15 Kasım 2011 Salı

Whitey'nin Şarkısı

Her mutlu kedi birbirine benzer ama her bir kedinin birdiğerninkine benzemeyen bir mutluluk pınarı vardır. Uzun afın kısası her bir kedinin diğer bir kedininkine bezemeyen garip bir huyu mutaka bulunur. Blackie'nin oyunu varsa Whitey'in de başka huyu vardır mutlaka. Alışkanlıklar kediler için önemlidir. Bir kedinin hayatı alışkanlıklar zincirindeki her bir halkanın bazen yer değiştirerek tekrarlandığı çoğunlukla tek kişilik bir gösteridir.

Whitey vokal yönü ve sese duyarlılığı kuvvetli bir kedi. Sabah kalktığında duymak istediği ses mama kabına dökülen kuru mamanın sesi. Her ne kadar depolu mama kabı alınmış olsa ve bir mama kabı iki kediye bir hafta yetecek kuru mamayı barındırsa da o, sabahları mama kabına değen kıtırtılı besinin çıkardığı tıkırtıyı başka bir şeye değişmez. O sesi elde edesiye kadar da kendi ısrarcı miyavlamalarını kesmez.

Sabah tıkırtısı ile beslenen beyaz kedi Whitey, hava güzelse balkonda, hava soğuksa evin en tenha köşesi neresiyse orada münsaip bir sandalyeye tüner. Etrafta onu izleyecek kimsenin olmadığına kanaat getirdiğinde, boynunu ileri doğru uzatıp miyavlamaya pek benzemeyen tuhaf , üç heceli sesler çıkarmaya başlar. Bu sesler sanatçılarının ses ısıtmak içn uyguladıkları egzersizlere benzer. "Va va vo", "vo va vo", "vo vo voa" gibi yüksek perdeden bir bağırtıyı hayal edin. İşte tam öyle bir ses kümesi oluşur, evin koridorlarında büyür, büyür. Bu seremonisi yaklaşık beş dakika kadar sürer. arkısını bitiren Whitey hzretleri,o sıra gözde köşesi neresiyse oraya sabah uykusuna çekilir. Ola ki bu minik resital esnasında onun bulunduğu oda, ya da balkona gidecek olsanız, mevcudiyetinizi algılar algılamaz utangaçlaşır, susar, kuyruğunu indirip kaçar, bütün günü böyle özel bir anında yakalanmanın verdiği tuhaf bir utanç içinde geçirir. Ben bu sabah seslerine "Whitey'nin Şarkısı" diyorum.




Karakalem Resim: Whitey - D.M.

4 yorum:

  1. Benim çok yakınımın bir kedisi var, ille de "mama" gibi bir ses çıkartana kadar miyavlatır kediyi. :)
    Ama o da ikiletmez sahibini. Mama dediği anda o tıkırtıyı duyacağını bilir.
    Kedi kediye benzer diyelim. :)

    YanıtlaSil
  2. Şule;

    Şartlı refleks gibi olmuş o miyavlama. Ama şu varki bizleri şartlandıranlar kediler. İpler onların ellerinde.. Pardon patilerinde.

    YanıtlaSil
  3. Çay ve simit;

    Tuhaf bir canlı işte, her kedi gibi egzantrik bir tarafı var :)

    YanıtlaSil

Yorumlar