16 Ocak 2012 Pazartesi

Denyo

Bir öğlen tatilinde sokakta iki çocuk yanyana, hararaetli hararetli konuşarak yürüyordu. Şakalşıp, gülüşüyorlardı. Çocuklardan bir tanesi diğerine "ulan denyo" dedi, Sonra gülüştüler. İlk kez duduğum bi rkelimeydi, anlamını bilmiyordum. İnternetten araştırdım hi. bir yerde anlamını bulamadım. Türk dil kurumu'nun gov.tr ile biten adresinde bile karşılığı yazılı değildi. Aylar sonra tv ekranlarında bir hanım sanatçımız kurum kurum kurularak kendini övüyordu aniden: "Ben denyoyum" dedi. Bu kelimeyi ikinci duyuşumdu, Üşenmedim araştırdım. Keime dile yerleşiyordu demek ki; Google'da bir kaç karşılık bulabilmiştim. O zaman öğrendiğim anlamını, zengin ve bön insan demekmiş. Denyo kelimesinin anlamı buydu madem kabul ettim. O sanatçı hanım hep aklımda denyoluğundan dem vurması ile kaldı. Hem zengin, hem bön.

Sonra yıllar boyunca sağda solda duydum, ama kullanım şekline bakılırsa anlamını yanlış öğrenmişlerdi. Az öncesine kadar bir daha aramaya kalkışmadım bu kelimeyi. Tdk kelimenin karşılığını yazmış hem de bir kaç tane."Denyo"nun karşılığında şunlar yazılı;

Sıfati argo, Çince "denilo"dani

1 - Sıfat Argo; Dengesiz, Delibozuk
2 - Sersem, Budala
3 - İsim; Emanet, Rehin, Tutu, 

Bunlarmış demek denyonun karşılıkları. Vesile ile tutu diye uydurma bir kelime ile daha karşılaştım, o da ipotekmiş.. Dilimiz gelişiyor yani, gözümüzaydın. Artık rahat uyuyabiliriz. 


Görsel: 
"D, E, N, Y ve O" harflerini kullanarak;  

6 yorum:

  1. Geçen gün tam bu sözcüğü düşünüyordum. Densiz'den türeyebileceğini tahmin etmiştim. Sabahın beşine doğru birisi apartman kapısını çalıp benim uykumu bölmüştü de.

    YanıtlaSil
  2. zengin ve bön mü? ben de yanlış öğrenmişim demek ki :) bu yanlışlık da sonradan doğruluk olarak kalmış ve tdk ya mı girmiş :)

    YanıtlaSil
  3. ben de kullanırım bazen ama sersem sepelek anlamında...şimdi sen sepelek'in anlamını da araştırırsın :))

    YanıtlaSil
  4. ne yazdı yazamadı;

    OVV REZALET.. Çok sinirlendiriri beni :(

    YanıtlaSil
  5. Çınar;

    YOk yok zengin ve bön yanlışmış ben de Pötek Dinçöz'ün kurbanı oldum bu durumda :)

    YanıtlaSil
  6. Beenmaya;
    Sersem sepelek lafı çok hoş. Kullanmam şart oldu an itibariyle :D

    YanıtlaSil

Yorumlar