10 Nisan 2012 Salı

Nerede Yanar?

Son yıllarda seyirci önüne atılmış Türk filmlerinin büyük bölümüne bakasım gelmiyor. (İzlemek bile diyemiyorum eyleme, hale bakın.) Bir kısmının, bir kısmına baksam bile sonuna dek katlanma kapasitesine sahip değilim. Daha en başta bırakıyorum; işin hoş yanı, bu rezil şeylerin sonlarını merak dahi etmiyorum. Seyirciyi salak yerine koymalarından haz etmiyor olabilirim ya da pimpirikli.olduğum için kimi zaman  haddinden fazla takılıyor bile olabilirim. Yapım böyle, ne yapayım? Sonuç olarak Türk filmlerinin bir bölümüne maruz kalmamak sureti ile kendime kazandırdığım vakti başka işlerde bozdurup bozdurup harcıyorum. Hem gönlüm zengin kalmış oluyor.. 

Öte yandan bazı filmler var ki onları da yıllardır istesem de izleyemiyorum. Mesela Ali Özgentürk'ün 1987 yılında yönettiği film; "Su da Yanar", bunlardan bir tanesi. Filmi bulmak yıllarca mümkün olmadıysa da, DVDsi 2010 yılında piyasaya çıktı. Yine de elim varıp ne satın alıyorum ne de kiralıyorum. Kapaktaki "Suda Yanar" başlığını görünce gözlerimi ovuşturuyorum. "Nerede yanar?", "Yanan ne?", "İçmek için bulamadığın suyu yakmak için nereden bulaydım?", "Sudan başla yerde yaksak olmaz mı?" gibi sorular ve onların insanı deli eden varyasyonları üşüşüyor zihnime, geriliyorum. Dahi anlamına gelen "de" ve de "da"nın hallerine üzülüyorum, ruhlarına şâd olsun diye eskilerden bir şarkıyı,  "DA DA DA"yı ıslıkla çala çala dükkandan ellerim boş çıkıyorum. Alsam, izleyip hakkında yazacağım. Ama satın alamıyorum o yüzden yazamıyorum. "Bir izleyen varsa anlatsın Allah rızası için" diyorum başka da bir şey diyemiyorum. 




Meraklısına Sorular:
Ne, Nerede, Nasıl Yanar?

10 yorum:

  1. Yazım yanlışlarına ben de çok duyarlıyım, hele ki bir afişte, bir DVD kapağında kesinlikle olmaması gereken bir şey:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele ki koskoca yazılı bir DVD kapağında affedilir gibi değil demek ki kimse dönüp kontrol etmemiş hiç. Öte yandan N. Narda'nın aşağıdaki yorumu çok hoşç Ben de gözlerinden dertli ama gözlük takmamaya yeminli biri olarak de ve da'nın hallerine hayıflanırken alıp bir tanesini ayırmadan yazmışım o da trajikomik oldu ya neyse. Benim yazdığım yer en azından DVD kapağüı kadar kocaman değildi diyeyim. :)

      Sil
  2. Aramızda kalsın :Yalnız yazarken gözlüklerini tak lütfen: istesemde şeklini kaçırmamak adına:p

    YanıtlaSil
  3. birazcık gerinlik var sanırım bu aralar senin tarafında...yani her şeyin gözüne daha fazla batması ya da artık dayanamayıp taşması durumu gibi...saptama değil de bir kaç yazıdan edindiğim izlenimler sadece...geçerli olmaya bilir haliyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şöyle bir gerginlik var tabi, iç basına yansımayan ama dış basından saat başı verilen; Türkiye ile Suriye arasında alevlendirilen bir gerginlik beni germiş olabilir. Gerçi eskiden bir kaç kere gerginliğimi buradan paylaşmıştım. Bloglar kapandığında, digitürk ve superonline saçmalıkları buradan blogpost olarak geçmişti.

      Sil
  4. suda yanan ne :)
    belki de "balık suda yanar" diyor film. :))

    YanıtlaSil
  5. İzlemeden bilinmez ma pek olumlu değerlendirme de bulamadım internette . Bu bir kıstas olabilir mi, bilmem ? Çoğunluk hep haklı mıdır ? Bence hayır . Madem "Seyirciyi salak yerine koymalarından haz etmiyor olabilirim" diyorsun , bu filmden sonra sana Tabutta Rövaşata'yı tavsiye ederim . İzledim ve güzel .Onu izlediysen veya izledikten sonra bir film daha önerceğim :D Tabi,bunlar bana has beğenme ile önerilen ve önerilecek olan filmler. İş bölümü yapalım , sen de bunu izle ve bize öner , sana güveniyoruz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğim türk filmleri var elbette. ama samimiyet önemli, seyirci anlamaz diye çekilen ya da başka filmlerden arakladıklarının kötü taklidini filmine alanları, efendim, çektiği film türünde çekilmiş hiç bir filmi izlemeden bu filmi çektiğini söyleyerek övünenlerin filmlerine bir daha şans tanımak istemiyorum. Tabutta rövaşata sevdiğim filmlerden, Ali Özgewntürk'ün bir kaç filmi izleyip beğenmiştim. Bu aklımda yer etmiş ama isim böyle olunca elim gitmiyor. Belki yine de izlerim ama bakalım belli olmaz. Bir de içinde Cem Yılmaz olan seyirliklere katlanamıyorum. Ona da bir istisna yapacağım ama Ferzan Ö. hatırına :)

      Sil

Yorumlar