22 Şubat 2012 Çarşamba

2666 Nedir?

2666 bir sayı. Tarifi çok güç bir sayı.

Bana kalırsa baştaki iki rakamı ikibinli yılları sembolize ediyor, 666 sayısı ise saf ve nedensiz kötülüğe işaret ediyor. Yani 2666, kötülüğün 2000'lli yıllarda insanların arasından ya da onları önüne katarak ilerleyişini anlatıyor. Bu sayı kötülüğün son yolculuğunun izlerini sürmeye kendilerini adamış insanların, izlerin vardığı son durakta kayboluşlarını ve kötülüğün doğasında yer alan nedensizliği, ilişkisizliği onun sırrına varmak isteyen herkesin, her şeyin birbirlerine ufak temaslarla ilişkilendirildiği uzun bir öykü aslında.

Şilili yazar Roberto Bolaño'nun son romanıdır 2666, hal böyle olunca da bu sayının açıklaması bana kalmıyor elbette. Böyle olunca da bu sayının anlamının açıklanması çok gerekli değil, hoş yine de yazar rakamın anlamını açıklamasa da başka bir kiyabında izlerini vermiştir zaten. Bir kadının ağzından Latin Amerikanın hüzünlü ve vahşi tarihini anlattığı "Amulet" isimli romanının kahramanı ve "Vahşi Şeyler'den şöyle bir geçiveren Meksika Şiiri'nin Anası sayılan Auxilio Lacouture,2666'yı bir konuşmasında kullanır. Lacouture 1968 yılında ordunun üniversiteyi işgali sırasında yaşanan Tlatelolco katlimaından kurtulabilen tek kişidir. 12 gün kadınlar tuvaletinde kendi kendine şiirler okuyup, saklanarak bunu başarmıştır.

Amulet isimli romanda, Mexiko City'deki Guerrero Caddesi'nde yine Vahşi Şeyler'deki karakterlerden Arturo Belano ve Ernesto San Epifanio'nun peşinden giderken şunları anlatır;"...Guerrero Caddesi'nden aşağıya doğru ilerledik, adımları az evvelki kadar hızlı değildi ve ben de onların peşinden gitmeye deminki kadar istekli değildim. Guerrero gecenin o saatinde sokaktan çok bir mezarlığa benzer; 1974'teki, 1968'deki ya da 1975'teki bir mezarlığa değil ama, 2666 yılındaki bir mezarlığa, ölmüş ya da daha doğmamış birinin gözkapaklarının altındaki, birşeyi unutmak isterken herşeyi unutuvermiş bir gözün, hislerden arınmış sıvılarına ev sahipliği yağan bir mezarlığa benzer"  

2666'yı okumayı Vahşi Dedektifler'i okuduğumdan beri istiyordum. Robinson Crusoe'daki İngilizce nüshasını defalarca elime alıp ağzımın suyu akarak incelemiştim, ama Türkçeye çevrilmekte olduğunu bildiğimden yayınlanmasını beklemekteydim. Kitap yayınlanınca türkçesini inceleyecek ve İspanyolca'dan tapılmış düzgün bir çeviri olduğuna ikna olursam satın alacak, kötü bir çeviri ise İngilizcesini okuyacaktım. Niyetim buydu. 

Kitap geçtiğimiz hafta yayınlandı. 


Meraklısına Linkler;



8 yorum:

  1. İlginç görünüyor, sanırım üç cilt?

    YanıtlaSil
  2. Eren;

    Çok ilginöç bir kitap, fotoğraf yabancı baskısına ait bizde tek cilt çıktı, 992 sayfa ama beş ayrı bağımsız roman gibi okunabilir aslında. Ben hızla okumaya giriştim,bitirmeye çalışıyorum, yarına bitirebilirsem daha detaylı yazacağım. Son yıllarda en heyecanla okuduğum ve en keyifli okuma deneyimlerinden birini yaşamakta olduğum bir kitap.

    YanıtlaSil
  3. Her zamanki gibi cok merak ettim. Bu gidişle ancak yaza okurum ama :(

    YanıtlaSil
  4. Çınar;

    Kötü kağtırdım ve inat edip az evvel bititdim. Çok sevdiğim kitaplardan oldu. Yarın kitapla ilgili daha detaylı bir yazı yazacağım

    YanıtlaSil
  5. cuma akşamı bahsetmişti kardeşim. duymamıştım daha önce. senin çok ilgini çeker abla yüzyılın romanı diyorlar demişti. 992 sayfayı duyunca biraz ürkmüştüm.
    şimdi madem sen hızlıca bitiriyorsun. merakla eleştrilerini bekleyeceğim Vlad.

    YanıtlaSil
  6. O detaylı bilgiyi bekliyoruz o hâlde. Merak ettirdin beni de.

    YanıtlaSil
  7. 7. Oda;

    Bolano'nun her hangi bir kitabı senin hoşuna gidebilir. Çok şyş bir hikaye anlatıcısı, binlerce detayla bezeli sayfalarında yüzlerce roman kahramanı adeta okuyucunun gözlerinin önünden geçiyorlar.

    2666 nın yarım kalmış bir kitap hissini taşıyacağını düşünmüştüm çünkü yazardan geriye kalan notlar ile son halini bulduğunu biliyordum. Kitabı nihayet bitirdim ve bir çırpıda bir şeyler karaladım. İleride bir kaç kez daha okuyacağım, ya da zaman zaman geriye dönüp bazı bölümlerini okuyacağım kitaplardan oldu.

    YanıtlaSil
  8. Parpali;

    Bitirdim ve yazdım. Şimdi kitap bitti diye üzülüyorum ama. :(

    YanıtlaSil

Yorumlar