14 Nisan 2012 Cumartesi

Huzursuz Olurmuş Su

Bildiğim çok şey var da suyu bilmiyormuşum meğer.

Geçen akşam bir söyleşiye katıldım. Anlatıcı söze sudan girdi.

Bulunduğu ortamdaki, dışa vurulan duyguların suyu etkilediğini anlattı. Su kristalleri kötü sözlerden, kavga edenlerden, şiddetin her türlüsünden, kıskançlıktan, nefretten, asabiyetten etkilenirmiş. Bozulurmuş kristallerin sükuneti ve birbirlerinden kaçarlarmış, itişirlemiş. Huzursuz olurmuş su. 

Müziğe de tepkisi farklıymış su kristallerinin, heavy metal, hip-hop, caz, pop, klasik, klasik türk musikisi, her türe, her melodiye farklı tepki verirmiş su. Göremezmişiz bakmazsak. 

Ebru sanatçıları mesela...

Onlar suya nakış işlerken, küfür girmezmiş atölyeye, kötü söz edilmezmiş. Şöyle yan masadaki ebru sanatçısının deseni benimkinden güzel oldu diye içinden yükselen kıskançlığı bir serbest bıraksan su dalgalanırmış belli belirsiz, odadaki tüm desenler kıpırdanırmış, huzursuzca. Bozulurmuş şekiller. Desenlerin arasındaki boşlukları görürmüşsün, sudaki öd bile mani olamazmış bu dengesiz atmosfere.   

Dörtte üçü sudan ibaret bir bedeni taşıyoruz hepimiz. Tevekkeli değil mi huzursuzun biri bozar tümden dengemizi. Kıskancın şuursuzluğu, bozar havanın süt limanlığını. Kötü düşünürsek her şey kötüye gider, kötü konuşursak kötülükler de bizi bulur. 

Huzursuz olurmuş su. 

Hepsi suyun yüzündenmiş, hepsi suyun üzüntüsündenmiş. 



Meraklısına Linkler:


9 yorum:

  1. Muhteşem bişey ya..su sesinin rahatlatıcı etkisi, birçok ruhsal rahatsızlığın tedavisinde kullanılırmış çok eski yıllarda.

    YanıtlaSil
  2. Link verdiğin Japon beyin çok çalışması var bu konuda(kendisi bu konudaki ilk araştırmacı değilse de fotoğraf çekimleri vb. ile çok ayrı bir çalışma yapmıştı...),videolarını filan izlemiştik ilk dönem ebru kursunda:)

    Bir de dolunayın/ayın etkisi vardır ya insan üzerinde,hani şu kurtadamlık meselesi oradan çıkmıştır sanırsam:)
    Bu konular hep ilgimi çekmiştir benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk kez duydum, vdeoların bir bölümünü de bu sayede izledim. Çok ilginç gerçekten. Dolunay da ilginçtir sahiden. Kimi insanları uykusu hafif oluyor o dönemde mesela :)

      Sil
    2. Bazıları da melankolikleşir mesela:)

      Sil
  3. Su hakkında duymuştum bunları ama insan bedeniyle olan kısmı aklıma gelmemişti çok güzel sentezlemişsin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bundandır belki Akdeniz ülkelerinin çoğunda bir çeşme kültürü olması. Biz Osmanlıdan sonra kaybetmişiz çeşmeleri, ama çoğu Akdeniz ülkesi hala çeşmelerini koruyor ve yaşıyor.

    YanıtlaSil
  5. farkındalık yaratan güzel bir yazı olmuş, teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Bana da çok ilginç geldi. Hani "kavun değil ki koklayasın" derler ya, bunları götüreceksin bir ebru atölyesine, iki deneme yap kardeş diyeceksin, ve sonucu göreceksin.
    İşe yarar mı dersin?

    YanıtlaSil

Yorumlar