16 Nisan 2012 Pazartesi

Dumas Klübü ya da Richeliu'nun Gölgesi

... Savcı bir kez daha baktı cesede. Parmak izi alan polis memuru, elinde kitap, yerden kalkıyordu. 
"Şu açık duran sayfa da ilginç"
Uzun boylu polis omuzlarını silkti. 
"Ben pek fazla kitap okumam" dedi. "Ama Porthos şu şeylerden biri değil miydi?... Athos, Porthos, Aramis ve d'Artagnan." Parmakları ile isimlerini sayıyordu, bitirince durakladı, biraz düşünceli: "Tuhaf, hep merak etmişimdir, niye üç silahşörler denir!  Aslında onlar dört kişi." dedi polis memuru....

....ELindeki bilgilere göre Dumas yazarlık hayatının farklı dönemlerinde tam elli dört yardımcıyla çalışmıştı. Yardımcılarının bir çoğu ile ilişkileri kavgayla son bulmuştu. Ama Corso'yu tek bir isim ilgilendiriyordu:

Maqut, Aguste Jules, 1813-1886. Alexandre Dumas'ya birçok tiaytro yapıtlarında ve 19 romanında yardımcı olmuştur. Bu eserlerin en çok tanınanları Monte Kristo Kontu, Kırmızı Evdeki Şövalye, Sİyah Lale Kraliçesi'nin Gerdanlığı ve özellikle Üç Silahşörler dizisidir. Maquet, Dumas'nın yanında çalışarak ün ve bol para kazanmıştır. Dumas'nın sefalet içinde ölmesine karşın, Maquet Saint Mesme'deki şatosunda zengin olarak dünyaya veda etmiştir. Dumas'nın kendi başına yazdığı hiçbir kitap uzun ömürlü olamamıştır.

Kendi tuttuğu notlara geçti. Dumas'nın Anıları'ndan alıntılara rastladı:
"Kolay okunan yazını biz icad ettik, Hugo, Balzac, Soulié, de Mouset ve ben. Ve böylece, bu tür yapıtların yazarları olarak iyi kötü nam kazandık."
"Gerçeklerin karşısında benim hayal gücümle yarattıklarım, bir kimsenin harabeleri dolaşırken, yıkıntılar arasında artık olmayan koridorlarda kapılardan başını eğerek, ilerleyerek, binanın yaşam dolu günlerini gözünde canlandırması, neşeli şarkı ve kahkahalar ya da acı hıçkırıkları duyması gibi bir şey."



Dumas Klübü - Arturo Pérez Reverte
İletişim Yayınevi -1998
Çeviren: Peral Bayaz Charum

Meraklısın Linkler:

2 yorum:

  1. Dumas'nın yardımcılarına her bir bölümü sipariş edip en son kendisinin birleştirdiğini okumuştum ben de fi tarihinde, bir yerlerde. İlginç değil mi? Onca güzel kitap aslında bütünüyle ona ait değilmiş.
    Bir de sefalet içinde mi ölmüş...hım,kader:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bı kitabı çok seviyorum Dumas ile ilgili bir sürü detayı maceranın orta yerine yerleştirmeyi başardığı için bir de Flaubert'in Papağanı isimli kitabı çok beğenmiştim Gustave Flaubert'e ilişkin o kadar çok detayla örülüydü ki :)

      Sil

Yorumlar