12 Ocak 2012 Perşembe

Bir Daha "Öptüm"

Neşe Karaböcek, Neşe Karaböcek olduğu yıllarda "Yağmur" isimli şarkısında mırıldar, miyavlar gibi bir mırıldama tutturarak şöyle şakır "Bir öptüm bir öptüm bir daha öptüm, kimseler görmedi öpüştüğümüzü yağmurdan başka". Çocukluğumun Yeşilçam filmlerinin bir çoğunun içinden bu şarkı geçmiştir ve ben çocuk aklımla, şarkıyı her duyduğumda; böyle yarı kedi sesli bir teyze beni yanağımdan öpse günlerce yanaklarımı tırmalarcasına silerdim diye kendi kendimi ürkütmüşlüğüm vardır. Uzun süredir öptümlü bir şarkı çıkmamıştı ta ki 2011'e kadar. Sezen Aksu'nun geçen yıl Mayıs ayında çıkan on şarkılık albümünde iki şarkıda öptüm kelimesi geçmekte, hatta şarkılardan bir tanesi "Sayım" da haddinden fazla geçmekte. Ancak her iki şarkıdaki öptüm sözcüğünün herhangi bir miyavlama ile alakası bulunmamakta. Daha vakur, olgun ve oturmuş bir seste vücut bulmuş öptümler bunlar. 

Albümdeki şarkıları sevdim, ama aranjmanlarına fazla ısınamadım. Hatta albümün en yakalayan şarkısı "Unuttun mu beni"nin pek bilindik bir filmin ana teması ile aşırı benzerliğine hayli sıkılıp şöyle de bir yazı döşendim. O yazıyı yazdıktan sonra ev ahalisinin izlediği bir dizinin müziği çalındı kulağıma: "Adını Feriha Koydum" isimli bu dizinin müziklerinden bir tanesinde ana enstrüman olarak sazın kullanıldığı slow bir parça var. Şarkı ile Öptüm'deki "Vay" şarkısının nakaratındaki benzerlik mükemmele yakın. Bir Sezen Aksu albümünde esinlenme boyutunun bu denli yükselme eğilimine girmesi beni sıktı. Albümü kaldırıp kenara koydum. 

Aradan aylar geçti, Aralık ayında raflarda "Öptüm - Remix" isimli bir albüm görünce dayanamadım satın aldım. İflah olmaz bir sezenaksuseverim işte, bazen hayal kırıklığı da verse, yeni bir şey yağtığında ediniorum mutlaka. Remix albümleri çoğunlukla başarılı olmuyor, çünkü albüm bütünlüğüne sahip olmuyorlar, aşırı bir cıstak tekrarı hatasını işliyorlar, şarkının enerjisini yanlış biçimde alevlendiriyorlar, haddinden fazla uzun parçalar ile baygınlık veriyorlar. Ancak bu yeni albümde bu hata yok. Bir şarkı hariç bayar uzunlukta şarkı yok. Yazın çıkan albümdeki on parçanın dokuzu remixlenmiş ve yedisinin iki farklı versiyonu var. Albümün en güzel tarafı aylar önce çıkan asıl albümde hiç dikkat edilmemiş, gözden kaçmış, ikinci kez dinlenilmeye layık görülmemiş bazı parçaların aranjmanlarının başarılı biçimde yeniden yapılandırılmış olması. Slow şarkılardaki enerji seviyesi cıstak formüllerine ilişilmeden yeni düzenlemeler ile yükseltilmiş. Karşımızda doğru düzgün bir albüm var, bana 1989 yılı ve 1998 yılı albümlerini anımsatıyor bu yeni düzenlemeleri ile. 

Albümde öne çıkan parçalar şöyle;

"Sayım" İlk albümde hiç ısınamadığım soğuk düzenlemesi sayesinde samimiyetini kaybedip fazla iddialı laflar eder hale gelmiş şarkının her iki versiyonu da başarılı, sözler yerini bulmuş, itici gelmiyor.

"Acıtmışım canını sevdikçe" İkinci düzenlemesi 6 dakikayı aşan süresine rağmen çok başarılı, ilk albümde hiç dikkatimi çekmemiş olmasına hayret ettim. Michael Cretu'nun yeni düzenlemelerini andırıyor, geri vokallerin finale doğru şarkıyı ele geçirmesi müthiş. 

