10 Aralık 2011 Cumartesi

Dikkat!!! Dikkat Testi

Orta okul yıllarımda "Bakmak ve Görmek" ve "Algıda Seçicilik" başlıklı iki yazı okuduğumu anımsıyorum. Aklımda ne cebirle cebelleşmelerim, ne Anadolu'nun ırmaklarının nerden dönüp kıvrıldıktan sonra nerelere döküldüğü, ne coğrafi bölgelerin bitki örtüsü yer etmedi bu iki başlık kadar. İnsanların aynı şeye bakıp farklı şeyler görüyor olduklarını hepimiz biliyoruzdur mutlaka.

Gelelim aşağıdaki fotoğrafa. Sizden ricam bu fotoğrafı tam bir dakika boyunca güzelce incelemeniz. Bir nevi dikkat testi ona göre aman dikkat lütfen! Gözlerinizi resimden ayırdıktan sonra itiraf edin kendinize bu fotoğraftaki en ilginç şey neydi ve resimden aklınızda ne kaldı.

Evet süreniz başladı. Resme dikkatle bakabiliriz.


Süre bitti. Artık fotoğrafa bakmıyorsunuzdur umarım. Yine de bakarken dikkat testimizin sonuçlarına göz atılmasın diye araya video klip attırıyorum.

Resim erkek blog okuyucularının gözlerine hitabetmiş olabilir. Bu yüzden kadın blog okuyucularının gözlerine hoş görünebilecek bir müzik videosu seçtim. Jay Khan bu aralar Almanya'da Nact isimli şarkısı ile revaçta, şarkı da klibi de hayli sükse yapıyor. Adamın ses performansı bizdeki popçular gibi, yani ses yok denecek kadar az. Böyle alınca klibin konusu adamın fiziğinden gaz alarak yolunda ilerliyor, ama ne ilerleme. İlerlemek video klibin anahtar kelimesi, şarkıcı klip boyunca ilerliyor ancak monoton bir ilerleyiş değil bu. İzleyici üzerinde bir gerilim yaratılmış "acaba bu ilerlemenin sonu nereye dek varır" düşüncesini insanların kafasına sokan bir çalışma çıkmış ortaya. Şarkının adı, Nackt (Çıplak) "Giysilerimiz olmazsa bütün insanlar aynı derecede çıplağız, zenginin de fakirin de damarlarında kan benzer biçiminde akıyor" gibi sözleri ile ilkokul kompozisyon ödevi düzeyi tutturulmuş illaki mantık aranacaksa. (Lütfen Google'da bakınız: Pop şarkılarının sözlerinde mantık aramak)





Evet klibimizi izledik ve şimdi pop şarkılarının sözlerinde ve video kliplerinde mana aramanın manasızlığını iyice biliyor olmalıyız. Adam madem soyunacaktı neden evinden giyinerek çıktı değil mi?

Gelelim dikkat testimize...

Yukarıdaki fotoğrafa bakanlardan;

- Genç erkekler bunun çok hoş bir popo fotoğrafı olduğunu düşüneceklerdir. Eğer birazcık dikkat sahibi bir genç adamsa bu poponun karşıdan karşıya geçmekte olduğunu farkedecektir. Ancak bakışları kartal kadar keskin ve dikkatli bir genç adam ise resimdeki kadının pantlonunun altına giymiş olduğu tangayı görecektir.

- Yaşı ne olursa olsun belli bir olgunluğu yakalamış erkekler resimde karşıdan karşıya geçmekte olan hoş popolu zarif bir hanımefendi göreceklerdir.

- Cinsellikle bozmuş erkekler fotoğrafa baktıklarında bir şey görmeyip kadının çıplak halini hayal edeceklerdir.

- Biraz daha olgun adamlar resime baktıklarında böyle muazzam bir güzelliği çeken fotoğrafçının varlığını saygı ile karışık bir kıskançlıkla hissedeceklerdir. Ah o resmi ben çekseydim şeklinde iç geçireceklerdir.

- Bu fotoğrafa bakan kadınların yarısı resimde alalade, sıradan bir kadın görecekler ancak evden dışarı böyle çıkmış olmasının uygunsuz olduğunu düşüneceklerdir.

- Resime bakan kadınların diğer yarısı ise bu bluzu nereden satın almış olabileceği fikrine kapılacaklar hatta içlerinden bazıları internet üzerinden, benzeri blıuzların fiyatlarını incelemeye başlayacaklardır.

- Resime bakan olgun kadınlar 50 yaşında bir kadının bu kıyafetle ne kadar zavallı görüneceğini düşüneceklerdir.

- Çocuklar, araştırma ruhuna sahip meraklılar, entellektüel tipler ve din adamları ise fotoğrafa baktıklarında, beyaz renkli taksiyi kullanan şoförün bir köpek olduğunu farkedeceklerdir.

