6 Şubat 2012 Pazartesi

Anonymous

Geçtiğimiz yaz aylarında Roland Emmerich'in bir sonraki projesinin William Shakespeare'in aslında kim olduığuna dair bir komplo teorisini ele alan "Anonymous" isimli film olduğunu öğrendiğimde sonucun neye benzeyeceğini de, tarihin nasıl pervasızca çarpıtılacağını da çok merak ettim. Zira Roland Emmerich'in kariyerine hatırlamaya kalktığnızda geçmişin de geleceğin de senaryo ne istiyorsa o biçimde ele alındığını görmek mümkün. Firavunların, dinozorların, uzaylıların, kutuplarda yaşayanların aynı filmde buluşması sadece onun filmlerinden mümkün oluyor. Ayrıca 2012 isimli filmi ile de benim şimdiye kadar izlediğim en saçma ve en sıkıcı filmine imza atmış durumda kendisi. Ancak şu da var ki çoğu film izleyicisinin burun kıvırdığı "The Patriot" filmini ele alışını beğenmiştim. Olur ya 1600'lü yılları eğer uzaylıların gözünden anlatmayacaksa ortaya fena bir film çıkmayabilirdi. 



Film daha afişinde William Shakespeare'in eserlerinin hiç birisinin onun tarafından yazılmamış olduğunu en başından söyleyerek yola koyuluyor. Hal böyle olunca bu teoriyi bırada tekrar etmek bu filmi izleyecek olanların film izleme keyfini kaçırmayacaktır. Filmin öyküsünün ortaya çıkarmak istediği sır da bu değil zaten, film ilerledikçe ortaya çıkans sırlar oldukça ilgin. ve merak uyandırıcı. 


Film günümüzde, bir tiyatro sahnesinde başlıyor, geçmişe döneceğinin sinyallerini ustaca veriyor ve tam da acaba sorusunu aklınızdan geçirmeye başladığınız anda ve tam da umduğunuz gibi yüzlerce yıl geriye gidiyor. Geriye dünüşün başladığı anda çok güzel işlenmiş, sağlam bir filmle karşı karşıya olduğunuzu ve filmin başrolünde "jurgu"nun olduğunu anlıyorsunuz. Film birbiri içine geçmiş zaman dilimlerinde oluşuyor. Kraliçe Elizabeth dönemindeyiz, gençliğini Joely Richardson, yaşlılığını aktristin annesi Vanessa Redgrave canlanddırıyor.  Ana karakterlerden birtanesinin yaşlılığı ve gençliğinin doğal yollardan birbirine benziyor olması hoş bir avantaja dönüşmüş.   




Film iktidar savaşları üzerine, kalbi kırık bir aşık, tiyatro oyunlarına tutkun kalabalıklar, halkın tiyatro tutkusunu kendi emelleri lehine bir silaha dönüştürmeye azmetmiş iktidar tutkunlarının, isyancıların tarihle uzaktan ilgili ancak yakından hiç bir alakası bulunmayan öykülerini pür dikkat izliyorsunuz. kendi içinde, anlattığı öyküde tutarsızlık bulundurmayan, gerçeklerden beslenerek kendi uydurma öyküsünü başarılı biçimde üretmiş bir film Anonymous.  



Devre dair her bir detayın özenli biçimde gözler önüne serilmiş olması,  muhteşem oyunculuklar, zaman kaymalarını sıkmayan ve yormayan biçimde filme yerleştirmiş kurgusu, kalabalıkların tek vücüut biçiçminde hareket ettiği sahneleri, özellikle Shakespeare oyunlarından sahnelerin birbirinin ğeşi sıra akıyor olması ile tiyatro severleri de sinema izleyicisini de hayli memnun edecek bir film var karşımızda. Tarihi çorba etmiş bir dönem filmi diyebiliriz, ama filmin kendi içindeki bütünlüğü zedelenmiyor. Filmin tarihi gerçeklere ihanet ettiğni söyleyenlerin "Shakespeare in Love" filmininin de tarihi gerçekleri hallaç pamuğu gibi atmış olmasına rağmen  hem izleyici beğenisini kazandığını hem de  gösterildiği sene bir çok film festivalinde ödüllere boğulduğunu hatta Oscar Ödüllerinden de öenmli yedi tanesini aldığını anımsatmak isterim. Kaçırılmaması gereken güzel bir film. 

Ola ki o döneme dair tarihi gerçekleri ve filmde kilit öneme sahip olan tiyatro eserlerinin ne olduğunu merak ederseniz aşağıdaki "meraklısına filmler" listesindeki filmleri de izlemenizi öneririm. 


Anonymous - 2011
Yönetmen: Roland Emmerich
Senaryo Yazarı: John Orloff
Müzik: Harold Kloser & Thomas Wander
Kurgu: Peter R. Adam

Oyuncular:
Queen Elizabeth I: Vanessa Redgrave, Joley Richardson
Earl of Oxford: Rhys Ifans, Jamie Campbell Bowers
William Shakespeare: Rafe Spall
William Cecil: Dacid Thewlis

Meraklısına Filmler:
Elizabeth, Shekkar Kapur, 1998
Elizabeth: The Golden Age Shekkar Kapur, 2007
Shakespeare in Love, John Madden, 1998
Richard III, Richard Locraine, 1995
The Tragedy of Macbeth, Roman Polanski, 1971
Hamlet, Franco Zeffirelli, 1990

8 yorum:

  1. Ben bu filmi duymuştum ya da bizim seyredecekler listemizde var, görüp duruyordum filan herhalde. Özellikle kraliçe Elizabeth dönemini çok severim. Herhalde o dönemle aramızda benim henüz keşfedemediğim bir bağlantı var. En kısa zamanda seyredeceğim.

    YanıtlaSil
  2. inmeye başladı bile... geciktirmemek lazım

    YanıtlaSil
  3. ızlıycem bende
    bılgıler ıcın tsk ederım

    YanıtlaSil
  4. Selgingb;

    Reenkarnasyon ilginç bir konu, hemen hemen hepimizin bazı dönemlere ndedni açıklanamayan tuhaf bir ilgisinin olduğu kesin.

    YanıtlaSil
  5. Vladimir ne olduysa oldu, bu film İzmirde vizyona girmedi. Fragmanları ilginç gelmişti bekliyordum gelmedi bir türlü. İyi hatırlattın.

    YanıtlaSil

Yorumlar