9 Nisan 2012 Pazartesi

Samimiyetin Sahtesi

Samimiyet taklidi mümkün zannedilen bir erdemdir. Ancak taklitlerinin hepsi başarısız olmuştur. 

Samimiyetin içinde nelerin olduğuna baktığınızda taklitlerindeki başarısızlığın nedeni anlaşılır:

Doğruluk

Dürüstlük

Candanlık

İçtenlik

Bunların hepsi gerçek samimiyetin içindedir. Taklit sahtedir. Bu yüzden işin içine sahtelik girdiği anda samimiyetin içinden doğruluk, içtenlik, dürüstlük ve candanlık dışarı çıkar. Geriye yapay bir gülümseme, bir alay gürültü kalır.

Samimi olmadığı halde, samimi gibi görünmeye çalışan insanlar yavşaktırlar. Hemen kendilerini belli ederler. Genelde yüksek sesle konuşarak gelir size bir şeyler anlatırlar. Bu dışa dönüklükle bir halt olduklarını zannederler. Boş tenekeden de samimiyetsizin çıkartacağı gürültü çıkar zaten. Oysa ilk görüşte samimiyet ancak ya aşırı dışa dönük insanda olur, ya da yapmacıklı insanda olur. Aşırı dışadönüklük de nasıldır bilirsiniz. Aşırı dikkat dağınıklığı yorar insanı. Olur a, sahte samimiyetin bir tanesi  aniden yanınızda bittiyse, bilin ki sizin sırtınızdan bir şey kazanmaya çalışıyordur. Ya sizden bir işiteceği sonra da başkasına satacağı vardır. Sizden yüzüsüzce br şey ister, onun nezdinizde salaksınızdır, vereceğinizi zanneder. Vermezsiniz bozulur. Bu devirde kim kime ne veryor değil mi? Ya yüz vermeden yürüyün gidin, ya da aynı sahte samimiyeti gösterin usulca fıyın oradan..Samimiyetsiz insanlarla dans uzun vadede başınızı ağrıtır. Değmez baş ağrısına, boş verin gitsin. 

Sahte samimi; sen birisi ile konuşurken yanına gelir, aniden dangalaklık eder, saçmalar. Çünkü özünde her şeyi kendine hak görür, hırslıdır çoğu. Bunlar ön plana çıkmayı pek sever. Çıkarlar da sivrilirler ama ne ile? Kofturlar. Samimiyetsizlikleri ile sivirilirler. Bir iki kazık atarlar bazen. Bak enayiye aldım parasını diye caka satarlar. Övünürler üç beş kişiye. İşte samimiyetsiz adamın en büyük kazancı da budur. Atacağı kazıktan cebine atacağı üç beş kuruş. 

Köpeğe kemik attığında üzerinden sıyırdığı eti kendine kar sayar ya, samimiyetsiz ahmaklar da köpeğin kemiğime kavuşması gibi senden kopardığına sevinir. Sonra da kimse bana neden saygı göstermiyor diye için için üzülür.

Sevgili yalandan samimi, kemik sıyırana kimse saygı duymaz be güzelim. Yol yakınken samimi ol. Kendin ol. Hiç zatarı olmaz.  

Diyeceğim o ki, mutlu olmak isteyen sahte samimilerden uzak dursun. 

Tablo: Sincerity - Daniel Zenger

16 yorum:

  1. Hımm kızdırmışlar anlaşılan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kızmak değil de farkettikten sonra bir zararı olamaz. Samimiyeti bile kimselere bırakmayan iddiacı ve hırslı bir şey bu ara her yerde karşım açıkıyor, bıkkınlık geldi de vesile oldu yazdım. Varsan sorsan dünyanın en samimi insanıdır kendince :) Hafif kızmışım ama yazdığıma göre :)

      Sil
  2. Tanıyorum böyle üç beş tane samimiyetsiz insanları.Dışardan feci samimi görünüyorlar lakin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntü samimi, iç durumç al takke ver külah. İçten pazarlıklı tipler :)

