7 Mart 2012 Çarşamba

Yeni Bir Gün Başlıyor

Türk pop müziği senelr önce böyle yoz değildi. Çok ilginç denemeler de nadir de olsa gün yüzü görüyordu. Olcayto Ahmet Tuğsuz Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerine gönderdiği besteler, söz konusu yarışmada ülkmezi temsil eden bestteleri ve yarışmaya vokalist olarak katılmışlığı ile dikkatleri çeken bir müzisyendi 

1981 yılında İstanbul Gelişm Orkestra'sının çekirdek kadrosunu alarak, konuk vokallerle desteklenmiş bir Türkçe soul albümü yaptı. Yeni Bir Gün Başlıyo İsimli bu albümde sıkı parçalar vardı. Albümdeki şarkıların sözleri Türk pop müziğinde o güne kadar sıklıkla rastlanan aşk, aşk acısı, aşk sonrası edilen ayrılık beddualarından beslenmiyordu. SÖz ve müziği O. Ahmet Tuğsuz'a ait bu albümün krem renkli kapağının alt orta kenarından doğan bir güneşi temsil eden yaldızlı desen'in içinde albümün ismi yer alıyor. Güneşin üzerinde ise şu ifadeler dikkat çekiyordu. 

Kocası: Ahmet Tuğsuz
Karısı: Zeynep Tuğsuz
Eski Sevgili: Füsun Önal
Köşebaşındaki Satıcı. İbo
Patron: İbrahim Sesigüzel
Memurlar: Fuat, Özkan, Jeyan, Nükhet, Füsun, Arpi

Albüüm iç kapağında diğer müzisyenlerin isimleri yer alıyordu: Garo Mafyan, Doruk Onatkut, Uğur Başar, Cengiz Teoman, Cezmi Başeğmez, Cengiz Teoman. Düzenlemeler Garo Mafyan ve Onno Tunç'a aitti.

Albüm bir 33 lük bir de 45 lik plaktan ibaretti. 
Albümdeki şarkılar şöyleydi.
Sabah
Seb ve Ben
Kçiebaşı
Yeni Bir Gün Başlıyor
Çocuklar
Aşk Trafiği
Şu Bizim Patron
Telefon
Akşam
Ve Dünya Dursun



45 likte ise sanatçının o yıl ki Eurovizyon Şarkı yarışması Türkiye elemelrinde çok sevilmiş olan İbo'nun seslnedirdği Nerede O Eski Tangolar ve Fuat, Özkan, Jeyan ve Hüket'in seslendirdiği Olkeyto isimli şarkılar yer alıyordu.

Müziik kalitesi hayli yükse güçlü besteler ve bomba gibi bir ekiple hazırlanmış bu albüm çıktığı sene kısıtlı sayıda basıldı ve kısa sürede kapışıldı. Albümde yer alan Füsun Önal'ın seslendirdiği Telefon ve İbo'nun seslendirdiği Nerede O Eski Tangolar şarkıları dışında bir daha albümün adını sanını pek işiten olmadı. 

MFÖ o sene henüz ilk albümünü çıkarmamıştı, Fuat ile Özkan bazı sanatçıları albümlerin Jeyan ve Nükhet ile bir araya geliyor, sahne çalışmalarında Mazhar Alanson da onlarla birlikte Ajda Pekkan, Sezen Aksu gibi sanatçılara eşlik ediyorlardı. 

Bu çalışma en sevdiğim Türkçe albümlerin arasında yer alır, zaman zaman dinlerim, 80'li yılları şöyle bir anımsarım.

Aşağıdaki podcastte albümdeki şarkılardan bazı alıntıların olduğu sekiz dakikayı bulan kısacık bir bölümü yer alıyor. Umarım dinler ve sizler de beğenirsiniz. 




3 yorum:

  1. Nostalji ha:))

    Dinledim baştan sona: "Nerede o eski günler...tangolar..." Benim de eski günlerin eski mekanları hakkında yazasım var bu aralar...

    Yalnız Türkçe'yi yakıştıramıyorum bu tarz müziğe...Ne bileyim,öyle işte.

    İbo'yu balonlu adam olarak hatırlıyorum ben ya:)

    YanıtlaSil
  2. paylaştığın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Bulunması zor ve değerli bir albüm, 80 başlarının tipik İGO destekli post-disco /light funk/alaturka albümlerinden.
    Ancak Narda hanımın yukarıda belirttiği gibi bu funky ritmlere o çiçekli böcekli sözler çok kel alaka olmuş. Albümdeki favorim, İGO'nın devleştiği "Telefon"'da dahi sözler bazı bölümlerde uyumsuz ve kafiyeyi bozan gereksiz uzatmalar söz konusu ("canın sıkılacak, canın sıkılacak" misal). Yani kısacası kafiye ve uyum iyiyse sözler mükemmel gidiyor ancak çok heceli kelimeler liriklere katılınca bu tür şarkıların Türkçe söylenmesi biraz absürd kaçabiliyor.
    Ayrıca bu dönemden ne zaman bir şarkı dinlesem Türkiye'nin içinde bulunduğu darbe karanlığı, işkenceler, sokağa çıkma yasakları, öldürülen diplomatlar, banker krizi, eurovision sonunculukları ve şerefli mağlubiyetler gibi soluk ve gri anılar aklıma gelir. O çiçekli böcekli sözleri dinleyince bile insanın aklına 'bırak allasen, siz kayıt stüdyosundayken dışarısı kimbilir ne halde?" gibi sorular gelebiliyor. Ama bir yanda da her şeyin kısıtlı, teknolojinin neredeyse hiç olmadığı, tüketim çılgınlığı ve dejenere yaşam biçimine daha geçilmemiş ve insan ilişkilerinin daha sıcak olduğu ve en önemlisi müziğin müzik olduğu yıllar...

    YanıtlaSil

Yorumlar