İşte dikkat bu herkesin ki başka yöne kayabiliyor. Sakın köpeği görmediğiniz için telaşa ya da evhama kapılmayın. Benim köpeği görebilmem haftalarımı aldı.

15 yorum:

  1. Çok iyiydi gerçekten, köpeği görmek çok zordu ama... ben de bayanın bluzu güzelmiş diye düşündüm:)

    YanıtlaSil
  2. elbette ki ben de önce popoya kilitlendim. (kilitlenmemek ne mümkün!)

    ardından hanımefendinin üstüne giydiği korsemsi yapıdaki şeyi inceledim. ama tanganın varlığını hiç mi hiç farkedemedim.

    sonra karşıdan gelen teyze ne iştir diye bakıp; bir anda köpeği farkettim. :)

    eğlenceliydi çok. teşekkürler vladimir. :)

    YanıtlaSil
  3. Ben popuyu da tangayı da gördüm.. başka bir şey görmedim hatta üst tarafa da bakmadım.. eğer üstte ilgi çekici bir şey olsaydı bakardım da:) Yolda yürürken bakıyorum mesela.. ama bence sen, aslında klipten bahsediyorsuuuuuuuuuuun:) dikkatimi dağıtamadın Vladimir:) Ama klibi izleyemeyeceğim şimdi:)Yarın olacak o.. Bak artık nasıl istersem öyle konuşuyorum: POPO HOŞ AMA BİRAZ BÜYÜKÇE.. özgür bıraktım kendimi yazarken de.. sevgiler arkadaşım..

    YanıtlaSil
  4. taksiyi köpek mi kullanırmış efenim, çok saçma =) evet ben de göremeyenlerdenim, direk çirkinleşirim =))

    YanıtlaSil
  5. önce kadının poposu ne kadar iri ve yuvarlak diye dikkatim o yöne kaydı fakat bu süre yaklaşık 1-2 saniye idi. ardından taksiyi kullanan köpeği gördüm. Çünkü bu tip sorularda hep hile vardır düşüncesi ile etrafı süzmeye başlamıştım. :) Köpeği görmem, 3. saniye civarlarında gerçekleşti. Fakat yine de bu benim çok dikkatli biri olduğumu göstermez, meslek hastalığı gereği şüpheciliğimin bir sonucudur. :)

    YanıtlaSil
  6. İlk baktığımda haliyle hanımefendinin poposunu gördüm.Ancak hemen ardından taksideki köpeği farkettim.(Dikkat testi yazdığı için,zira dikkatliyimdir)
    Zaten görsel hafızam vardır benim ne hikmetse,tanıştığım kişinin adını unutabilirim ama yüzünü asla :/

    YanıtlaSil
  7. Eren;

    Aynı düşünmüşüz :) Ben pc deki büyütrç ile bakınca gördüm :)

    YanıtlaSil
  8. Ç:

    Aslında resim çok küçük çıktı buraya onu da kabul ederim :)

    YanıtlaSil
  9. Karōshi;

    Yazılarımda birden gfazla konu oluyor bunda da konu heöm resim hem de klip, eh klip biraz da alttakile okunmasın diye girdi ama, oldu bi kere. :)

    YanıtlaSil
  10. tulkas!?;

    Bence köpekleri çok şımartıyorlar, çok ayıp hiç olmamış :D

    YanıtlaSil
  11. Nouvelle;

    Durumdan şüphelenmedikçe zor yakalancak bir detay kabule diyorum :)

    YanıtlaSil
  12. çay ve simit;

    O yüzleri anımsama ama isim unutma bende de oluyor çok da sinirleniyorum kendime hele bir ara eğitmenlik yağtığım dönemde, seminerler verirken ilk derste herkesi ezberleyeceğim diye kendimi garab ederdim de olmazdı ilk derste.

    YanıtlaSil
  13. sırasıyla popo, tanga, beyaz blu, hafif görünen sütyen. köpek möpek göremedim. kadın hakkında "böyle çıkmak uygunsuz" diyecek kadar olgun olmadığım için de müteşekkirim.

    YanıtlaSil
  14. Geç olsun, güç olmasın diyelim. Kaldığım yerden devam ediyorum.
    Dikkatle bakın yazısından hep tırsarım zaten. Olmadık şeylere dikkat ederim, soruyu hep atlarım. Popoyu, ve tuhaf bluzu gördüm. Karşıdan gelen kadını da inceledim, ama köpek falan göremedim!
    Tiyo aldığım halde hala görebilmiş değilim.
    Ne olacak şimdi...

    YanıtlaSil
  15. Malesef bende köpeği göremedim.Direkt olarak hanfendinin vücuduna odaklandım.Yani herkes gibi malum yerdeydi gözüm.Off Allahım ne fena.Sonuçlar beni epey güldürdü ama:))

    YanıtlaSil

Yorumlar