- "Vay" İkinci versiyonu son derece keyifli, tempo hafif hızlanmış, şarkı hala slow ancak hint şarkılarındaki gırtlak namelerini andıran bir vokal ile yapılan açılış şarkıya çekici bir hava kazandırmış.

- "Ballı" Söz ve müziği Nazan Öncel'e ait bu şarkı ilk albümde sahibinin sesini andırır bir yorumla sunulmuştu, aranjman yenilenip geri vokaller öne çıkınca çok iyi olmuş, özellikle ikinci versiyonu remixe benzemeyen, dinamik bir çalışma olmuş.

- "Ah Felek Yordun Beni" İlk albümde hiç dikkatimi çekmeyen bir parça yeni düzenlemeleri ile dikkat çeker hale gelmiş, hatta versiyonlardan bir tanesinin sonlara doğru sanatçının unutulmaz hiti" Hadi bakalım kolay gelsin" şarkısının parodisi haline dönüşüp sonra noluyorz be diye silkelenircesine normal haline dönemsi hoş bir detay olmuş.

Uzun lafın kısası albüm bütünlüğüne sahip bir remix albümü, Emrah Karadıman, Melisa Uzunarslan, Okay Barış isimleri albümde dikkati çeken isimler. Öptüm ile Öptüm Remix ikisi bir karton kutun içinde birlikte satılıyorlar. Sezen Aksu severlere tavsiye debileceğim güzel bir albüm. 



Meraklısına Linkler;

8 yorum:

  1. Sezen Aksu ile ilgisi olmayacak yorumumun ama Neşe Karaböcek deyince muhtemelen bu şarkı da onundu ya da yanılıyorum "Islak ıslak öp beni no'lursun" diye bir nakaratı vardı. Ben onu hep "Dazlak dazlak öp beni no'lursun" diye anlar, ne alaka diye düşünür dururdum. İşte bunu da bugün aklıma getirmiş oldunuz, ne diyeyim? Sağolun diyeyim:)))

    YanıtlaSil
  2. Allahım, şu an Vladimirin blogunu isyerinden mi okuyabiliyorum hakkaten? gözlerimden bir damla yas akti akacak mutluluktan :)) ya seni yeniden okuyabilmek ne güzel :) Sezen Aksu son yıllarda yaptıklarıyla pek de dikkatimi çekmedi açıkçası. eski duygusunu yakalayamamış gibi geliyor genel olarak. ama senin yazınla her zamanki gibi hiç aklımda yokken almam gereken bir albümmüş gibi geldi :)
    bir de ne diyeceğim, öptümle ilgili şöyle bir şarkı var aklımda "öptüüüüm, öptüüüüüüüm, öptüüüüüüüm, yanaklarından(dudaklarından da olabilir bilmiyorum)". :)
    sevgiler!

    YanıtlaSil
  3. çok ılgınc bı soyleyıs tarzı var nese karabocegın:)

    YanıtlaSil
  4. Bence Sezen Aksu Onno Tunç sonrası kaybolmuştu. Kendini tekrar eden tuhaf şarkılar, gerisini getirmeyeyim. Uzun zamandır şarkılarını dinlemiyorum ama bunlara bir bakayım.

    Neşe Karaböcek, şarkıları söylerken m ve n harflarini uzatır. Bunu da "Bir öptüümmm, bir öptüümmm..." şeklinde söylerdi ki, içime fenalıklar gelirdi. Bir türlü sevemedim ben onu.

    YanıtlaSil
  5. Leylak Dalı;

    Ben eskiden çok severdim o kadını... Şarkı sözlerini yanlış anlama konusunda öyle saçma anlamalarım vardır ki, kesinlikle blog yazısı çıkar bundan :)

    YanıtlaSil
  6. Çınar;

    AAA işyerinden girebiliyorsun artık demek.. senden bi yazı bekliyorz nolurrrrr :)

    YanıtlaSil
  7. Öylü;

    mmmm diye cümle sonlarındaki kelimeleri bir titretir şöyle hanöereden okur yanık yabık :D

    YanıtlaSil
  8. ŞULE;

    1998 de bir toparladı kendini hafif ama gerisi pek gelmedi ne yazıkki

    YanıtlaSil

Yorumlar