, Türk Pop Müziğinin önde gelen seslerinden birisinden popa kurban gitmemiş halis bir müzik ziyafetini kim beklerdi ki. Keşke bir plak şirketi, popülerlik kazanmış, sevilen solistlere "sentez ediyoruz sentez" adı altında az buçuk nota bilenin yapacağı alelâdelikte ucuz aranjeler ile değil de müziği yozlaştırmayan, olması gerektiği gibi icra ettiren Türk Sanat Müziği albümleri serisi yapsa diye aklımdan geçti albümü dinlerken. 

Bravo Sertab'a çok ciddi, özenli, tam arşivlik bir işe adını vermiş. İnşallah Türk Sanat Müziği Sanatçısı etiketi ile oratlıkta boy gösterenlerin de bir gün aklı başına gelip adam gibi albüm yapmayı akıl ederler. 



Meraklısına, Tadımlık;

16 yorum:

  1. Sertap kendisini kanıtlamış,para pul için albüm yapacak devirleri kapatmış,sesi ,yorumlaması çok güzel bir şarkıcı.Ama nedense Sertap'ta bana eksik gelen bir şey var.Ruh mu desem, ne olduğunu tam bilmiyorum.Ama yine de dinlerim ,kalite.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertab ile ilgili benzer yorumda bulunan arkadaşlarım var.

      Sil
  2. Domatessuyuna katıldım.. soğuk mu desek..sanki biraz öyle gibimi ne.... ama muhteşem söylüyor..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıradan bir şarkıcı değil işine yönelik hırsı takdir edilesi.

      Sil
  3. Sertap'ın bu albüm üzerine Yekta Kopan ile bir söyleyişini dinledim.
    M. Nurettin Selçuk'un bir şarkısını Usta Hoca Timur Selçuk'tan rica etmiş, Sertap.
    Aslına bağlı kalacağını da notuna iletmiş.
    Notalarıyla birlikte Timur hoca göndermiş.
    Programda bir kaç albümden bir kaç şarkı dinleme zevkine eriştim.
    Dediğiniz gibi dinlenilmesi gerekli bir albüm olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk Sanat Müziğinden fazla anlamasam da yapılan işi beğendim. 30 yıldır kafamıza çakılan sentez yavşaklığını sevmiyorum. Öte yandan birbirinin aynı elektro gitar soloları ile senztezlenmiş anadolu poptan ise tam anlamıyla nefret ediyorum. Kırk yıldır aynı şekilde türkü yorumlamaya sentez mi denir Allah aşkına. Bütün bu yozluk içinde yapılmış bu işi doğru buldum diyebilirim.

      Sil
  4. sanat müziğini çok fazla dinlemesem de bu albümden bir iki şarkı dinledim. konu hakkında bilir kişi değilim ama aslına sadık kalınarak düzenlenmiş şarkılar.

    YanıtlaSil
  5. Ben de tam ttnetten bu albümü dinliyordum.Çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Siz söyler söylemez gidip aldım albümü. Tamam fena değil, sesini bu şarkılara göre biraz tiz kaçmış bulsam da dinlenebilir bir CD olmuş. Lakin Münir Nurettin gibi bir ustanın Timur Selçuk gibi oğlunun yol gösterdiği bir albümde "Kimseye Etmem Şikayet" şarkısının sözleri niye yanlış söylenir: "Perde-i zulmet çekilmiş korkarım ikbalime" denileceği yerde neden "Perde-i vuslat çekilmiş" şeklinde söylenir. Hiç mi danışılmamıştır orijinal sözler birilerine, çok garip buldum.
    Ben de size Fatih Erkoç'un 2 CD'lik Babamdan Miras albümünü önereyim, bazı şarkılar bile aynı ama bana daha aslına uygun ve daha iyi icra edilmiş gibi geldi. Ha orada da buldum yanlış şarkı sözünü: Karam türküsünde, "80 şeftaliye pazar eyledim" yerine "sebze şeftaliye pazar eyledim" diyor. Oooof of:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Erkoç'un albümün ü gördüm ama birilerinden duyayım, görüş alayım istemiştim. Çok deneyimli bir müzisyen, sanırım ben de o albümü alacağım.

      Sözlerdeki oynamalar keyfi yapılıyorsa, arkasında bir gerçeğe dayalı neden yok ise, kötü. Keza hatıralarda yer etmiş şarkıların seneler sonra reklam filmine kurban edilip, inek görüntülerinin arkasında fon müziği olmasına da gıcığım bu arada :)

      Sil
  7. Çok nadir albüm alırım. Malumunuz; internet, playerlar, playlistler... Çok pratik ve ayrıca bir süre sonra kendimce müzikal kalitesini aşağı bulur silerim. Çok sevdiğim ve zevk aldığım çalışmaların albümünü alabilirim.

    Öyle ciddi övmüşsün ki anladım, alınacak bir albüm olmuş.

    Gerçi Sertap Erener'in kariyerine bakınca "aman be bu ne" denilecek çalışma sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Biraz da buna istinaden alınır bir albüm sanırım.


    Teşekkürler Vladimir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TSM benim en beğendiğim ve izlediğim müzik türü değil aslında, ancak Sertab'ın yaptığı bu işi - özellikle bir alay TSM sanatçısı dururken - başarılı buldum. TSM sevenler kaçırmasın bence. Ama yine de internetten; youtube'dan bir kulak verip de alınırsa olası hayal kırıklıklarının da önü kesilmiş olur :)

      Sil
  8. Bu albümünü bekliyordum. Harika bir çalışma olmuş.
    Seertab tartışmasız müzik sektöründe en iyilerden biri ve bu nostaljiyi onun sesinden dinlemek oldukça heyecan verici olacak.

    YanıtlaSil
  9. Makberi söylediğinde yerden yere vurmuşlardı,ben çok beğenmiştim. Vladimir senden bu Sertap albümü, leylak Dalından Fatih Erkoç albümü not alındı :)
    E artık bunları evde dinletecek rakı ortamı hazırlama işi de bana düştü.

    YanıtlaSil

Yorumlar