      Sil
  3. valla anca bu kadar iyi bir yazı olabilirdi..Kelimesi kelimesine doğru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef var böyle yalakalar napıcaksın :)

      Sil
  4. Bir de böyle, samimi olucam diye alakası olmayan konularda ahkam keserler, "onu da biliyorum, bunu da biliyorum"a girerler veya akıl vermeye kalkarlar.. aman aman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, elbette... Biraz nezaketen yüz verene akıl verirler hem de hiç bilmedikleri hem de karşısındakinin en iyi bildiği konuda. Yavşaklıklarının nasıl görülmediğini sandıklarına hayret ediyorum ben de. nasıl bu denli kör olabiliyorlar?

      Sil
  5. Samimi ile samimiyetsiz olanı ayırabilmenin imkansızlaştığı bir sosyal hayatın paydaşlarıyız, maalesef ! Aslında,suçlu hep insanlar ama internetin payını verelim bir zahmet. sosyal medya iyi derken getirdiklerini de görmezden geliyoruz. Bilgiye hızlı erişim ve paylaşım aslında tüketim mantığını destekliyor bir yerde,tabi bunu beliyleyen bireyin niyeti . Tek satırlık cümlelerin,filozofluğun insanlarıyız. Alıntı,çalıntı,intihal .... Eee ne de olsa,vaktiyle korsan cd lerle film almış,korsan kaset satın almış bir millet olarak bundan dert yanmak zamanın tokatıdır . Vehasıl,bu mevzu uzun mevzu der , samimiyet tarayıcısı aklınıza ve yürğeinize kuvvet dilerim. Bir de, "tepkisizlik kitle imha silahıdır" ya , evrim geçirmeden samimiyetsizlere haddiniz bildirirsek normalleşir . Yoksa, samimiyetin anormalleştiği bir çağa doğru gideceğiz, hem iyimser hem karamsar tablodur bu.

    Ne yazdım arkadaş dedim kendi kendime ; malum uzun yazıları okuyamaz oluyor insanlar ...

    Saygıyla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum uzun olmuş ama benim yazıda dağılmıştım benim yazıyı tamamlamış toparlamış. :) El atmadığım konuları daanlatmışsın.
      Çok sağol.

      Sil
  6. Vladimir bugün yazıyı 'Kendini yarış atı sanan eşekler var' diye bitirmiştim ki amannn onu da anlamazlar nasılsa dedim vazgeçtim. Bu anlattıklarınsa özeti olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ben de nedense efkarlandım bugün karaladım bunu böyle. Şurama gelmiş demek ki gördüğüm eşeklerden.

      Az bi dur, durul, hırslarından arın, kendin ol, yarışmıyoruz değil mi? Yok, illaki sahte şirinliklerle sarıp sarmalıyacaklar. :(

      Sil
  7. Böyle insanlardan korkulur :/
    Aslında bazen ayırt etmek güç de olsa bazen kendilerini çok belli ediyorlar sahte gülümsemeleriyle.
    Yazınızın her cümlesine katılıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan sahtekarsa sahte davranır o yüzden uzak durmak, yüz vermemek en iyi çözüm.

      Teşekkürler.

      Sil
  8. insan buna ancak tecrübeyle vakıf oluyor ne yazık ki.
    Gönül ister ki senin tüm samimiyetinle kalbini açtığın insanın da aynı duyguları taşıması ama o hırs hasetlik duygusu varya evlat olsa sevilmez.
    yani defalarca aynı yanılgıya düştüğümden yazdıklarında kesinlikle haklısın.
    ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz desek bu durumda anlam kazanabilir sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hırslı oluyorlar bunlar. Hırs kendini yetiştirip de aşmak için olursa yararlı ama bunların hırsı kendinde olmayana dair. O yüzden yanında biterler, bir şey koparma maksadı ile.

      Evet kesinlikle katılıyorum sözlerine: lafına değil icraatına bakmalı bunların neyse o çıkıyor sonradan ortaya zaten :)

      Sil

Yorumlar