10 Aralık 2011 Cumartesi

Sonuncu Çöp Adam

Resim çizmeyi öğrenmek üzere olan her insanın ilk çizdiği o. Yuvarlak bir kafa, uzun ipince bir vücut, ters dönmüş "V" harfi şeklinde iki bacak, uzun ince gövdenin her iki yanına açılarak uzayan iki çizgi ile kollar. Son olarak yuvarlak yüzün ortasına iki yuvarlak göz, gözlerin altına uzanan bir çizgi ile dudaklar. İşte Çöp Adam.

Hatırlar mısın kaç kez çöp adam resmi çizdin? Nereden hatırlayacaksın ki? Hem ne gereği var. Temel çizimi yaptıktan sonra kimisi tepeye çizgi saçlar, yüzün ortasına iki burun deliği, kimisi kulaklar, uzayıp giden kolalrın ucuna iki yuvarlak el, bacakların altına iki yuvarlak ayak ilave derek çöp adamı daha bir insanlaştırır. Resme giden yolda ilk durakta bekler çöp adam.

Hatırlar mısın son kez ne zaman çöp adam resmi çizdin?

- Bilmem ki.

Kimse bilmez zaten. Kimse bilmez çöp adamla çıktığı yolun nerede sona erdiğini, kendi çöp adamını yolun neresinde bir başına bıraktığını. Defter yaprakları arasında unutulur gider Çöp Adam. Gülen, koşan, ip atalayan, elinde çiçekler ile bakan halleriyle defter aralarına bırakılmış Çöp Adam. Kaldıysa o tabii defterler. Gülen, koşan, merakla bakan, çokça da gülen, bazen de yanında bir harf kümesi, her bir harfin altında çekili bir çizgi, bir araya gelip bir kelime oluşturmadıysalar eğer, işte o zaman en hüzünlüsü çöp adamların. Darağacında sallanan bir Çöp Adam. "Adam asmaca" oyununun en son kurbanı, darağında sallanan hüzünlü bir beden.

Benim son çizdiğim çöp adam bir darağacının ucunda sallanıyor olmalı. Herkesin son çöp adamı bir darağacının altında duruyor aslında. Koca koca insanlar çöp adam çizmediğimize göre, çöp adamı son çizdiğimiz yer bir oyunun ortası. Şanslı olan, asılmadan kurtulan çöp adamların ise uzuvları eksiktir; ya kol, ya bacak, belki de gövde, bunlarda noksanlıklar vardır. Noksanlı çöp adamların tepesinde ise mutlaka bitmiş bir kelime yazılı olur. Onlar kurtulan çöp adamlar.

Çöp adamı hatırlamaya ne dersiniz? Onunla yeni bir yola çıkmaya. Onu bir maceranın ortasına atmaya, ve onu bu macerasında yalnız bırakmamaya, onu kurtardıktan sonra, kendi dünyasında, memnun, mesut bir hayatın ortasına bırakmaya.

Haydi Çöp Adam'la yeniden yola çıkalım, bakalım onu ve bizi hangi maceralar bekliyor. Merak edenler buraya kütfen.



Kolaj: Çöp Adam'ın Endişeleri - D.M.

4 yorum:

  1. en son geçen hafta, doktora seminer sunumunu yapan arkadaşımı güldürmek için çizdim çöp adamı, sunumun ortasında :) bakmadı elimdeki kağıda güleceğini bildiğinden. Ama sunumu bittiğinde epeyce eğlendi tabi:)Yaşım? epey büyük ya, hala çöp adam çizecek kadar :)

    YanıtlaSil
  2. suvebeyaz;

    :) Ben de seminerlerde öyleyanımdakileri güldürürdüm, kötü bir huy ama en azından uykusu gelmiyor insanın. Çöp adamı unutmamış birisi, çok iyi :)

    YanıtlaSil
  3. en son geçen hafta oğlumun resim kağıdına çizdim. ilk çizilmesi gereken çöp adam ya sanki! :) çöp adam bilakis beceriksizliğin ismidir aslında resimde. bir çöp adam bile çizemiyorum deriz mesela. cin ali bir çöp adam serisi değil miydi bu arada? :)

    YanıtlaSil
  4. ben orta son da az daha resim dersinden bütünlemeye kalıyordum..zar zor geçtimm:)) çöp adamı çizmeyi bile beceremem sanırım...

    YanıtlaSil

Yorumlar